Yeni atanan savcılara göre Org. Berk 1, Cihaner 2 numara

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mart 2010 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzincan'a yeni atanan özel yetkili savcıların hazırladığı iddianamede, 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk, Başsavcı Cihaner, Jandarma Komutanları Albay Ali Tapan, Albay Recep Gençoğlu, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir'in de aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında, 7.5 ile 15 yıl isteniyor

Erzincan'da Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamade, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Başsavcı İlhan Cihaner, Jandarma Komutanları Albay Ali Tapan, Albay Recep Gençoğlu, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir'in de aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında, 7.5 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

Erzurum Özel yetkili Cumhuriyet Savcıları tarafından hazırlanan ve geçen cuma günü Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilen 61 sayfalık iddianame, dün kabul edildi.

İddianamede 1. şüpheli olarak 3. Ordu Komutanı Orgenaral Saldıray Berk, 2. sırada Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 3. sırada Erzincan İl Jandama Komutanı Albay Ali Tapan, 4. sırada Erzincan eski ve şimdiki Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, 5. sırada Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan, 6. sırada İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut yer alıyor.

Pazarcı da iddianamede

Diğer şüpheli toplam 16 kişi arasında Jandarma Astsubaylar Orhan Esirger, Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, MİT görevlileri Sadri Barkın İnce, Kıvılcım Üstel, 3. Ordu'dan İstihbaratçı Astsubay Ahmet Saraçlar, av bayisi Yaşar Baş, Erzincan Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Abdulvahap Güllü ve Erzincan'da pazarcılık yapan Erdal Zirek'in adları yeraldı.

Tek şikâyetçi var

Bu sanıklardan 11'i tutuklu bulunurken, iddianamede müşteki (şikayetçi) olarak ise sadece Ahmet Demir adı geçiyor. 37 yaşındaki Ahmet Demir'in Erzincan'da oturduğu belirtildi.

İddianamede, seminer adı altında ?darbe planı toplantısı yaptığı belirtilerek, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in terör örgütünün kurucusu ve yöneticisi olmakla suçlandığı öğrenildi. Davanın Berk'in ifadesi alınmadan açıldığı bildirildi.

Berk hakkındaki iddiaların, üst düzey bürokrat olduğu belirtilen ?Efe? adlı gizli tanığın beyanlarına dayandırıldığı, gizli tanığın Berk'i ?darbe toplantısı? yapmakla suçladığı ifade edildi.

Efe'nin ?Başsavcıyı 2009 yerel seçimlerinden 15-20 gün önce (veya seçimlerden 15 gün sonra) orduevinde sabah kahvaltısında Albay Dursun Çiçek ve rütbeli birkaç subayla gördüm. 12 alay komutanıyla darbe toplantısı yapıyordu? dediği öğrenildi. Askerlerin bu toplantıda, Gülen cemaatini kıskaç altına almak, 29 Mart 2009 seçiminden sonra darbe yapmak, 2011'deki seçimden önce anketlerde AK Parti öndeyse darbe yapmak kararlarını aldıkları iddia edildi.

Askeri konvoyla gözdağı

Saldıray Berk'in üzerine atılı suçlardan şüpheli sıfatı ile ifadesinin alınması için yapılan davetlere karşılık vermediği belirtilen iddianamede, Albay Gençoğlu'nun gözaltına alınarak Erzurum'a geirildiği gün Erzincan'da 3'üncü Ordu'ya ait araçlardan oluşan konvoyu önce şehir içinde dolaştırıp, Üzümlü İlçesi kavşağından geri döndürttüğü öne sürüldü.

İddianamede bu konuya ilişkin olarak, ?bu hareket yürütülmekte olan soruşturma nedeniyle gözdağı verme girişimi olarak algılanmıştır. Şüphelinin kendisine yasalar çerçevesinde verilen 3'üncü Ordu Komutanlığı'ndaki yetkisini böyle bir girişimde kullanması da düşündürücüdür? denildi.

?Alevilere özel ilgi'

Astsubay Esirger'in evinde bulunan CD'lerde, Saldıray Berk'in Erzincan ve civarındaki Alevi köylerle özel olarak ilgilendiği, ihtiyaçlarının giderilmesinde ordu imkanlarının kullanıldığı, bu yüzden Alevi köylüler ve dedeler tarafından sevildiği, takdir beraatleri verildiği bilgilerine ulaşıldığı anlatıldı.

17 Şubat'tan beri tutuklu bulunan Başsavcı İlhan Cihaner'e ise ?silahlı terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, birden fazla kişiyle tehdit? suçlarından dava açıldı.

?Bombalar komploydu'

İddianamenin ?Soruşturmanın Gelişimi ve Elde Edilen Deliller' bölümünde, 27 Ekim 2009 günü Erzincan'ın Çatalarmut Barajı'nda bulunan mühimmatlar konusunda başta İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan olmak üzere şüpheliler Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Orhan Esirger ve Binbaşı Nedim Ersan'ın komplo kurup plan yaptıkları, plan dahilinde mühimmatları Erzincan Emniyeti ile suni olarak irtibatlanmaya, bunun için de yalancı tanık ayarlamaya çalıştıkları ileri sürüldü.

?Gizli tanık yalancı tanıktı'

Gizli tanık (X)'le kent dışında görüşüp çeşitli vaatler karşılığında ikna etmeye çalıştıkları bu gelişmelerden Albay Tapan ile Başsavcı Cihaner'in de haberi olduğu belirtildi.

Başsavcı Cihaner, Emniyet hakkında ?Adli olayı geç bildirmek?ten soruşturma başlatırken; bulunan mühimmatın sanki Emniyet tarafından önce oraya attırılıp sonra da ihbar ettirildiği iddiası ortaya atılarak ve bu suni iddiayı ispatlamak amacıyla da yalancı tanık bulma çabalarına girişildiği iddia edildi.

Neden Erzincan?

İddianamede, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulanmak istenmesinin nedenleri de sıralandı. Erzincan'da Alevi ve Sünnilerin yaşadığı, diğer taraftan hem Kürt, hem de Türk kökenli vatandaşların oturduğu bu nedenle kötü niyetli kişilerce bu durumun suistimal edilmesinin kolay olduğu öne sürüldü. Berk'in 3'üncü Ordu Komutanı olarak elindeki tüm yetkileri mensubu bulunduğu terör örgütünün illegal amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmediği tespitinin yapıldığı iddianamede, ?bilakis bu konuda diğer şüphelilerin mevki olarak üzerinde bulunması durumunu da kullanarak onlar üzerinde etkinlik sağladığı? ifade edildi.

Önceki İl Jandarma Komutanı Gençoğlu ve halen aynı görevde bulunan Ali Tapan'ın elinde bulundurduğu kolluk gücünü, örgütün amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmediği iddia edildi.

Mahkeme hiç kimseyi dinlemedi

HSYK'nın, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i kanuna aykırı biçimde tutuklattığı gerekçesiyle yetkilerini kaldırdığı Savcı Osman Şanal'ın yerine yetkilendirdiği savcılar, çarpıcı bir karara imza attı. HSYK'nın, CMK'nın 250. maddesine göre, birinci sınıf savcı olan Cihaner'in Adalet Bakanlığı'nca soruşturulup, Yargıtay tarafından yargılanabileceğine yönelik kararına karşılık, yetkilendirilen yeni savcılar, Cihaner hakkında dava açtı. Erzurum Özel Yetkili 2. Mahkemesi de Cihaner'in örgüt suçlarından Erzurum'da, görevle ilgili suçlarından Yargıtay'da yargılanmasına karar verdi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, ?Gelişmeleri izliyoruz? dedi. HSYK'nın, konuyla ilgili yeni bir karar vermemesi halinde, Cihaner, hem Yargıtay'da hem de yerel mahkemede yargılanacak. Cihaner'le ilgili yapıldığı iddia edilen usul hataları ancak yargılama aşamasında giderilebilecek.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber