SEKA'da polis operasyonu

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca kapatılmasına karar verilen İzmit SEKA Fabrikası'nda eylemlerini sürdüren 734 işçi ve yakınlarının tahliyesi için polis, jandarma destekli operasyon yaptı.

27 Ocak'tan geçerli olmak üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kapatma kararı aldığı ancak Selülöz- İş Sendikası'nın yürütmeşnin durudurulması istemiyle Ankara 9'uncu İdare Mahekmesi'ne başvurması nedeniyle geçiten tahliye işleminde bu akşam düğmeye basıldı.

Kurban Bayramı arefesinden bu yana fabrikada protesto eylemi yapan 734 işçinin tesislerden çıkarılması için yaklaşık 500 polis, saat 17.00'de SEKA önüne geldi. Plisler gelmeden kısa süre önce CHP Kocaeli milletvekilleri Sefa Sirmen ve İzzet Çetin de tesislere geldi.

Operasyon yapılacağını öğrenen SEKA'daki 734 işçi kendilerini Mekanik Atölyesi'ne hapsedip makinelere zincirledi. Atölyenin kapısı da işçiler tarafından içerden kaynak yapıldı.

ÇEVİK KUVVET MÜDAHALE ETTİ

SEKA'nın tahliyesi için operasyon hazırlıklarırı tamamlayan Çevik Kuvvet ekipleri, saat 17.15 sıralarında hem Genel Müdürlük hem de fabrika kapısından içeri girmeye başladı. Kendilerini Mekanik Atölyesi'ne kilitleyen işçilere destek veren eşleri ve çocuklarıyla bazı sendika yöneticileri polislere engel olmaya çalışınca arbede çıktı.

Çığlık atan kadınlar ve çocuklar yerlerde sürüklenirken, yaralananlar oldu. Bu sırada fabrika çatısından düşen Birinci Kağıt Ünitesi işçilerinden Tarık Kılıçkaya'nın sağ ayağı bilekten kırıldı. Kılıçkaya, hastaneye kaldırıldı.

SEKA'yı tahliye için başlatılan jandarma destekli polis operasyonu devam ediyor.

POLİS BİBER GAZI KULLANDI

Saat 18.30 itibarıyla polis SEKA'nın etrafını tamamen sararken, 300 kadar çevik kuvvet polisi 630 dönümlük arazi içinde kurulu fabrika bahçesinde birçok noktada barikatlar kurdu. Bu kargaşa sırasında polis, kendisine engel olmak isteyen işçiler ve ailelerine biber gazı sıktı.

Akşam saatlerinde bir açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen, SEKA'nın hem içeriden, hem dışarıdan polis tarafından sarıldığını, hükümetin Atatürk'ün emriyle kurulan ve Türkiye'nin ilk kağıt fabrikası olan SEKA İzmit Fabrikası'nın kapatılması yerine bir şekilde çalıştırılması gerektiğini söyledi.

?Başbakan 50 milyon dolara uçak alırken, 6 milyon dolar verip şu fabrikayı çalıştırmıyor? diyen Sirmen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a buradaki gelişmeleri anlattıklarını, Baykal'ın da içişleri Bakanıyla görüşüp polisi buradan çekmesini istediğini söylediğini aktardı. Sirmen, ?Bize gelen son bilgilere göre polis kendilerini mekanik atölyesine hapseden işçilere müdahale etmeyecek. Büyük bir ihtimalle polis de dışarıya çıkacak? dedi.

SEKA'nın içine kimse sokulmazken, fabrika çevresinde merakla gelişmeleri bekleyenlerin sayısı 4 bini buldu.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber