Erdoğan: Sendika, aylık 650 milyar kaybedecek, sorun burdan çıkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2010 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tekel işçilerinin eylemine ilişkin, "Burada belli bir sendika her ay 600-650 milyarlık bir geliri kaybediyor. Tabii bu gizleniyor, söylenmiyor ayrı mesele... İşin aslı bu. Yılda bu yaklaşık 7-7.5 trilyon yapıyor. Böyle bir kaynak gidiyor" dedi.

Show TV'de yayınlanan "Siyaset Meydanı-Başbakan ile Özel" adlı programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, sendikalarla yaptıkları görüşmeler neticesinde 4/C'yi rehabilite etiklerini ifade etti.

"Bizden önceki dönemlerde özelleştirme sebebiyle herhangi bir uygulama yapılmıyor, onlar işsizliğe mahkum ediliyordu. Bu 4/C sistemiyle bir çıkış ortaya koyduk ve özelleştirme neticesinde iş akdi feshedilenlere bir yol açmış olduk. Tabii bu asgari ücret, 10 ay gibi böyle bir süreci kapsıyordu. Fakat buna rağmen o zaman sendikalar bizim aldığımız kararı, vardığımız mutabakatı memnuniyetle karşıladılar. Sene 2004. Şimdi sene 2010, maalesef yine şimdi aynı sendikalar, aynı kişiler karşımızdalar ve onlar diyorlar ki; 'Bu bir köleleştirme adımıdır.' Kaldı ki, bu bir özelleştirme adımı değil şu andaki. Bu olay tamamıyla o iş yerlerinin kapatılması olayıdır. Yani özelleştirmenin dışında bir olay."

Erdoğan, burada öncelikle bir ihbarın söz konusu olduğunu, ihbar tazminatını ödemekte olduklarını belirterek, çalışma süresi ve ücretli izinle ilgili son düzenlemeye de dikkati çekti.

"UYGULAMA YASAL DEĞİL"

Sadece Diyarbakır, Manisa ve İzmir'de Haziran'a kadar işlenmesi gereken yaprak tütünü olduğunu, bunların devam ettirildiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ama burada şu anda yapılan uygulama yasal değil. Biz bu yasal olmayan uygulamaya karşı, ne yazık ki tabii Türkiye'de bunları dediğiniz zaman garip karşılanıyor. Ama medyanın bu olayı saptırması neticesinde olay çok farklı mecralara kaydı. Yapılan iş bir defa yasal olmadığı gibi, biz yasal haklarımızı da burada kullanmadık. Burada sabırlı, demokratça davrandık."

Erdoğan, kendilerinin bir adım daha atmış olduklarını, uygulamada 4/C'ye müracaat edenlerin sayısının bugün itibariyle 900'ü aştığını vurgulayarak, "Ay sonuna kadar bu işin mühleti var. Ay sonuna kadar müracaatını yapanlar yapıyor, ay sonuna kadar müracaat etmeyenler ne yazık ki üzülürüm, onlar da işsiz kalmış olacaklar. Veya gidip başka yerden kendilerine iş bulacaklar" şeklinde konuştu.

Bu olayın aslında bir kırılma noktası olduğunu dile getiren Erdoğan, "Burada belli bir sendika her ay 600-650 milyarlık bir geliri kaybediyor. Tabii bu gizleniyor, söylenmiyor ayrı mesele... İşin aslı bu. Yılda bu yaklaşık 7-7.5 trilyon yapıyor. Böyle bir kaynak gidiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber