Belediyeler, asfalt parasını vatandaşa fatura etmeye başladı

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 11 Nisan 2010 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DENİZ TATARER TEMUR

Yerel seçimlerin ardından yurttaşa ilk faturayı ilçe belediyeleri çıkardı. Belediye Gelirleri Kanunu'ndan gelen yetkileriyle ilçe belediyeleri, bedelleri 200 ile 1000 TL arasında değişen 10 yıllık döneme ait asfalt ve kaldırım hizmeti bedellerini yurttaşlardan istemeye başladılar.

Yurttaş ikinci büyük darbeyi ise 2010 yılı emlak vergisindeki artıştan aldı. Vergilerin belirlenmesi için arsa maliyet bedellerini yükselten belediyeler, yurttaşın emlak vergisine yüzde 500'leri aşan oranda zam yaptılar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca kapalı kapılar ardında hazırlanan Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı da cadde ve sokak aydınlatmalarının faturasını da yurttaşa çıkardı. Yurttaşlar, 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki tüm aydınlatma bedelleri için fatura başına en az 1.5 TL fazladan ödeme yapacak. Düzenlemeyle belediyelerin Hazine'ye olan 2 milyar TL'lik aydınlatma borçlarını yurttaş ödemiş olacak. Yıllardır büyükşehirlerde yaşayan yurttaşlardan harcanan su miktarına göre metreküp başına 18 kuruş, diğer kentlerde ise metreküp başına 15 kuruş çöp vergisi alınıyor.

?Elektriğe örtülü zam'

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, cadde ve sokak aydınlatma bedellerinin yurttaşın elektrik faturasına yansıtılmasının temelinde özelleştirilme politikalarının yattığını belirterek ?Yapılan üstü örtülü zamdır. Elektrik kullanımı insanlar için temel bir haktır. 7 yıldır birbiri üzerine yapılan zamlar vatandaşların dayanma sınırını aşmıştır. Yurttaş bakım ve onarımı yapılmayan, hatta yanmayan sokak lambalarının faturasını ödemek zorunda kalacak. Buna karşın özel şirketler kârlarını arttıracak. Enerji şebekelerinin bölgesel olarak özelleştirilmesine karşı çok sayıda dava açtık. Eminiz ki yargı bu davaları kamu lehine sonuçlandıracaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber