Danıştay, hükümlü ve tutukluların ziyaretlerine ilişkin yönetmeliğin bir maddesini iptal etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2010 12:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay 10. Dairesi, hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri hakkındaki yönetmeliğin 14. maddesini iptal etti. Adalet Bakanlığı ise yeni bir değişiklik yapılıncaya kadar hükümlü ve tutuklulara 5275 sayılı kanunun 83'üncü maddesini uygulayacak.

Müebbet ağır hapis cezasıyla mahkum olan ve cezası Ankara 2 Nolu F Tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumunda infaz edilen Musa Şanak, Adalet Bakanlığı tarafından 2005 yılında hazırlanan 'Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliğin' 'ziyaret edebilecek kişiler' başlıklı 14. maddesi için iptal davası açtı.

Danıştay 10. Dairesi, "Hükümlü ve tutuklular, anne, baba, eş, çocuk ve torunlarıyla ayda bir gün açık görüş yapabilir. Görüş günleri kurumca belirlenir. Kınama cezası dışında disiplin cezası almış ve bu cezası kaldırılmamış hükümlü ve tutuklular açık görüşten faydalanamaz. Koşullarının uyması durumunda kapalı görüş hakkı saklıdır." maddesini oy birliğiyle iptal etti.

Danıştay, kararında, '5275 sayılı yasanın 83. maddesinin gerekçesinde '...maddenin birinci fıkrasında genel kural olarak hükümlülerin kimler tarafından hangi zamanlarda ve hangi aralıklarla ziyaret edilecekleri belirtilmiştir.' denilmek suretiyle hükümlülerin ziyaretçilerinin yasa maddesiyle belirlenmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda dayanağı yasaya aykırı olarak açık görüşe gelebilecek ziyaretcileri sınırlayıcı düzenleme getiren yönetmeliğin dava konusu 14. maddesinde, Anayasanın 124. maddesine ve normlar hiyeraşisine uyarlık bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı ise yürütmenin durdurulması ve akabinde kararın bozulması talebiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurdu. Yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlar doğrultusunda idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmesi ve bu sürenin 30 günü geçmemesi gerekiyor.

Bakanlık, temyiz sonucuna göre söz konusu yönetmeliğin 14. maddesinde değişiklik yapılıncaya kadar ziyaretlerin yapılması için 5275 sayılı kanunun 83'üncü maddesinin birinci fıkrasındaki, "Hükümlü, belgelendirilmesi koşuluyla eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından haftada bir kez ve ayrıca kuruma kabullerinde, zorunlu hâller dışında bir daha değiştirilmemek üzere, ad ve adreslerini bildirdiği en fazla üç kişi tarafından, yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak üzere çalışma saatleri içinde ziyaret edilebilir." hükmünü uygulayacak.

Hükümlü ve tutuklu yakınlarının mağdur olmaması için Adalet Bakanlığı, Cumhuriyet Başsavcılıkları, ceza infaz kurumu müdürlüklerine yeni durumu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber