Sağlık Bakanlığı ek ödeme ile ilgili bir Yönerge yayımladı

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENELGE
2005/16

209 sayılı "Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki Kanun"un 5 inci maddesinin ikinci fıkrasından sonraki hükümleri 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 37 nci maddesinin (d) bendi ile değiştirilmiş olup; bu değişikliğe istinaden hazırlanan 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı İle "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ile "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" 01.01.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

09.02.2004 tarih ve 417 sayılı Bakan Onayı İle "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ile "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" bütün ek ve değişiklikleri ile bu yönergelere istinaden çıkarılan genelgeler; mezkur Yönergeler 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununa istinaden çıkarıldığından 31.12.2004 tarihinde yürürlükten kalkmıştır.

01.01.2005 tarihinden itibaren personele döner sermayeden yapılacak ek ödeme dağıtımının, 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı İle "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ile "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" usul ve esaslarına göre yapılması gerekmektedir.
Yeni yürürlüğe giren mezkur Yönergelerin uygulanması ile ilgili olarak karşılaşılabilecek tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.

1) Mezkur Yönergelerin "Girişimsel İşlemler Puanları Listesi" bulunan, tabip muayene ve girişimsel işlemlerin puanları 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (2005 BUT) ile puanları referans alınmak suretiyle hazırlanmıştır. Ancak mezkur yönergelerin "Girişimsel İşlemler Puanları Listesi" bulunan tüm girişimsel işlem puanları, 2005 BUT puanları bire bir esas alınarak aynen belirlenmemiştir. Bu nedenle, ek ödeme ile ilgili tüm işlemlerde (tabiplerin net performans puanlarının ve ek ödemeye esas tabip muayene ve girişimsel işlemler puanlarının tespitinde) 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren mezkur Yönergelerin "Girişimsel İşlemler Puanları Listesi"nde yer alan puanlar esas alınacaktır.

2) Birinci Basamak Yönergenin ekli 3 sayılı listesinde yer alan formlar örnek olarak oluşturulmuştur.Sağlık Ocağı Muayene ve Girişimsel İşlem Formundaki işlem adları ve puanları örnektir. Sağlık Müdürlükleri, Sağlık Kuruluşlarında en çok yapılan işlemleri içeren formları örnek forma uygun olarak oluşturacaktır.

3) Özelleştirme kapsamındaki kurum ve kuruluşlardan naklen tayin edilen personele döner sermayeden ödenen ek ödeme miktarları; mezkur Yönergelerde yer alan "Ek ödeme tutarı, özelleştirme kapsamındaki kurum ve kuruluşlardan naklen tayin edilen personele 24.11.1994 tarihli ve 4046 Sayılı Kanun'un 22 nci maddesi kapsamında ödenen fark tazminatı hesabına dahil edilir" hükmü uyarınca fark tazminatı hesabında dikkate alınması için Genel Bütçe Tahakkuk saymanlıklarına resmi yazı ile bildirilecektir.

4) 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge"nin 5 inci maddesinin (d) bendi uyarınca, girişimsel işlemlerin Bütçe Uygulama Talimatı ilkelerine uygunluğu ile girişimsel işlemlerin nitelik ve nicelik yönünden tıp etiği ve kayıtlara uygunluğunun denetlenmesi maksadıyla teşkil edilen "İnceleme Heyeti" tarafından girişimsel işlemlerin titizlikle incelenmesinin temini ve İnceleme Heyetinin etkin bir şekilde çalışması hususunda kurum yetkilileri gerekli tüm tedbirleri alacaklardır. Ayrıca personelin, idari soruşturma raporu ile inceleme heyetinin raporuna istinaden veya teftiş, muhakkik incelemesi neticesi, şikayet gibi yollarla kayıtlarda usulsüzlük yaptığı ve tıp etiği ile dentolojiye aykırı hareket ettiği tespit edilen personele, altı (6) aya kadar ek ödeme kesilmesi cezası verilmesinin yanında, işlediği fiil nedeniyle idari ve cezai sorumluluğunun bulunduğunun hatırlatılmak suretiyle uyarılması uygun olacaktır.

5) 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan onayı ile yürürlüğe konulan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge"nin 9 uncu maddesi ile "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci Basamak ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge"nin 7 nci maddesi ile Döner Sermaye Komisyonuna, ek ödeme tutarını belirlerken, kurumun gelir-gider dengesi ile borç-alacak nakit durumu ve ihtiyaçlarını gözetme yükümlülüğü ve sorumluluğu yüklenmiştir. Bu yasal yükümlülük ve sorumluluğa binaen öncelikle ödeme zamanı geçmiş ve vadesi gelmiş olan borçların ödenmesi ve kurum ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Anılan hüküm uyarınca kurum yetkililerinin, kurumların dava ve icra takiplerine uğramalarına mahal vermeyecek şekilde kurumun gelir-gider dengesini gözönüne alarak nakit akışını sağlamak hususunda gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca kurumun hizmetin sunumu için ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet alımları, personele ek ödeme dağıtılabilmesi amacıyla hiçbir surette geciktirilmeden gerçekleştirilecektir.

6) 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge"nin 5 inci maddesinin (d) bendi hükmü; sadece inceleme heyetinin raporuna istinaden verilen disiplin cezalarını kapsamaktadır. Anılan hüküm uyarınca, inceleme heyetinin raporuna istinaden verilen disiplin cezaları dışındaki, diğer disiplin cezaları için ek ödeme kesintisi yapılmayacaktır.

7) Kadrosu Maliye Bakanlığına ait olup, döner sermaye işlerinde görev yapan saymanlık personeline, Yönergede belirlenen çerçevede ek ödeme yapılır. Bu personel, sağlık müdürlüğü saymanlığında görev yapmakta ise, ek ödeme sağlık müdürlüğü döner sermayesinden, sağlık müdürlüğü ve hastanelerin döner sermayelerinin aynı saymanlıkta birleştirildiği durumlarda ilgili hastanelerden ek ödemesi fazla olan hastaneden; bölge hıfzıssıhha enstitüsü müdürlüklerinin bağlı olduğu saymanlıklarda görev yapmakta ise bu kurumların döner sermayesinden; belirli bir hastane saymanlığında görev yapmakta ise ilgili hastaneden; birleştirilen hastanelerin bağlı olduğu saymanlıkta görev yapmakta ise ek ödemesi fazla olan hastanenin ek ödemesinden faydalanır. Ancak, saymanlık personeli, yukarıda belirtilen çerçevede ek ödemesini alacağı kurum veya kuruluşu yılın başında öncelikle belirleyecek ve yıl boyunca belirlemiş olduğu kurum veya kuruluştan ek ödeme alacaktır. Saymanlık personeline yıl içinde, aylar itibariyle farklı kurumlardan ek ödeme yapılmayacaktır.

8) Bakanlığımız merkez Teşkilatına geçici görevle veya re'sen görevlendirilen personele, asıl kadrosunun bulunduğu kurum veya kuruluşun döner sermayesinden ek ödeme yapılmayacaktır.

9) 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı ile, 01.01.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ve "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ile, Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli personele döner sermayeden yapılacak ek ödemenin usûl ve esasları belirlenmiştir.

209 sayılı Kanun ile mezkûr Yönergelerde personele ek ödeme yapılmasında hizmete katkının temel ve belirleyici esas olduğu gözönüne alınarak Bakanlığımıza bağlı birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında; münhal kadro bulunması (baştabip ve baştabip yardımcılığı görevlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi durumu hariç) ve usûlüne uygun şekilde (illerde valiler, merkezde atamaya yetkili amir tarafından) görevlendirme yapılması şartıyla; ikinci görev, vekaleten görevlendirme veya görevlendirme durumunda, bu görevleri yürüten personele mezkur Yönergelerde yürüttükleri kadro için öngörülen "hizmet alanı-kadro unvan katsayısı" üzerinden ek ödeme yapılacaktır.Bu şekilde görevlendirilen personelin ek ödeme matrahı olarak, asıl kadrosuna ait ek ödeme matrahı esas alınacak yani ek ödeme matrahı almakta olduğu maaş bordrosunda yer alan kalemler esas alınmak suretiyle belirlenecek ve bu şekilde görevlendirilen personele kesinlikle, yürüttüğü göreve ait ek ödeme matrahı esas alınarak ek ödeme yapılmayacaktır.

Ancak boş kadro bulunmaması veya yukarıda belirtilen şekilde, usûlüne uygun görevlendirme yapılmaması halinde, bu personele asıl kadrolarına ait "hizmet alanı-kadro unvan katsayısı" üzerinden ek ödeme yapılacaktır.

10) Hac için görevlendirilen personele, görevlendirildiği hac süresi için ek ödeme yapıldığı yolunda duyumlar alınmaktadır. 2004 yılında hac için görevlendirilen personele; 09.02.2004 tarihli ve 417 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe konulan "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci, İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge"lerin "Temel Esaslar" başlıklı 5 inci maddeleri ile ödeme öngören diğer maddelerinde, hac için görevlendirilen personele döner sermayeden ek ödemesi yapılmasına dair bir hüküm yer almadığından dolayı, hac süresi için ek ödeme yapılması mümkün değildir.

Yine 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Yönergeler uyarınca 2005 yılında da hac için görevlendirilen personele ek ödeme yapılması mümkün değildir. Mezkur Yönergeler uyarınca, kendi isteği ile Bakanlık dışındaki kurumlara geçici görevle görevlendirilen personele; kadrosunun bulunduğu kurumdan ek ödeme yapılmayacaktır.(Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı'na Hac için görevlendirilen personele ek ödeme yapılmayacaktır.)
2004 ve 2005 yılında hac için görevlendirilen personele hac süresi için ek ödeme yapılmış ise, personele ödenen miktarların geri tahsili cihetine gidilmesi gerekmektedir.

11) Mezkur Yönergeler uyarınca; riskli birim için öngörülen kat sayıdan faydalanılabilmesi ancak personelin acil serviste münhasıran çalışması ve bu çalışmanın süreklilik arz etmesi yani personelin mesaisinin tamamının riskli bölüme hasredilmesi şartına bağlıdır. Riskli birimlerde arizi (geçici) olarak çalışan personel ile riskli birimdeki hizmetini kurumun başka bir birimindeki görev ile birlikte yürüten personelin riskli bölüm için öngörülen katsayılardan faydalanması mümkün değildir.

12) Mezkur Yönergelerin uygulanması esnasında ortaya çıkan sorunlarla ilgili olarak; www.saglik.gov.tr/performans web adresinin "Performans Yönetimi 2005" bölümünün altında yayımlanacak olan sık sorulan sorulara ilişkin olarak, APK Kurul Başkanlığınca illere verilen görüşlerin incelenmesi ve kurumların yazılarının İl Sağlık Müdürlükleri tarafından öncelikle mezkur Yönerge hükümleri çerçevesinde ve Bakanlığımızca daha evvel gönderilmiş bulunan görüş yazılarının dikkatlice tetkik edilmek suretiyle sonuçlandırılması şayet değerlendirme neticesinde tereddüt hasıl olur ise Bakanlıktan görüş talep edilmesi, Yönergede açık hüküm bulunan konularla ilgili olarak görüş sorulmaması ve Bakanlığın aşırı yazışmalar ile meşgul edilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir.

13) Yönergeler ile ilgili karşılaşılacak sorunların çözümü için resmi yazışmaların dışında, [email protected] elektronik posta adresi ve www.saglik.gov.tr/performans web adresi kullanılabilecektir.

Ayrıca 01.02.2005 tarihli ve 349 sayılı Bakan Onayı İle "Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Görevli personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ile "Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Döner Sermayeden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge" ekleriyle beraber toplam 216 sayfa olduğundan dolayı tasarruf amacıyla genelge ekinde gönderilmemekte olup; Mezkur Yönerge ve ekleri Bakanlığımıza ait "www.saglik.gov.tr//performans" internet adresinden temin edilecektir.
Bilgilerinizi ve İliniz dahilinde bulunan tüm döner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber