YSK personeli, kanun teklifinde yine unutuldu!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mart 2010 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara Milletvekili Haluk İPEK'in 298 Sayılı Yasaya ilişkin 28 Maddelik kanun değişikliği teklifinde Seçim Personeli yine unutuldu.
Seçim Personeli Haluk İpek'e mağduriyetleriyle ilgili birçok faks ve mail göndermesine rağmen sesini duyan olmadı.

298 Sayılı Yasada değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinde yer almaya çalışan seçim personelinin talepleri dikkate alınmadı.

Bir internet sitesinde birleşen ve Milletvekiline mağduriyetlerine ilişkin dilekçe, faks, mail gönderen personel kanun değişikliği teklifiyle mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

28 Maddelik kanun teklifini incelendiğinde personelin mağduriyetine ilişkin hiçbir husus eklenmediği gibi Seçmen Kütük Bürosu personelinin işyükünü artıracak birçok değişiklik sunulduğu görüldü.

Milletvekillerine gönderilen dilekçe şu şekilde:

Kamuoyundan takip edebildiğimiz kadarıyla bu hafta içerisinde, seçim kanunlarından birtakım değişiklikler gündeme gelecektir. Malum olduğu üzere, seçim iş ve işlemleri Seçmen Kütük Bürosu personelleri olan Seçim Müdürü ve Seçim Zabıt Katibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu personelin çalışma zorlukları ve sıkıntılarını sizlerin seçim dönemlerinde bildiğinizi ve gördüğünüzü de bilmekteyiz. Bu nedenle bu kanun çalışmalarında bir nebzede olsa fikirlerimize önem verilerek, çalışmaların yapılmasını ve aşağıdaki hususların güdeme getirilmesini ve kanunlaşması için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz.

1- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunnun 30/4. fıkrasında Seçim Müdürlerine ancak 2002 yılında sicil amirliği verilmiş fakat disiplin amirliği verilmemiştir. Kendi personelini bilen, tanıyan, görev taksimi yapan seçim müdürünün yanlış yapılan bir işte personeli üzerinde yaptırımı yoktur. Halbu ki kendi eşdeğerinde sayılabilecek yargı kurumlarında ve diğer kurumlarda müdürler aynı zamanda disiplin amiridirler.

Ayrıca Seçmen Kütük Bürolarının ve seçim işlemlerinin çoğunu gerçekleştiren Seçim Müdürlerinin imza yetkisi bulunmamaktadır. En basit evrak bile İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim tarafından imzalanmaktadır. Bu da fazlasıyla zaman ve iş kaybına neden olmaktadır. Seçim işlemlerinde olabilecek herhangi bir hatada sorumlu olarak gösterilen Seçim Müdürüne nedense halen imza yetkisi verilmemiştir.

2- 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 30. Maddesinin, 5. Fıkrasındaki; "İlçe seçim kurulu başkanı işlerin müsaadesi nispetinde seçmen kütükleri bürosu memurlarının o yerdeki adalet hizmetlerinde geçici olarak çalıştırılmalarına müsaade edebilir." denmektedir. Bu düzenleme Seçmen Kütük Bürosu personelini seçim dönemi dışında Adalet Bakanlığı Personeli olarak kullanılmasına sebep olan bir düzenlemedir. Seçmen Kütük Bürosu personeli seçim dönemleri dışında bu fıkraya dayanarak İlçe Seçim Kurulu Başkanı olan Hakim'in onayı ile Adliyelerde çalıştırılmakta ve diğer seçim dönemine kadar adliyede çalıştırılmaktadır. Bu da seçmen kütük bürosu personelinin alanında kendini geliştirmesine, kanunları, yönetmelikleri ve genelgeleri takip etmesine engel olmaktadır. Seçim personelinin çoğu Milletvekili Kanunundan çok Türk Ceza Kanununu ezberlemiş hale gelmiştir. Bu nedenle Seçmen Kütük Bürosu personeli yoğun geçen seçim dönemlerinde zorluk yaşamaktadır.

Özellikle 298 sayılı yasanın 30/5 fıkrasıyla ilgili personelin yoğun mağduriyeti ve şikayeti nedeniyle Sendikalar tarafından Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına müracaatta bulunulmuş ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı cevabi yazısında personelin mağduriyetinin 298 sayılı yasanın 30/5 fıkrasından kaynaklandığını ve bu yasanın değiştirilme yetkisinin yasama organında olduğunu bildirmiştir.

Bizlerde Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri ve Zabıt Katipleri olarak mağduriyetimizi dile getirmek ve yasanın değiştirilmesi, mağduriyetimizin giderilmesi konusunda yardımcı olacağınızı düşünerekten bu dilekçeleri gönderiyoruz.

Seçim personellerinin de sesine kulak vereceğinize emin olaraktan çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber