Yüzde 100 tahliye rekoru

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Nisan 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tahliye başvurusu yapan 19 Balyoz tutuklusunun tamamını serbest bırakan Oktay Kuban nöbetinde de tutuklanması istenen iki muvazzaf general ile 3 suikast şüphelisini serbest bıraktı

HELİN ŞAHİN İSTANBUL

HSYK'nın tartışmalı yaz kararnamesi ile 12. Ağır Ceza üyeliğine atanan Hakim Oktay Kuban, Ergenekon ve Balyoz davalarında Albay Dursun Çiçek'le başlayan tahliye silsilesinde Balyoz'da kindisinden tahliye isteyen 19 tutukluyu serbest bırakarak yüzde 100'lük bir istatistiğe ulaştı. ?Balyoz'da HSYK yaz kararnamesi ile atanan 3 hakime tahliye başvurusu yapmayan 6 şüpheli, cezaevinde kaldı. Savcılar Kuban'ın tüm tahliye kararlarına itiraz etti.

NÖBETTE ALDI 4 GÜN SONRA KARAR VERDİ

Balyoz Darbe Soruşturması tutuklusu 19 şüpheli, geçtiğimiz hafta nöbetçi olan Oktay Kuban'a tahliye başvurusu yaptı. Bir aydır ?Balyoz sanıkları Kuban'ın nöbetini bekliyor? iddiaları konuşulurken, Kuban nöbette aldığı tahliye başvurularını nöbetten 4 gün sonra karara bağladı. Kuban, emekli Org. Çetin Doğan'la birlikte 19 Balyoz tutuklusunu serbest bırakarak kırılması zor bir rekora imza attı.

KUBAN'IN GEREKÇESİ DE ?SOSYAL STATÜ'

12. Ağır Ceza Hakimi Kuban, tek başına 19 sanığı tahliye ederken, ?delil durumu', ?sosyal statüleri', ?kaçmayacakları', ?delilleri karartamayacakları', ?suçun tarihinin eski olması', ?aynı suçtan bazı şüphelilerin savcılıktan serbest bırakılması, bazılarının çıkarıldıkları mahkemelerce, bazılarının da tutuklu kaldıktan sonra itiraz ettikleri mahkemelerce serbest bırakılmasını' gerekçe olarak gösterdi. 9 Balyoz şüphelisini serbest bırakan 9. Ağır Ceza Heyeti de Mahkeme Başkanı Nurettin Ak'ın karşı oyuna rağmen aynı gerekçelerle tahliye kararı vermişti.

YAZ KARARNAMESİ HAKİMLERİ BIRAKTI

Çarşamba günü, yine HSYK'nın yaz kararnamesi ile İstanbul'a atadığı hakimler Yılmaz Alp ve Tuncay Aslan'ın oylarıyla 9. Ağır Ceza Heyeti de 9 Balyoz tutuklusunu tahliye etmişti. Böylece tartışmalı yaz kararnamesi ile atanan 3 hakim 2 günde 28 Balyoz tutuklusunu serbest bıraktı.

KUBAN'A GİTMEYEN CEZAEVİNDE KALDI

Balyoz tutuklusu emekli Tuğg. M. Kaya Varol, emekli Albaylar Emin Küçükkılıç, A. İhsan Çavdaroğlu, muvazzaf Yarbay Ertuğrul Uçar, muazzaf Albay Murat Özçelik ve Astsubay İmdat Çolak ise Kuban'a tahliye talebinde bulunmadı. Albay Cengiz Köylü önceki gün Balyoz'dan tutuklandı.

Çetin Doğan GATA'ya yattı

Balyoz Darbe Planı kapsamında tutuklandıktan sonra avukatı aracılığıyla ?Çok hastayım ama GATA'ya sevk edilirsem Gatakulli yaptı derler? diyen emekli Org. Çetin Doğan, tahliyenin ardından dün GATA'ya yattı. Avukatı Celal Ülgen, ?İvedi olarak ameliyat? kararı verildiğini ve Doğan'ın 5 Nisan'da ameliyat olacağını söyledi.

Kuban bıraktı heyet tutukladı

Masonlara suikast iddiasıyla Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen ve nöbetçi Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan Avukat Yusuf Erikel, yayıncı Hakan Arıkan ve Hayri Bildik için tutuklama kararı çıktı. Savcı Öz'ün, Kuban kararına itirazını görüşen 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, üç isim hakkında yakalama kararı verdi.

Savcılardan jet itiraz

Oktay Kuban'ın 19'da19 yaparak tüm tahliye başvurularını kabul etmesine Balyoz soruşturmasını yürüten savcılardan jet itiraz geldi. Özel yetkili savcılar Süleyman Pehlivan, Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berk, Kuban'ın verdiği kararlara İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine itirazda bulundu. Savcıların itirazını değerlendirecek heyete Oktay Kuban giremeyecek. Heyette, Mahkeme Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve üye hakimler Mehmet Karababa ile Mehmet Erdoğan yer alacak. Balyoz savcıları Oktay Kuban'ın, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay'ı tutuklamamasına da itiraz etti.

İki ayrı Ağır Ceza Heyeti ?Doğan tahliye olamaz' dedi

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklamalar İstanbul Nöbetçi 10 ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından yapıldı. Çetin Doğan ile diğer şüphelilerin avukatları nöbetçi hakimin kararına karşı 10 ve 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetleri ile 11. Ağır Ceza Nöbetçi Hakimliği'ne itiraz başvurusu yapmıştı. 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemesi Heyetleri, tahliye taleplerini, ?mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi? gerekçeleriyle reddetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber