Panoramanın ihalesi memurlara verildi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Mart 2010 08:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ankara'da 3.5 milyon liraya yaptırılan Sakarya Meydan Savaşı Panoraması'nın aslında 500 bin liraya mal olabileceği ortaya çıktı.Genelkurmay Başkanlığı, TCDD'yi Geliştirme ve TCDD Personeli Danışma ve Yardımlaşma Vakfı işbirliği ile Ankara Polatlı'da 3.5 milyon TL'ye yaptırılan Sakarya Meydan Savaşı Panoraması hakkında çifte soruşturma açıldı. Genelkurmay Başkanlığı Sanat Danışmanı Mehmet Özel'in yürüttüğü projede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturmaları TCDD Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri yürütüyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan sağlanan ödenekle 3.5 milyon liraya yaptırılan panoramanın değerinin 500 bin lirayı aşmayacağı belirtiliyor, Panorama ihalesine katılan ve alan kişilerin ise Devlet İhale Kanunu'na aykırı olarak devlet memurları olduğu bildirildi.

GÖREVLENDİRME YAPILMAMIŞ

İddialara göre, Polatlı'ya yaptırılan Sakarya Meydan Savaşı Panoraması ilginç bir ihale sürecine de sahne oldu. TCDD Vakfı panorama için önce bir ihale komisyonu kurdu. Ardından bu komisyon panoramanın maliyetini 3.5 milyon lira olarak belirledi. Komisyonda Vakıf Genel Müdürü M. Acar Tos'un yanı sıra Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanı Ahmet Oruç da yer aldı.

FON KISITLAMAYA GiTMEDİ

2008 yılı Ağustos ayında Başbakanlık Tanıtma Fonu'na başvurularak tahmini maliyet olarak gösterilen 3.5 milyon lira talep edildi. Birçok projenin maliyetinde kesintiye giden Başbakanlık Tanıtma Fonu, panorama için hiçbir kesintiye gitmedi ve talep edilen parayı tahsis etti. Panorama tablosu yapım ihalesini 3.5 milyon liraya memuriyeti halen devam eden Resim Heykel Müzesi'nin restaratörü Vural Yurdakul aldı. Devlet memuru Yurdakul'a bugüne kadar 2 milyon TL ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Müfettişler şimdi panorama tablosunun nasıl 3.5 milyon liraya mal edildiğini soruşturuyor.

Açılan soruşturmaları iki müfettiş yürütüyor

Bakanlık izni olmadan ihale komisyonunda ve maliyet hesap tutanaklarında imzası olan memurlar ?Panorama soruşturması? kapsamına alındı. İhaleye teklif veren memurlar ile 3.5 milyon liralık ihaleyi kazanan devlet memuru Vural Yurdakul ayrıca soruşturmaya tabi tutuldu. Projeyi yürüten, ihale komisyonunda yer alan, maliyet hesapları ile tabloların kabul tutanaklarına imza koyan Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel hakkında da soruşturmanın devam etiği bildirildi. 3.5 milyon TL'ye yaptırılan Sakarya Meydan Savaşı Panoraması hakkında açılan soruşturmaları TCDD Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri yürütüyor. Müfettişler konu hakkında şimdilik bilgi veremeyeceklerini belirtti.

Panoramanın ihalesi memurlara verildi

Panoramanın çizimi için yapılacak ihaleye 4 teklif verildiği öğrenildi. Tekliflerden 3'ünü Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel'in 30 yıla yakın Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü döneminde yanında görev alan memurların verdiği belirtildi. Panoramanın çizimlerini ise Rus ressam Prisekin yaptı.

Kamil ELİBOL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber