Bakan Demir: Yeni imar kanunu 2012'de yürürlüğe girecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2010 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir 'de düzenlenen 1. Ege Yapı Zirvesi'ne katılan Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, imar ve otopark gibi konularda yeni kanun tasarısı hazırlandığını belirtti. Bakan Demir, yeni kanunun 1 Ocak 2012'de uygulamaya gireceğini söyledi.

Bayraklı ilçesindeki Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen zirvede konuşmaların ardından kürsüye çıkan Bakan Demir, katılımcıların özellikle sığınak ve otopark konularındaki sorularını da cevapladı.

Türkiye'de geçmişten beri mimarlık ve mühendislikte sağlıklı uygulamalar yapılmaması sebebiyle kaçak, güvensiz ve sağlıksız yapı, çarpık şehirleşme ve sağlıksız kırsal yapılanma olduğunu belirten Demir, bunun yanında düzenleme konusunda sektörle çok iyi bir işbirliği yürütüldüğünü ifade etti.

Ruhsatlı binalarda bile kaçakları önleyemediklerini belirten Demir, bu problemi hak mahrumiyetiyle gündemden çıkaracaklarının altını çizdi. Kaçak yapıyı özendirici bir mevzuat ya da düzenleme bulunmadığını, problemin yetkililerin işin gereğini yapmamasından dolayı yaşandığını vurgulayan Bayındırlık ve İskân Bakanı, yeni kanunla yap-sat müteahhitliğe düzenleme getirildiğini dile getirdi.

Kayıtların elektronik ortamda tutulup projeye aykırı davranan müteahhidin Türkiye sınırları içinde iş yapamayacağını vurgulayan Demir, müteahhitlerin SGK'ya ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanacağını ifade etti.

RUHSAT SÜRELERİ KISALACAK

Şantiye şefi ve fenni mesule de yaptırım getirildiğini aktaran Demir, ruhsatta sürelerin kısalacağına işaret etti. Vatandaşın belediyeden ruhsat almak için vakit kaybetmesinin önüne geçileceğini de kaydeden Demir, yapılara nitelik ve güvenlik getirileceğini açıkladı.

Bakan Mustafa Demir, Türkiye'de belediye meclislerinin kararlarının yarısından fazlasını tadilatların oluşturduğuna da değinerek, bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini söyledi.

TOKİ ihalelerinin, Kamu İhale Kanunu gereği en düşük teklif sahibine verildiğine de dikkat çeken Bakan Demir, "En uygun teklifi verme dışında bir kriter oluşturmak zor. Yoksa suistimallere açık hale geliyor. Benim kanaatim de en düşük teklifi verene vermek ama en etkili denetim de yapılmalı." şeklinde konuştu.

Demir, kurumların plan yetkilerinin merkezde yerel yönetimlerle koordineli olarak, şehrin bütünlüğü içinde ve derli toplu hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

TOKİ ve Özelleştirme İdaresi ile ilgili plan yetkisine dair sözlerini hatırlatılan Demir, bu iki kurumun plan yetkilerinin tamamının, belediye meclislerinden geçirilerek uygulandığını ifade etti.

Hükümetin sektörleri rahatlatmak konusunda çok gayret sarf ettiğine dikkat çeken Bayındırlık ve İskân Bakanı, bütün sektörlerde KDV oranının yüzde 8'e inmeden inşaat sektörünün bunu talep etmemesi gerektiğini, aksi halde ekonomide başka gelirlere ihtiyacın ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber