Dicle Üniversitesi, sağlıkta süper lige çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mart 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir zamanlar şehir merkezlerindeki hastanelerde bile doktor bulunmayan Doğu ve Güneydoğu'da son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, bir ilke imza atarak Türkiye'de sadece 10 tane bulunan üç boyutlu manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazını hastaların ayağına getirdi. Beyin ve diğer organlardan parça alınmadan teşhis koyma özelliğine sahip cihaz, binlerce hastayı büyük şehirlere gitme mecburiyetinden kurtardı. Hastalıkları önceden tespit eden cihaz sayesinde hastaların tedavisine daha erken sürede başlanabiliyor. DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, bölge halkına daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için büyük çaba sarf ettiklerini söylüyor. Sır, "Hastanemizin Radyoloji Anabilim Dalı, Türkiye'de sadece 10 tane bulunan cihazla hastalara bakmaya başladı. Bizim aldığımız cihaz diğer cihazlardan çok daha ileri teknolojide. Batıda yapılamayan görüntülemeleri biz Diyarbakır'da yapıyoruz." diyor.

Prof. Dr. Sır, sistemin hasta açısından hayati önem taşımasının yanında, hekime de önemli kolaylıklar getirdiğini anlatıyor. Böyle bir ilki Güneydoğu'da gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Yardımcısı, cihazın daha önce kullanılan düşük MR'a göre hem ameliyat sırasında hem de sonrasında daha sağlıklı veriler elde edilmesini sağladığını kaydediyor. Sır, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Özellikle beyin ameliyatlarında hayati önem taşıyan bu teknolojiyle görüntüleme süresi oldukça kısaldığından, cerrah ihtiyaç duyduğu her noktada, hastayı uyandırmadan ve ameliyat bölgesini kapatmadan tamamen steril bir ortamda tetkik yapabilme imkanı buluyor. Bu da cerrahın ulaşılması zor bölgelerde bile tümörün büyüklüğü ve yönü konusunda doğru bilgiye ulaşmasını sağlıyor."

DÜ Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faysal Ekici de cihazı ileri tetkikleri belirlemek için kullandıklarını aktarıyor. Aletin en önemli özelliğinin radyasyon yaymaması olduğunu vurgulayan Ekici, şu bilgileri veriyor: "Cihazın 3 boyutlu görüntü sağlaması sayesinde hastalarımız artık Ankara ve İstanbul'daki merkezlere gitmiyor. Burada çekimlerini yüksek kalitede ve daha iyi şartlarda yapabiliyoruz. Hastaların MR spektroskopi, düfizyon MR, MR perfüzyon, meme ve kalp MR gibi başka cihazlarda çekilmeyen tetkiklerini yapıyoruz. Cihaz ayrıca beynin bazı bölgelerini dışarıdan inceleyebilme şansı veriyor. Tümör, kitle ve apse gibi birbirine benzeyebilen hastalıkların ayırımında kullanılıyor. Parça almadan teşhis koyabiliyoruz. Bu cihaz, sahip olduğu teknoloji sayesinde hastalıkları daha erken ortaya çıkarabiliyor. Böylece hastaların tedavisine daha erken sürede başlanabiliyor. Cihazı kurduktan sonra hasta yoğunluğu arttı."

Mardin'in Derik ilçesinden Diyar-bakır'a sevk edilen hastalardan Sevda Kılıç, verilen hizmetten son derece memnun. Hastanede bu imkan olmasaydı Ankara'ya gitmek zorunda kalacağına dikkat çeken Kılıç, "Daha önce kızımı beyin tümörü teşhisiyle oraya götürdüm. Ailecek perişan olduk. Benim başımda da bir kitle tespit edilmiş. Ne olduğunu burada öğreneceğim. Allah, bu hizmeti getirenden razı olsun." diye konuşuyor.

İSMAİL AVCI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber