Yargıtay'a atanan 34 yeni hakim kim?

Haber Giriş : 20 Ocak 2010 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

HSYK'nın yargı kökenli üyeleri, 34 boş üyeliğe aday gösterdikleri ancak Adalet Bakanı Ergin'in itirazına neden olan önceki listede bazı değişiklikler yaptı. Buna karşılık Adalet Bakanlığı da bazı isimlerden vazgeçti

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay'ın boş 34 üyeliğine sekiz aydır seçim yapılamamasına yol açan krizi önceki gün geç saatlerde çözdü ve Yargıtay'ın yeni üyelerini oybirliğiyle belirledi.

Yargıtay üyesi seçilen isimler arasında, Adalet Bakanlığı'nın Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında soruşturma başlatarak telefonlarını dinlemeye aldığı ancak ?suç unsuruna rastlanmadığı? gerekçesiyle hakkındaki dosya kapatıldığı için aklanan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu da yer aldı.

Kedi davasının hâkimi

Yeni üyelerden Ankara Hâkimi Beyhan Azman, ?Dolmabahçe buluşması? ile ilgili iddiaları nedeniyle, eski Bakan Fikri Sağlar'ı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a tazminat ödemeye mahkûm etti. Ancak bu karar Yargıtay'dan döndü. Erdoğan'ın ?kedi? olarak tasvir edildiği karikatüre karşı açtığı davayı reddeden Azman, Erdoğan'ın bazı gazeteciler aleyhine açtığı davaları da geri çevirdi. Azman, Erdoğan'ın, kendisine ?mazoşist? dediği gerekçesiyle CHP'li Haluk Koç hakkında açtığı manevi tazminat davasını da reddetti.

Ankara Hâkimi Nilgün Zehra Canlı, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, oğlu için yapılan ?Gübreyle de voleyi vurdu?, ?Meclis yemekhanesinde bıldırcın kazığı? gibi haberler aleyhine açtığı davalarda, haberleri yapan gazetelerin tazminat ödemesine karar verdi.

Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Akarca, Baran Tursun'un polis kurşunuyla ölmesine ilişkin davada, bir polisin 2 yıl hapsine, 10 polisin beraatine karar verdi.

İzmir Hâkimi Mustafa Aysal, mangal yakılması ve alt kattaki balkona çöp atılmasını ceza nedeni saydı, bankaların müşteriden ?havale ücreti? adı altında para almasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Kriz nasıl çözüldü?

Yedi üyeli HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay kökenli beş üyesi ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle krize dönüşen Yargıtay üyeliği seçimi önceki gün yapılabildi.

HSYK'nın yargı kökenli üyeleri, 34 boş üyeliğe aday gösterdikleri ancak Ergin'in itirazına neden olan önceki listede bazı değişiklikler yaptı. Listeden daha önce disiplin cezası almış bazı isimler çıkarıldı. Buna karşılık, daha önce ?isim ısrarı olmadığını? kurula bildiren Adalet Bakanlığı da bazı isimlerden vazgeçti.

10 isim tartışıldı

Kurul, ?kontenjan? tartışmalarına neden olan isimler yerine, performansı yüksek, disiplin cezası almamış adaylara yöneldi. Üç bakanlık bürokratı da listeye girdi.

Tartışılan isim sayısının yaklaşık 10 olduğu ve listeden çıkartılan bu 10 isim yerine çoğunlukla bakanlığın önerdiği isimlerin girdiği bildirildi. Gece yarısına doğru oybirliğiyle karar alınarak ataması yapılan 34 üye şunlar:

12'si kadın, 3'ü bürokrat

Hacı Hüseyin Ünaldı (Ankara Hâkimi), Hüseyin Poyrazoğlu (Ankara Cumhuriyet Başsavcısı), Aysel Koçak (Kadıköy Hâkimi), Mehmet Erdoğan (Sarıyer Hâkimi), İnci Aytaç (Ankara Hâkimi), Mustafa Aysal (İzmir Hâkimi), Mehmet Nuri Öztürk (Ankara Hâkimi), Beyhan Azman (Ankara Hâkimi), Refik Cemal Hanedan (Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanı), Leyla Elen Köksal (Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanı), Selma Bellek (Kartal Hâkimi), Birol Soner (İzmir Hâkimi), Ali İnceman (Bakırköy Ticaret Mahkemesi Başkanı), Mehmet Çamur (Bakırköy Hâkimi), Meryem Üstener (Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı), Nilgün Zehra Canlı (Ankara Hâkimi), Ayşe Şentürk (İstanbul Ticaret Mahkemesi Başkanı), Belkız Karakaş (Bakırköy Ticaret Mahkemesi Başkanı), İrfan Okur (İzmir Hâkimi), Ahmet Tuncak (Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanı), Mehmet Akarca (Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı), Mustafa İsmet Yörük (Muğla Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı), M. Şebnem Günaydın (Yargıtay Cumhuriyet Savcısı), Yakup Ata (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Ahmet Karadavut (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Ayşe Çevikbaş Tartıcı (Yargıtay Tetik Hâkimi), Fahri Akçin (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Doç. Dr. Adnan Değnekli (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Ali Orhan (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Fikriye Ernalbant (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Mete Duman (Yargıtay Tetkik Hâkimi), Halit Baysoy (Adalet Başmüfettişi), Hüsnü Uğurlu (Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı), Hüseyin Yıldırım (Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı).

Milliyet

Yargıtay'ın 34 üyesi gece yarısı belli oldu

Adalet Bakanlığı, HSYK ve Yargıtay arasında krize neden olan 34 Yargıtay üyesinin ataması dün gerçekleşti. Ergenekon soruşturmasında dinlenen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu Yargıtay üyesi olurken, Ergenekon duruşmasını yürüten Hakim Köksal Şengün'ün üyelik talebi ise reddedildi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yargıtay'da önceki gün gece yarısından sonra seçim yaptı. Oylama sonucunda Ergenekon soruşturması kapsamında dinlendiği ortaya çıkan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, Yargıtay'ın yeni üyeleri arasına girdi. Soruşturma sırasında Boyrazoğlu ile Veli Küçük'ün görüştükleri iddia edilmişti. Boyrazoğlu da bunun üzerine kendisi hakkında soruşturma açılmasını istemişti.

Yargıtay üyeliğine seçilen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Yıldırım bakanlıkta, son dönemde skandallarla adı sıkça anılan Adli Tıp Kurumu'ndan sorumluydu. Yargıtay'ın yeni üyelerinden Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Akarca ise İzmir'de 'dur' ihtarına uymadığı iddiasıyla Baran Tursun'u vuran polislere 2 yıl 1 ay hapis cezası veren hakim. Cezanın azlığı kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Hukuk Mahkemesi hakimi Beyhan Azman da Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçede bir araya gelen Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Fikri Sağlar'a açtığı davaya bakmıştı. Azman, Sağlar'ın avukatlarını da azarlamıştı. Davada Azman, Sağlar'ı Büyükanıt'a 17 bin TL ödemeye mahkum etmişti.

TALEP KABUL EDİLMEDİ

Yargıtay'da boş bulunan 34 üyelik için Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Köksal Şengün'ün de başvurduğu ortaya çıktı. Gece yarısına kadar süren toplantıda Şengün'ün Yargıtay'a atanma isteği kabul edilmedi. Şengün de son birkaç yıldır Yargıtay'a atanmak için talepte bulunmuştu.

Kıvanç El/ ANKARA - Seda KILIÇ / Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber