Yargıtay: Düşünce suçuyla ilgili kararda yasaya aykırılık yok

Haber Giriş : 12 Şubat 2005 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihî bir içtihatla şiddet içermeyen düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağına karar veren Yargıtay, medyadaki eleştirilere yazılı açıklama ile cevap verdi.

Yargıtay, Ceza Genel Kurulu'nun 23 Kasım 2004 tarihinde yaptığı toplantıda, iddiaların aksine kurulun oluşumu ve karar yeter sayısı bakımından Yargıtay Yasası ve Yargıtay İç Yönetmeliği hükümlerine aykırılık bulunmadığını bildirdi.

Yargıtay, yaklaşık bir haftadır bazı yazılı basın organlarında ?Ceza Genel Kurulu'nun 86 kişi ile toplanması gerektiği bilinirken 27 kişi ile toplanıp karar aldığına? ilişkin haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, Yargıtay Kanunu'nun 7. maddesinde hukuk ve ceza genel kurullarının, 41. maddesinde bu kurulların çalışmalarının düzenlendiği vurgulandı.

Ceza Genel Kurulu'nun, 11 ceza dairesinden iki katı üyeye denk gelen 22 üyenin katılımıyla oluştuğu, üye sayısının Ceza Genel Kurulu başkanı ile birlikte 23'e ulaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ?Bu bağlamda, 11 ceza dairesi başkanından en az yarıdan fazlası (6) ve dairelerinden birer üye ile (12), başkanı katılmayan 5 daireden 2'şer üye (10) olmakla sayı 22 ve yine Ceza Genel Kurulu başkanı ile 23 sayısına ulaşılmaktadır. Habere konu edilen Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 2004/8-130 esas ve 2004/206 sayılı kararı, 12 Ekim 2004'te yapılan ilk müzakerede yasal çoğunluk sağlanamadığından, 23 Kasım 2004'te yapılan ikinci müzakerede katılan 27 üyenin 14'ünün oyu ile karar altına alınmıştır. Kurulun oluşumunda ve karar yeter sayısında izah edildiği üzere 2797 sayılı Yargıtay Yasası ve Yargıtay İç Yönetmeliği hükümlerine aykırılık bulunmamaktadır.?

Yargıtay Ceza Kurulu, Milli Gazete yazarı Selahattin Aydar'ın, bir yazısı nedeniyle İstanbul DGM'de 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edilmesine ilişkin toplanmıştı. Kararda ?Bundan böyle, halkın ve o halkı oluşturan laik demokrasi sevdalılarının, benimsemediği fikirler karşısında, şiddet ve kavga içgüdüsüne kapılacağı görüşü terk edilmeli.? denilmişti. Bazı basın kuruluşları kararı eleştirmiş, kurulun da yeterli üye sayısına ulaşmadan toplandığını savunmuştu. Ankara,aa

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber