Meclis'te 'korsan anayasa taslağı' ortaya çıktı

Haber Giriş : 31 Mart 2010 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuzu: Korsan liste dağıtanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin 'korsan anayasa taslak önerisi' iddiası Meclis'i karıştırdı. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök tarafından dağıtılan iki farklı taslak metinde bazı isimlerin üzeri çizili görünürken, Mehmet Ali Şahin'i imzası bulunuyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis Başkanlığı'ndan gelen listenin esas olduğunu, CHP'nin basına dağıttığı imza listesinin korsan olduğunu söyledi. Kuzu, muhalefetin bununla neyi amaçladığını bilmediğini, ancak CHP'nin konuyu sulandırmak için böyle bir yönteme başvurmuş olabileceğini ifade etti. Kuzu, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.


CHP Mersin Milletvekili İsa Gök tarafından dağıtılan iki farklı taslak metinde bazı isimlerin üzeri çizili görünürken, Mehmet Ali Şahin'in imzası bulunuyor. AK Parti'li Kuzu korsan taslak için suç duyurusunda bulunacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu anayasa değişiklik teklifinin ekindeki imza listesinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının da bulunduğunu iddia etti. AK Parti'nin, teklifi deposunda sakladığı imzalarla verdiğini, bunun ortaya çıkması üzerine ise bazı imzaların üzerini çizerek yeni bir liste ortaya çıkardığını öne süren Okay, "TBMM, açıkça bir evrakta sahtecilik olayıyla karşı karşıyadır. Bu teklif, yok hükmündedir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te Mersin Milletvekili İsa Gök'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Okay, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu anayasa değişiklik teklifinde başbakanın ve bakanların imzasının bulunmadığını ancak Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzasının bulunduğunu söyledi. AK Parti'nin verdiği ilk teklifin ekindeki listede grup başkanvekillerinden bazılarının isminin bulunmadığını, buna karşın sonradan grup başkanvekili olan Suat Kılıç ve Ayşe Nur Bahçekapılı'nın imzasının bulunduğunu savunan Okay, listede Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın imzasının yer almadığını, çünkü o tarihte Toptan'ın Meclis Başkanı olduğunu söyledi. Bu imzaların, AK Parti'nin el altında tuttuğu imzalar olduğunu öne süren Okay, teklifin kapağında sadece Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve 6 milletvekilinin imzasının bulunduğunu açıkladı. Okay, "Eğer bu evrak, TBMM Başkanlığı'nı sunulan teklifse, o zaman TBMM Başkanı'nın imzasının burada yer alması bir skandaldır. Tarafsız kimliğiyle oy da kullanamayacağına göre burada imzasının bulunması mümkün değil" dedi.

"İmza skandalı ortaya çıktığında yeni bir mizansenle karşı karşıya kaldıklarını" söyleyen Okay, bazı isimlerin üzeri çizilerek, bazı imzalar silinerek ve bazı isimler tamamen çıkartılarak yeni bir listenin ortaya çıkartıldığını ileri sürdü. Okay, biraz önce 3. bir listenin de ortaya çıktığını ve bu listede de farklılıklar olduğunu savundu. Sadece kapak yazılarının aynı kaldığını, imzaların değiştirildiğini söyleyen Okay, şöyle konuştu:

"TBMM bir skandalla karşı karşıyadır. TBMM Başkanı'nın bu evrakı Anayasa Komisyonu'ndan geri istetip, bunun işlemsiz olarak iadesini talep etmesi lazım. Teklifin sunulması sırasında eldeki mevcut depo imzalar biraraya getirilmiş, hazır imzalarla teklif verilmiştir. Teklif verildikten sonra yanlışlıklar görülmüş, kapaktaki imzalar listene düşülmüş, Mehmet Ali Şahin'in imzası bu liste içinden yok edilmiş. TBMM, açıkça bir evrakta sahtecilik olayıyla karşı karşıyadır. Bu teklif yok hükmündedir."

Meclis Başkanı Şahin'e çağrıda bulunan Okay, "Derhal bu teklifi geri alsın ve yok hükmünde olan bu teklifle anayasayı değiştirmek için yola çıkanlara, TBMM'nin saygınlığını korumak adın dur desin" dedi.

Anayasa değişiklik teklifinin güvenli şekilde sadece 7 milletvekili tarafından verildiğini kaydeden Okay, bunların da teklifin kapağında imzası olan milletvekilleri olduğunu söyledi. TBMM'nin hazin bir tabloyla karşı karşıya olduğunu savunan Okay, "Bu bir skandaldır" diye konuştu.

Okay, 'Bu konuda suç duyurusunda bulunacak mısınız' sorusu üzerine emniyet ve adliye tarafının, işin başka bir ayağı olduğunu ifade etti. 'Meclis Başkanı istifa mı etmeli' sorusu üzerine ise Okay, Şahin'in kendi durumunu gözden geçireceğini belirtti. Okay, "Bilgisi dışında depo imzalar mı kullanıldı, yoksa 'hayır, ben imza attım' mı diyor. Eğer sayın Şahin, 'Ben imza attım' diyorsa derhal istifa etmesi gerekir. Meclis'te hiçbir şekilde oy kullanmasına cevaz verilmeyen bir Meclis Başkanı'nın anayasa

değişikliği teklifinde imzasının olması Türkiye'de bir ilktir" şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Burhan Kuzu'nun, Meclis Başkanı'nı beklemeden teklifi iade edeceğini düşündüğünü ifade eden Okay, "TBMM böyle bir yükü taşıyamaz" dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis Başkanlığı'ndan gelen listenin esas olduğunu, CHP'nin basına dağıttığı imza listesinin korsan olduğunu söyledi. Kuzu, muhalefetin bununla neyi amaçladığını bilmediğini, ancak CHP'nin konuyu sulandırmak için böyle bir yönteme başvurmuş olabileceğini ifade etti. Kuzu, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

İHA-CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber