Ankara'daki ulaşım fiyatlarına ilişkin bir değerlendirme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2010 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaşım ücretlerine yapılan zammın yürürlüğünün durdurulması ile birlikte, Ankara'da, rafik açısından dün kötü bir gün yaşandı. Yeterli bilgilendirme olmadığı için, sadece Melih Gökçek'in açıklamaları medyada yer almaktadır. Bu nedenle olayın geçmişine ilişkin olarak kısa bir bilgilendirme sunuyoruz.

2005 YILINDAKİ DURUM

2005 yılında enflasyon yüzde 10 olarak öngörülmesine ve memur maaşlarına yüzde 10 zam yapılmasına rağmen, Ankara Büyükşehir belediyesi ulaşım fiyatlarına yüzde 33 zam yapmıştır. Detaylı bilgi için tıklayın.

YÜZDE 33'LÜK ZAMMIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

2005 yılında yapılan yüzde 33 oranındaki zammın iptali için Ankara İdare Mahkemesi nezdinde dava açılmış, mahkeme yürürlüğün durdurulması itirazını reddetmiş, dava temyiz edilmiş, Danıştay idare mahkemesi kararını bozmuştuur. Bozma kararı üzerine dosya yeniden Ankara İdare Mahkemesine gelmiş, mahkeme bu kez yürürlüğün durdurulmasına karar vermiştir.

Sonraki zamlar, 2005 yılındaki zamlara dayanılarak alındığından, zincirleme olarak yapılan tüm zamlar iptal edilmiştir.

DEĞERLENDİRME

1- Mahkeme açısından: 9 bin kişiyi ilgilendiren TEKEL'e ilişkin Danıştay kararı 16 günde alınmıştır. Ancak, 4 milyon kişiyi ilgilendiren Ankara'daki ulaşım zammına dair karar 5 yıl sürmüştür. Geciken adaletin adalet olmadığı bu örnek de bir kez daha ortaya çıkmıştır. Zira 5 yıl boyunca fahiş zamlarla ulaşım ücreti alınmıştır.

2- Belediye açısından değerlendirme: 2005 yılında yaptığımız ilk değerlendirmede de yüzde 33'lük zammın çok yüksek olduğunu belirtmiştik. Belediyenin, enflasyon oranı olarak öngörülen yüzde 10 oranında zam yapması gerekmektedir. Hali hazırdaki durumda, zincirleme zamlar nedeniyle 1 TL 85 kuruşa ulaşan tam bilet fiyatı insafa ve adalete sığmamaktadır. Bu nedenle mahkeme kararı yerindedir.

Ancak mahkeme kararına kızıp da herkese (özel halk otorbüsü ve dolmuşlar) eylem yaptırtmak, kaliteli bir belediye hizmeti sunmamak, olacak şey değildir. Yapılaması gereken şey, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi"nin yeni bir karar alarak, hak ve adalete sığacak bir zam yapmasıdır.

Burada şu ayrıntıyı da belirtmek gerekmektedir: Mahkemeler hiçbir zaman zam oranın ne olacağını belirlemez, sadece ve sadece yapılmış olan bir zammın kamu yararına uygun olup olmadığına karar verir. Eğer zam kamu yararına uygun değilse, kamu yararına uygun düşecek bir zam yapılması gerekmektedir. Ankara Büyükşehir örneğinde olduğu gibi, hem fahiş bir zam yapıp hem de bu zam iptal olunca mahkeme kararına kızıp Ankara halkını cezalandırmak, aktarmalarda tam ücreti hayata geçirmek, uygun değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber