YÖK'ten üç yeni formül

Haber Giriş : 10 Şubat 2010 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Danıştay'ın katsayı makasının daraltılmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurmasının ardından, YÖK'te 3 yeni formül üzerinde duruluyor:

- Katsayılar 0.3 ve 0.8 olarak yeniden belirlenecek. Meslek liseliler kendi alanlarında tercih yaptıklarında farklı katsayı ile karşılaşmayacak. Turizm meslek lisesi mezunu, kendisiyle ilgili fakülteye puanı 0.3 yerine 0.8 ile çarpılarak gidecek. İHL mezunları ilahiyat fakültesi tercihlerinde katsayı ile karşılaşmayacak. Hangi meslek lisesi mezununun hangi üniversite programını tercih edebileceği tek tek belirlenecek.

- Katsayılar yalnızca üniversiteye girişte ilk basamak olan YGS'den elde edilen puanlara etki yapacak. YGS'den elde edilecek puanların belirli oranı, ikinci aşama olan LYS puanına eklenecek.

- 21 Temmuz 2009'da yapılan YÖK Genel Kurulu'nda katsayılar arasında binde 2'lik fark yaratılmıştı. Aradaki farkın yüzde 2'ye yükseltilmesi de gündemde. Bu nedenle 0.4-0.6 veya 0.3-0.5 gibi katsayılar getirilmesi tartışılıyor.

BAHAR ATAKAN Milliyet


YÖK'ün önünde kat kat seçenek

Danıştay'ın eşit katsayı ve makası daraltan birbirine yakın katsayıların yürütmesini durdurmasının ardından gözler yeni bir karar verecek olan YÖK'e çevrildi. Formül arayışlarını sürdüren YÖK, üç ayrı seçenek üzerinde duruyor. YÖK'ün eski katsayı sistemine dönmesi de gündemde

Yeni katsayı uygulamasının da Danıştay'dan dönmesi YÖK'ü sıkıntıya soktu. YÖK Genel Kurulu'nun, üniversiteye giriş sınavın ikinci aşama başvurularının başlayacağı 5 Mayıs tarihine kadar bir karar alması gerekiyor.

İşte YÖK'ün üzerinde çalıştığı üç seçenek:

1) KENDİ ALANINI TERCİH EDEN ÖĞRENCİYE KATSAYI UYGULANMASIN

Katsayıda daha önce olduğu gibi 0.3 ve 0.8 uygulamasına geri dönülecek. Ancak bu uygulamada bir istisna getirilecek ve öğrenci mezun olduğu meslek lisesiyle ilgili fakülte tercihi yapması halinde katsayı uygulamasından muaf tutulacak. Örneğin, meslek lisesinde inşaat bölümü okuyan öğrenci inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği gibi tercihlerde bulunabilecek ve katsayı mağduru olmayacak.

2) KATSAYININ SADECE İLK AŞAMADA UYGULANMASI

YÖK'ün önündeki ikinci alternatife göre, üniversiteye girişte ilk aşama sınav olan YGS'den alınacak puana katsayılar uygulanacak. Buradan alınacak puanların belli bir oranı ikinci aşama olan LYS'ye eklenecek ve öğrenciler ikinci aşama sınavda katsayı uygulamasına takılmadan tercih yapabilecek. Ancak katsayılar ilk aşama sınava eklendiği için ortaya çıkan yerleştirme puanındaki katsayı etkisi de azalmış olacak.

3) KATSAYIDA YENİDEN YÜZDELİK ORANLARA GEÇİLMESİ

Temmuz ayında meslek liseleri ve genel liseler için bindelik değer üzerinden '0.15' olarak eşitlenen katsayı, son olarak iptal edilen düzenlemede de, yine bindelik oranlarla, 0.15 - 0.13 olarak belirlenmişti. Bu kararın da iptalinin ardından yeniden yüzdelik oranlara geçilmesi ihtimali gündeme geldi. Buna göre YÖK, daha önce olduğu gibi katsayı oranlarını yüzdelik dilimlerde belirleyecek. Ancak bu dilimler arasındaki fark minimize edilecek. Örneğin 0.4-0.6 gibi oranlar uygulanacak.

İLGİNÇ SİSTEM GÜNDEMDE

Danıştay ilk iptal kararının ardından, YÖK'ün gündeminde olan ancak kabul edilmeyen sistem de yeniden masaya yatırıldı. Bu sisteme göre meslek lisesi ve klasik liselerden üniversiteye giriş sınavına girenlerden okulunda ilk yüzde 20'ye girenlere katsayı uygulanmayacak. Geriye kalan yüzde 80'lik öğrenci ise gruplara ayrılarak katsayı uygulanacak. Bu durumda sınavda başarılı olan öğrenci katsayılardan kurtulacak. Katsayı uygulanacak öğrenciler de çok düşük katsayılarla karşılaşacak.

Çubukçu, YÖK'ü savundu

Mİllİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, partisinin grup toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorusu üzerine, bir hukukçu olduğunu anımsatarak, 'YÖK, kaynağını anayasadan alan bir kurumdur. Kaynağını kendi kuruluş yasasından alan bir yetkiyi kullanmıştır. 'O tarihte bu yetki kullanılabilir ama bugün kullanılamaz' demek hukuk açısından sorunlu bir yaklaşım bana göre' değerlendirmesinde bulundu. Çubukçu 'Meslek lisesinde okuyan bir çocuk, sınavda 100 soru yaptığı halde, makine mühendisi olamıyorsa burada sorunlu bir yaklaşım vardır' dedi.

Katsayı kararına isyan

BAZI sivil toplum kuruluşları ve sendikaların üyeleri, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmasını, Danıştay önünde yaptıkları eylemle protesto etti. Grup adına açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Danıştay 8. Dairesi'nin başka bir davada ''katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK''te olduğuna hükmettiğini söyledi.

Z. Kıvanç EL / Akşam


YÖK'ten iki formül

YÖK, katsayıda Danıştay'ın verdiği 2 yürütmeyi durdurma kararı üzerine ya eski sisteme göre devam veya katsayıda küçük düzeltme yapacak

Danıştay 8'inci Dairesi dün, Anadolu öğretmen lisesi son sınıftaki bir öğrenci adına velisinin açtığı davada Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nun (YÖK) 17 Aralık 2009 tarihli yeni katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına ikinci kez oy birliğiyle karar verdi. Yüksek Öğretim Kurulu, lisans yerleştirme sınavında uygulanan katsayı konusunda Danıştay'ın iki gün üst üste verdiği yürütmeyi durdurma kararları karşısında, öğrencileri mağdur etmeyecek formül geliştiriyor. Önümüzdeki hafta ele alınması beklenen seçenekler, sınava hazırlanan öğrencilerin tereddüdünü gidermeyi ve yeni katsayı modeli konusunda ısrar edilmesi üzerine kuruluyor. YÖK hukukçuları, katsayılar nedeniyle oluşan belirsizliğin öğrencileri demoralize ettiği, zor durumda bıraktığı kanaatinden hareketle iki seçenek geliştirdi. Buna göre; 1- Danıştay, katsayılar konusunda YÖK'ün yetkili olduğunu ilke olarak kabul etti. Sınava girecek adayın öğrenim gördüğü alana ilişkin yüksek öğretim programını seçmesi halinde uygulanacak katsayı ile alan dışı tercihlerde uygulanacak katsayı son düzenlemede farklılaştırıldı. Danıştay'ın, "farklı katsayı uygulanmalı" yönündeki kararı zaten uygulandı. Danıştay'ın katsayı makasının açılmasına ilişkin kararı, makasın ne kadar açılması gerektiğine ilişkin değerlendirmeyi kapsayamaz. Bu nedenle sınav başvuru sürecinin başladığı da dikkate alınarak adayın alana ilişkin tercihinde 0.15, alan dışı tercihinde 0.13 katsayısı uygulanmasına devam edilebilir. 2- Danıştay kararı, yüksek öğretime geçiş sınavını değil, yerleştirme aşamasında puanların hesaplanmasını etkileyecek nitelikte. Bu nedenle farklı katsayı uygulanması eğer hukuki gereklilikse yerleştirme aşamasında daha önce açıklanan katsayılarda küçük bir düzeltme daha yapılabilir. Bu yıl yapılacak sınava katsayı makası fazlasıyla açılarak gidilmez. Öğrenciler ve ailelerinde kuşku kaldırılır.

OKAN MÜDERRİSOĞLU-SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber