Katsayı ilerleme Raporu'na girdi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Ocak 2010 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Katsayı sorunu, Avrupa Komisyonu'nun 2009 Türkiye İlerleme Raporu'nda yer aldı. YÖK'ün yeni sisteminin, 10 yıldır öğrenciler arasında uygulanan eşitsizliği ortadan kaldırmasının beklendiği ifade edilen raporda, çalışmaların devamı istendi.

YAKUP BULUT / ANKARA

Avrupa Komisyonu'nun 2009 Türkiye İlerleme Raporu'nda ÖSS'deki katsayı sorunu yer aldı.

Raporun 80. sayfasında "Eğitim ve Kültür" başlığı altında, "Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye giriş ve yerleştirme sınavında mesleki ve teknik lise mezunlarına 1998'den beri uygulanan katsayıyı kaldırmıştır. 2010 yılı itibariyle uygulanacak yeni sistemin, üniversiteye girişte mesleki ve teknik lise mezunlarına eşit imkânlar sunması beklenmektedir. Bu durumun mesleki ve teknik liselere kayıtları artırması muhtemeldir. Ancak, son 10 yılda yapılan girişimlere rağmen bu liselerdeki eğitim kalitesinin artırılmasına hâlâ ihtiyaç duyulmaktadır" denildi. Son 10 yılda yapılan girişimlere rağmen meslek liselerindeki eğitim kalitesinin artırılması gerektiği belirtilen raporda, "bu yöndeki çabalara devam edilmesi" istendi. Yeni kurulan üniversitelerden bahsedilen ilerleme raporunda, ?23 yeni üniversite kurulmuştur. Bologna sürecinin uygulanması açısından Türkiye ileri aşamadadır? denildi.

Bologna süreci nedir?

Bologna süreci, 2010 yılına kadar Avrupa Yükseköğretim Alanı oluşturmayı hedefleyen bir Avrupa reform süreci. Pekçok uluslararası kuruluşun işbirliğiyle 46 üye ülke tarafından oluşturulan ve sürdürülen süreç, resmi olarak 1999 yılında Bologna Bildirisi'nin 29 Avrupa ülkesinin yüksek öğretimden sorumlu bakanları tarafından imzalanması ve yayımlanmasıyla başladı. Süreç, yükseköğretimde lisans ve yüksek lisans olmak üzere 2 aşamalı derece sistemine geçmeyi, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin hareketliliğini sağlayarak yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber