Doğalgaz abonelerine büyük kolaylık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2009 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son aylarda doğal gaz abonelerinin sayaç değişimi konusundaki taleplerini dikkate alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tüketicilerin sayaç seçebilmelerine ve abone bağlantı bedelindeki kur riskini ortadan kaldıracak bir düzenleme yaptı.

Kurul, kartlı sayaçlardaki yeni abone bağlantı bedelini de 70 dolar ucuzlattı. Karar yıl başından itibaren İstanbul ve Ankara gibi 30'un üzerinde şehirde uygulanacak.

EPDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, doğal gaz aboneleri tüketimden sonra faturalandırma yapılan mevcut mekanik sayaçlarını ön ödemeleri (kartlı) sayaçlar ile değiştirmek, böylece gaz fiyatları daha ucuzken ve bütçelerine göre kartlı sayaca doğal gaz yükleme yapmak istiyorlardı. Tüketicilerin bazı dağıtım şirketlerinin sayaç değiştirmek istemediği yönündeki şikayetleri üzerine EPDK Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Buna göre yarından itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile bağımsız bölüm maliki, binanın veya tesisin sahibi ya da bunların yetkili temsilcilerinin yazılı talebi doğrultusunda, dağıtım şirketi tarafından mevcut mekanik sayaç ön ödemeli sayaç ile değiştirilebilecek. Dağıtım şirketi sayaç değişimi hususunda müşterilerini hiçbir şekilde zorlamada bulunmayacak.

70 DOLARLIK UCUZLUK

Kurul, gaz dağıtım şirketlerinin yeni abone olacaklardan sayaçlara göre farklı abone bağlantı bedeli almasına da son verdi. Daha önce yeni abone olacaklardan mekanik sayaç için 180, ön ödemeli (kartlı) sayaç için 250 dolar bedel alınıyordu. Yeni düzenleme ile her iki sayaç türü için de abone bağlantı bedeli 180 dolar olarak belirlendi.

Ayrıca Kurul 180 dolarlık yeni bağlantı bedelini Hazine'nin 2010 yılı dolar öngörüsüne göre TL'ye çevirerek her iki sayaç için de 289 TL olarak sabitledi. Böylece yeni abonelerin ön ödemeli sayaç bedeli ucuzlatılırken tüketicilerin kur riskinden dolayı mağdur olması da engellendi. Kurul kararına göre daha önce mekanik sayaç taktırmış ancak bunu ön ödemeli sayaç ile değiştirmek isteyenler de dağıtım şirketine 112 TL fark ödeyerek bu işlemi yaptırabilecek.

Bu bedeller 2010 yılı için aralarında İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Kayseri ve Erzurum'un da yer aldığı 30'un üzerinde şehirlerdeki tüketicileri kapsayacak.

EPDK ihaleleri sonucunda daha düşük abone bağlantı bedeli belirlenen şehirlerde ise 5 yıllık süreler dolana kadar ihalelerde oluşan bedellerin uygulanmasına devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber