Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için bunlara dikkat edin

Haber Giriş : 03 Şubat 2010 09:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp sağlığı hakkında her zaman birçok haber yapılıyor. Peki bunların hepsini uygulayabiliyor musunuz?

Kalp sağlığınızı korumak sizin elinizde. Beslenmenize, ruh sağlığınıza, içtiğiniz ilaçlara ve yaşadığınız çevreye dikkat ederek sağlıklı bir kalbe sahip olabilirsiniz.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olan basit önlemler ve yöntemler:

Bunu için: Balık yağı

Balıp yağı, çok güçlüdür. Son yapılan araştırmaya göre, yüksek kolesterolünüz varsa balık yağı kardiyovasküler problemlerinizi hemen hemen yüzde 20 oranında azaltabiliyor. Eğer bir kez kalp krizi geçirdiyseniz, balık yağı sayesinde ikinci krizi geçirme olasılığınız yüzde 15 ile yüzde 30 arasında düşüyor. Uzmanlar, balık yağını sevmeyenlere, haftada 2 kez balık yemelerini ya da balık yağı kapsülü içmelerini öneriyor.

Bunu yutmadan doktorunuza danışın: Aspirin

Kalp kahramanı olan aspirin erkeklerde kalp krizi ve kadınlarda felci engellemeye yardım ediyor. Ancak, uzmanlar aspirinin mide kanamasına yol açma riski konusuna dikkat çekiyorlar. Bu nedenle Amerika Koruyucu Hizmetler Görev Gücü (U.S. Preventive Services Task Force - USPSTF), erkeklerin koruyucu olarak aspirini 45 yaşından önce almamalarını, kadınların ise aspirin içmek için 55 yaşına kadar beklemelerini öneriyor. Her iki grubun da aspirin içmeyi 79 yaşında bırakmalarını da belirtiyor. Kanama tehlikesi nedeniyle, aspirine başlarken doktora danışılması gerektiğini açıklayan uzmanlar, koruyucu olarak alınan aspirinin düşük dozlarda olması gerektiğini ifade ediyorlar.

Bunu tedavi edin: Depresyon

Kalp hastalığına sahip olmak üzücü ve moral bozucudur. Ancak, depresyon da kalp hastalığı için bir risk faktörüdür. 63 bin kadın üzerinde yapılan ve 12 yıl süren araştırmada, depresyona girenlerin ani kalp ölümüne 2 kat daha yatkın oldukları görüldü.

Bunu yapın: Meditasyon

Çalışmalar, stresi yatıştıran bu tekniğin kan basıncını düşürdüğünü ve damarlarda plak oluşumunu azalttığını gösterdi. Meditasyonun kalp krizlerini, felçleri ve kalp hastalarında erken ölümleri önlediği görülüyor. Kalp hastası 201 kişi üzerinde yapılan çalışmada, meditasyon yapmayı öğrenenlerin kalp krizi ya da felç geçirme ve herhangi bir nedenden dolayı ölme risklerinin meditasyon yapmayanlara oranla yüzde 47 azaldığı görüldü.

Bunu destekleyin: Sigara yasakları

Türkiye'de uygulamaya konan sigara içme yasağını desteklerseniz ve buna uyarsanız kalbinizi daha iyi korursunuz. Amerikan Tıp Enstitüsü, kalp krizi oranlarının sigaranın yasaklandığı halka açık yerlerde en az yüzde 47 düştüğünü bildirdi. Türkiye'deki uzmanlar ise sigara yasağının başladığı tarihten bu yana sigara tüketiminin önemli ölçüde azaldığını, ancak sigara yasağının esas faydasının 20-30 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını ifade ediyorlar. (www.populergazete.com)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber