Düzenli yürüyüş ve doğru beslenme, hemoroit riskini azaltıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumun önemli bir bölümünde hemoroit (basur) hastalığı belirtilerinin görüldüğünü söyleyen Özel Farabi Hastanesi genel cerrahi uzmanı Dr. Levent Orman, yürüyüş yaparak, yüzerek ve posası yüksek yiyecekler tüketerek bu hastalığa yakalanma riskinin en aza indirilebileceğini ifade etti.

Hemoroitin hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık görüldüğünü belirten Dr. Orman, "Özellikle uzun yolculuk yapan kişiler, sürekli oturdukları için makattaki toplardamarlar memeleşiyor. Muhtemel bir kabızlıkta ise damla damla başlayan kanama, ilerleyen zamanlarda daha çok artıyor. Toplardamarın içerisindeki kan pıhtılaşıyor ve şiddetli ağrı yapıyor." dedi.

Yediklerinize dikkat edin: Uzun süre oturmak zorunda kalan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Dr. Levent Orman, "Kabız olmamak için posası yüksek olan taze sebze meyve ve tahıl ürünleri tüketilmeli. Bol baharatlı hamur işleri ve et yemeklerinden uzak durulmalı. Kahve ve asitli içecekler yerine günde en az 1 buçuk litre su tüketilirse bağırsakların çalışması hızlandırılabilir." diye konuştu.

Yüzmek iyi geliyor: "Saatlerce oturmak gibi ayakta kalmak da hemoroiti tetikler." diyen Orman, şu bilgileri verdi: "Uzun süre oturduktan sonra kısa süreli yürüyüşler ve uzun süre ayakta kaldıktan sonra kısa süreli oturarak dinlenmeler de hemoroit riskini ortadan kaldırmada fayda sağlar. Yüzmek de hemoroit belirtilerinin yok olmasında yardımcı oluyor.

Fazla kilodan kaçının: Dr. Levent Orman, önerilerini şöyle sıraladı: "Tuvalet ihtiyacını düzenli aralıklarla ve vakit kaybetmeden gidermek hemoroitten korunma yöntemlerindendir. Kilonuzu kontrol edin. Aşırı kilo almayın. Yardım almadan ağır yük taşımayın. Dar pantolonlar yerine rahat giysileri tercih edin. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber