Sendika üyesi profesörün işine son verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2010 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, İstanbul Bilgi Üniversitesinde görev yapan sendika üyesi Prof. Dr. Nevin Ateş'in işten çıkarılmasına tepki gösterdi.

Genel Yönetim Kurulunun yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Bilgi Üniversitesinde öğretim üyeliği, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürüten Ateş'in, rektörlüğün 30 Mart 2010 tarihli yazısı ile "görev süresinin sona ermesi" gerekçe gösterilerek müdürlük görevinden alındığı belirtildi. Açıklamada Ateş'in daha sonra rektörlüğe hitaben, "görevden alınma işleminin hangi mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştiği bilgisini edinmek üzere yazmış olduğu dilekçeyi ve bu uygulamanın neden yapıldığına dair kişisel düşüncesini üniversite içi akademik mail grubuna gönderdiğine" yer verildi.

Bunun üzerine rektörlük ile Ateş arasında akademik mail grubu ile de paylaşılan bir dizi yazışma gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, 6 Nisan 2010 tarihi itibarıyla rektörlüğün, İş Kanunu'nun 25. maddesinin 2. fıkrasının (b) ve (e) bentleri hükümleri uyarınca Ateş'in iş akdinin tazminatsız feshedildiğini bildirdiği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Üyemiz Nevin Ateş'in eleştiri sınırları içinde değerlendirilecek kişisel düşüncelerini ifade eden yazışmalarının İş Kanunu'nun ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi herhangi bir hukuksal dayanaktan yoksundur. Madde hükmünün, bu somut vakada oluştuğunu öne sürmek, hukuki bir mütalaaya dayanmamaktadır.

Öte yandan iş hukuku öğretisinde tartışmasız kabul görüldüğü üzere, işverenin 'haklı nedenle derhal fesih hakkı'nı kullanabilmesi için iş akdi ilişkisinin devamının çekilmez (katlanılmaz) hale gelmesi gerekmektedir. Bunun ölçütü ise 'objektif iyi niyet yani dürüstlük kuralları'dır. Bir üniversite öğretim üyesinin, her ne konuda olursa olsun görüşlerini ve eleştirilerini üniversite kamuoyu ile paylaşmasının, 'iş akdi ilişkisinin devamını çekilmez hale getirdiğini' öne sürmek, akademinin özü olan 'eleştirel aklı' inkar etmek/reddetmek anlamına gelmektedir. Eğer bir üniversitede akademik personel, eleştiri hakkını kullandığı için işten atılma tehdidi ile karşı karşıya kalacaksa, o üniversitede özgür ve eleştirel aklın, bilimsel düşünce ve üretimin olanağı kalmaz."

Açıklamada, söz konusu uygulamadan vazgeçilerek Prof. Dr. Nevin Ateş'in öğretim üyeliği görevine iade edilmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber