Değil bir Erdoğan, 20 tanesi gelse emekli maaşı 1500 TL olamaz

Haber Giriş : 06 Ocak 2010 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yavuz Semerci/ Gazeteport

Maaşıyla mutlu emekli bulamazsınız?

?Maaşım bana yetiyor? diyen emekli aramayın. Yoktur.

Sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde böyledir.

Emekli, emekli oluncaya kadar, emekli maaşı dışında emekli maaşı kadar düzenli bir gelir elde etmenin yollarını bulamamışsa vay haline?

Hadi bir ev sahibi olamadı ama hayırlı evlat yetiştirememişse vay ki vay haline?

***

Dün emekli maaş artışlarını yetersiz bulanların tepkilerinin nedeni, emekli olmanın sürünmekle eş değer hale gelmiş olmasındandır. Ve bu sürünme halini düzeltmek sandığımızdan da zor bir durumdur.

Hesap basit: 7.3 milyon emeklinin aylığına sadece 100 dolar yani 147 TL'lik bir iyileştirme yapmanız halinde, bir yıl için ek 8.7 milyar dolar kaynak bulmanız lazım. Bir emeklinin sadece bir emekli maaşı ile geçinmesi için maaşının ne olması lazım: En az bin 500 bilemediniz 2 bin TL? Kimse, kimseyi kandırmasın. Bu maaşı emekliye verecek hükümet bulamazsınız. Emeklinin maaşını Merkez Bankası matbaası basmaz. Çalışanların primlerinden ödenir ki bu yetmiyor aradaki farkı devlet ödüyor. Şimdi devlete ?her yıl bir yerden bul, buluştur, ekstra 40 milyar lira ver? derseniz, dediğinizle kalırsınız! Değil bir Erdoğan, 20 tanesi gelse durumunuzu değiştiremez!

***

Bu bakımdan ilk 6 ay için en düşük emekli aylığına yüzde 20.4 zam yapılması, yüzde 70 enflasyon altında yaşarken, bir kısım emekliye yüzde 300 oranında zam yapılması kadar önemlidir. Ancak oran ne olursa olsun, emekliye maaşı yetmez?Yetemez?

***

Artık gençlere öğütler kısmına geçebilirim.

Dün özel sektöre ait bir emeklilik şirketine başvurdum ve ?aylık 200 ve aylık 700 lira üzerinden 20 yıl size prim ödersem, bana ne kadar emekli geliri verirsiniz? diye sordum.

Her ay 200 liralık gelir ile 20 yıl sonra birikimim (elbette tahmini) şöyle oluyor:

20 yıl boyunca 52 bin 800 lira katkı payı ödüyorum. Yıllık net yüzde 8 getiri ile (ortalama) 127 bin TL veya net yüzde 5 yıllık getiri ile net 84 bin TL biriktiriyorum. 84 bin lira birikmiş ise yıllık 5 bin veya aylık 416 lira, 127 bin lira birikmiş ise yıllık 7 bin veya aylık 583 lira emekli aylığı alıyorum.

Eğer her ay 700 lira özel bir emeklilik şirketine para aktarmış isem, 20 yıllık birikimin en az 315 bin, en çok 460 bin TL'ye kadar çıkıyor. Aylık emeklilik gelirim ise 2 bin 283 lira ile 1. 500 lira arasında değişiyor.

***

Yani genç iseniz, emeklilik planı yapmalısınız. Ve devletin vereceği maaşı güvenmeyin. Ek bir gelir yaratmanın yolu ise aylık küçük de olsa düzenli özel bir emeklilik şirketine yatırmalısınız. Aynı karıncalar gibi. Dün, aynen sizin gibi ?Gencim, güçlüyüm, taşı sıksam suyunu çıkarırım? diyenlerin, bugün devletin verdiği emekli maaşı ile açlık sınırında yaşadıklarını unutmayın. Emeklilik kapınızı çalmadan, siz o güne hazırlanmanın yolunu bulun.

Ve unutmayın, 20 yıl önce de emekliler maaşlarından şikayet ederlerdi, şimdi de. 20 yıl sonrada bu düzen devam edecek. Hele nüfus yaşlanmaya başladığında tablo daha da karamsar olacak.

Biliyorum. Kiminiz ?bugün iş bulamayanlar 20 yıl sonrasını nasıl düşünsün? diyorsunuz. Haklısınız. Benim tavsiyem de işi gücü olanlara yönelikti zaten?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber