Aile hekimleri ve pratisyen hekimlerden tam güne destek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile Hekimleri ve Pratisyen Hekimler Derneği Başkanı Dr. Kanat ÇAYAN, tam gün yasasının 1980'li yıllardan önce de ülkemizde uygulandığını ancak daha sonra kaldırıldığını ve hekimlerimize devletin ödediği ücret düşürülerek özelde de çalışma olanağı tanındığını belirterek "Bu geçişle birlikte en büyük sıkıntıyı hastalar yaşadı. Çünkü ellerinde sosyal güvenceleri olmalarına rağmen devlet hastanelerinde muayene olamıyor ve özel muayenehanelere gitmek zorunda kalıyordu. O sıkıntılı günleri herkes gibi bir vatandaş olarak bizlerde yaşadık. Şu an mecliste görüşülen tam gün yasa tasarısı ile birlikte hekimlerimiz meslekleri ile ilgili verdikleri hizmeti ya özelde ya da sadece devlet hastanelerinde verecek." dedi.

Hekimlerin de mesleklerini icra ederken bir yandan da işveren pozisyonuna düşüp vergi mükellefi olmayı, ayrı işyeri kiralamayı istediklerini düşünmediğini belirten Çayan, "ancak koşullar onu gerektiriyordu bu güne kadar sorunlarıyla birlikte bu iş devam etti. Tam gün yasası ile birlikte hekimlerin ücretlerinde de bir iyileştirme olacak. Bu iyileştirme muayenehanesinde çok iyi kazanan hekimlerimiz için yeterli görülmez iken, muayenehane geliri düşük olan ya da sadece devlet hastanelerinde çalışan hekimlerimiz için ise yeterli düzeyde görülebilir. Dolayısı ile bu iyileştirmenin tüm hekimlerimizi mutlu edeceğini düşünemeyiz. Sonuç olarak hekimlerimiz bir karar verecek ya istifa edip muayenehane de çalışmaya devam edecekler ya da muayenehanesini kapatıp sadece devlet hastanesinde çalışacak." dedi.

Yasayla aynı zamanda Hekimlere, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirileceğini belirten Çayan açıklamasında, bu sayede hekimlerin problemli ve riskli vakalarla ilgili tazminatlar konusunda mali güvenceye kavuşturulacağına dikkat çekti.

Şu an itibarı ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde tam gün çalışan uzman hekim oranı %81, muayenehanesi olan hekimlerin oranının ise %19 olduğunu vurgulayan Dernek başkanı Çayan; muayenehanesi olanların yasanın çıkmasıyla birlikte geçiş döneminde bir tercih yapacaklarını, böylece hastaneye başvuran hastaların da dışarı yönlendirilmeden muayene ve tedavi olabileceğini belirti.

Bu iyileştirme ile yapılan gelir artışını yetersiz bularak karşı çıkan bazı sivil toplum örgütlerinin, tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizi, her geçen gün sayıları artan işsizleri ve asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlar gibi ülke gerçeklerini de göz ardı etmemeleri gerektiğini düşündüğünü belirten Çayan "Sonuçta bu haliyle kabul edilecek bir Tam Gün Yasası ile uzman hekimlerimizin %81 inin şu an itibarı ile almış oldukları ücretlerinde bir artış olacak, %19 orana sahip hekimlerimiz ise ya memurluktan istifa edip muayenehanelerinde hizmet vermeye devam edecek ya da muayenehanesini kapatarak mesaisinin tamamını hastanede geçirecek. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de doktor hasta arasına para girmeyecek ve vatandaş doktora gitmekten korkmayacak hastanede de kaliteli hizmet alabilecek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber