Ata Özer Göreve Başladıysa Haklıdır ve hakkıdır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2009 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığınca görevden alındığı kamuoyuna açıklanan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü M.Ata ÖZER'in yerine Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Dr.Muammer YILDIZ getirilmişti.

Ani bir kararla ve içeriği belli olmayan gerekçelerle (!) görevden alındığı açıklanan M.Ata ÖZER bugüne kadar izinli ve raporlu idi.

Bugün raporu dolan Ata ÖZER İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gelerek göreve başladığını açıklamıştır. Eğer kendisi ikna edilmişse bilemeyiz ama göreve başlamışsa yerinde karar vermiştir.

Ata ÖZER'in görevden alınması şifai bir durumdur. Yani hukuken görevden alınmamıştır. Bilindiği gibi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bir kişinin asil olarak atanabilmesi için üçlü müşterek kararname (Bakan-Başbakan-Cumhurbaşkanı) ile atanması ve atanma onayının Resmi Gazetede yayımlanması gerekmektedir.

Ata ÖZER'in görevden alınma işlemi de hukuk kuralları gereği aynı yöntemle yapılması gerekirken bu yapılmamıştır. Yani Ata ÖZER'in görevden alındığına ilişkin bir kararnamenin Resmi Gazetede yayımlanması gerektiği halde bu işlem yapılmamıştır.

Bu durumda hukuki olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürüdür. Raporunun dolması üzerine bugün göreve başlaması da hukukidir. Ata ÖZER'in raporu dolduğuna göre bugün başka bir yerde göreve başlaması mümkün değildir.

Göreve başlamamak da suç olduğuna göre yapabileceği başka bir şey yoktur.

Eğer birileri raporun dolumu sonrasında iyi niyetle emekliliğe ayrılmasını beklemekte idi ise bu da yanlıştır Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti iyiniyet Devleti değildir HUKUK DEVLETİ'dir. Burada yıllardır söylediğimiz gibi iyi niyet, kayırmacılık ya da keyfiyet değil hukuk kuralları işler. Aksi halde evdeki hesap çarşıya uymaz.

Şimdi konuya bir de şöyle bakalım. Okul Müdürü hastalanıp rapor aldığında onun yerine mutlaka vekil görevlendirmesi yapılmaktadır. Çünkü devlette süreklilik esastır. Müdürün raporu dolduktan sonra okula geldiğinde vekil olan kişinin hayır bu okulun müdürü benim sen başlayamazsın demek gibi bir hakkı olabilir mi?

Ya da sen git bir rapor, ya da git emekli ol denilebilir mi?

Kişilerin emekli olup olmayacağına bir başka kişi değil kendi özgür iradesi karar verir. Buna kims ede müdahale edemz.

Sayın Ata ÖZER yıllarını yönetici olarak geçirmiş bir insandır haklarını doğal olarak bilmektedir ve kullanmaktadır.

Bu hakkı kullanması nedeniyle eleştirilmesi hukuk devletine ve sayın ÖZER'in kişilik haklarına müdahaledir.

Burada yanlış yapan ne Sayın ÖZER'dir ne de Sayın YILDIZ. Burada hata idarenin yani atamaya yetkili amirlerindir. Sayın YILDIZ'ın yapması gereken Ata ÖZER'e makamı bırakmak ve Talim Terbiye Kurulundaki görevine başlamaktır.

Ta ki üçlü kararname ile Ata ÖZER görevden alınıp kendisi atanıncaya kadar. Bu durumda da Ata ÖZER'in en az eşdeğer bir göreve atanması gerekmektedir.

Sayın ÖZER'in yaklaşımı yerinde olmuştur ve tebrik edilmesi gereken bir davranıştır. Bu davranış nedeniyle hukuk devletine inanan bir kişi olarak kendisini tebrik etmek isterim.

Bu davranışın hukuksuz yapılan tüm işlemlerde amir korkusu, iyi niyet, sürgün ve beklentilerin karşılanmaması kaygıları ile karşı çıkmayanlara örnek olması dileklerimle?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber