Başbakanlık, kamu çalışanları için örneklerle etik rehberi hazırladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Şubat 2010 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda sıkça yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarının önüne geçebilmek için Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu 'Kamu Görevlileri Etik Rehberi' hazırladı.

Kamu kurumlarında yaşanan etik dışı uygulamaların örneklerle anlatıldığı kitap, kararsız kalan kamu görevlilerine rehberlik edecek. Etik Rehberi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Avrupa Konseyi'nce Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile işbirliği halinde yürütülen 'Türkiye'de Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik (TYEC)' projesi kapsamında hayata geçirildi. Rehberde, etik davranış ilkeleri ile varılmak istenen amacın devlette ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek ve dürüstlüğü hâkim kılmak olduğu belirtildi. Mevcut denetim yöntemlerinin, yönetim süreci içinde ortaya çıkan kötü yönetim uygulamalarını ve yolsuzlukları önlemede yetersiz kaldığına işaret edilerek, "Mevcut yöntemlerle yolsuzluklar, ancak ortaya çıktıktan sonra tespit edilebildiğinden, israf olan kamu kaynaklarını geri kazanmak çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu durumda yolsuzluğu ortaya çıkmadan önlemeye yönelik bir araç olan etik denetimi büyük önem kazanıyor." denildi.

Rehberde, kamu görevlilerinin görevlerini yaparken dürüst ve tarafsız olmaları şu şekilde anlatıldı: "İl Sağlık Müdürü İhsan Bey, tıpta uzmanlık sınavına hazırlanan ve hastaların yoğun olduğu bir sağlık ocağında görev yaptığı için sınava hazırlanacak zaman bulamayan yeğeni pratisyen hekim İsmail Bey'i, hasta yoğunluğunun olmadığı bir yere görevlendirmiştir." Kamu kurumlarında yaşanacak hizmet kayırmacılığı da şöyle aktarılıyor: "Genel Müdür Haluk Bey, milletvekili adaylığı için görevinden istifa etmiştir. Haluk Bey'in seçim kampanyasını büyük ölçüde kurumun ihaleli işlerini yürüten işadamı Emin Bey finanse etmiştir. Milletvekili seçilemeyen Haluk Bey, genel müdür olarak göreve geri dönmüştür. Emin Bey, Haluk Bey'den hak ediş ve ödemelerde ayrıcalık beklemektedir." Devlet kurumlarına güven ve saygınlığının suistimaliyle ilgili ise, "Devlet hastanesinde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dilek Hanım, tetkiklerini yaptırmaları için hastalarını önceden anlaştığı görüntüleme merkezine yönlendirmektedir." örneği verildi.

Devlet kurumlarında siyasi ikbal endişesiyle çok sık yaşanan bir olaya da "Belediye Başkanı Muzaffer Bey, Müdür Nevzat Bey'in istifa ederek seçimlerde kendisine rakip olacağını duymuştur. Bunun üzerine hemen Nevzat Bey hakkında bir soruşturma başlatmış, görevlendirdiği soruşturmacıyı etkileyerek gerçeğe aykırı bir rapor düzenlenmesini sağlamış ve Nevzat Bey'e disiplin cezası vermiştir." örneğiyle değinildi. Devlet memurunun kendisine çıkar sağlaması, "Vergi denetmeni Tolga Bey, denetlemek üzere gittiği bir özel hastanenin sahibine, muhasebe kayıtlarında ciddi açıklar bulduğunu, ancak kendisine ücretsiz check-up yapılması durumunda bunları görmezden gelebileceğini söylemiştir." sözleriyle anlatıldı. Her göreve gelen üst düzey kamu görevlisinin makam aracını değiştirmesi ve odasını yenilemesiyle ilgili örneklere de yer verilen rehberde, özel işleri için devletin telefonunu kullanması bile örneklerle anlatıldı.

MUSA TAŞPINAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber