Polisler, BDP Genel Merkezi'nden ayrıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2009 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sabah saatlerinde haklarında, ?zorla ifade vermeye götürülme kararı' bulunan eski DTP milletvekillerinin sorgulanmak üzere alınması için Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Genel Merkez binasına gelen polis, ellerinde dosyalarla geldikleri BDP'den yine aynı dosyalarla ayrıldı.

Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile eski DTP'li milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Selahattin Demirtaş ifade vermeye gitmeyeceklerini açıklamışlardı. Haklarında 'zorla ifade vermeye götürülme kararı' olan BDP'liler için 9 polis parti genel merkezine gitti. Ancak binada BDP Genel Başkanı Demir Çelik dışında kimse yoktu. Genel merkezde bir süre kalan polisler, 15 dakika sonra ''BDP'liler bulunamadı'' diye tutanak tutarak ayrıldılar.

'OLACAKLARDAN MECLİS SORUMLU'

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 14 Kasım'da aldığı ?mahkemeye zorla getirilecekler? listesinde yer alan eski DTP'liler, ?Olacaklardan Meclis sorumlu? yorumunu yaptılar. Türk ve Tuğluk, milletvekilliklerinin düştüğü açıklandığında ifade vermeye gitme kararı almıştı. Ancak ikili tavır değiştirdi. Türk ve Tuğluk'un tavır değişikliğinde, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı açıklamamasının yanı sıra son yapılan KCK operasyonu da etkili oldu. Türk, Demirtaş ve Ayna'nın zorla getirilecekleri duruşma bugün, Tuncel ve

3 Milletvekili Zorla Getirilecek

- Kapatılan DTP'nin eski Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın, haklarında devam eden davalar kapsamında ifadelerinin alınması için "günsüz zorla mahkemeye getirilmelerine" karar verildi.

Başka illerde yargılandıkları davalar kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen talimat duruşmalarına Türk, Ayna ve Demirtaş katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Türk hakkında çıkartılan duruşma gününü bildirir çağrı kağıdının sekreterine tebliğ edildiğini belirterek, Türk'ün duruşmaya gelmediği gibi mazeret de bildirmediğini ifade etti.

Şatır, diğer talimat duruşmalarında ise BDP Milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın duruşmada hazır edilmesi için yazılan müzekkereye verilen cevapta eski DTP, yeni BDP binasına gidildiği, ancak bahsi geçen kişilerin parti binasında olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşılamadığının bildirildiğini aktardı.

Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu, mahkemede ifadelerinin alınması için sanıklar hakkında zorla getirme kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, iddianame içeriği, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuyla ilgili içtihatları, usulen yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmemeleri karşısında Ceza Muhakemesi Kanununun 146. ve 199. maddeleri uyarınca, savunmalarının alınması için günsüz olarak zorla hazır edilmeleri konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, duruşmaları 13 Nisan 2010'a erteledi.

"Terör örgütünün propagandasını yaptıkları" iddiasıyla Demirtaş Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, Ayna Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, Türk ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

''Meclis çözüm bulsun, mahkemeye gitmiyoruz''

- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, "Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz" dedi.

Demirtaş, mahkemeye ifade verme konusunda önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Mahkemelerin yargı yetkisine karşı olmadıklarını anlatan Demirtaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Mahkemeye veya kanunlara kafa tuttuğumuz şeklindeki tespitler de son derece yanlış tespitlerdir. Biz eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı duruyoruz. Yolsuzluktan, hırsızlıktan yargılanan vekillere dokunulmayacak, ama siyasi görüşleri ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle milletvekilleri zorla mahkemeye götürülecekse, bunu kabul etmek mümkün olmaz. Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz."

Demirtaş, telefonla katıldığı Roj TV'deki konuşmasında, "suçu ve suçluyu övmek" suçundan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, "suçu ve suçluyu övmekten" ceza alan sanığın, "terör örgütünü n propagandasını yapmak" suçundan yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay kararında, "işlenen suçun terör suçu olması nedeniyle sanığın dosyasının da "terör örgütünün propagandası yapmak suçundan yeniden ele alınması gerektiğine" işaret edilmişti.

Kararda, Anayasa'nın 14. maddesine de atıfta bulunulan kararda, yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiği kaydedilmişti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılandıkları davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için milletvekilleri Demirtaş ile Emine Ayna'nın zorla mahkemeye getirilmesini kararlaştırmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber