24 bin özürlü çocuk engelleri eğitimle aştı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Eğitim Her Engeli Aşar'ın yıldönümünde 24 bin özürlü çocuğun eğitime kavuştuğunu anlatan kampanyanın fikir babası milletvekili Lokman Ayva, bu rakamı 102 bine çıkaracaklarını söyledi

YAKUP BULUT ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde yürütülen ?Eğitim Her Engeli Aşar? kampanyasında bir yıl geride kalırken, proje ile 24 bin özürlü çocuk eğitime kavuşturuldu. Kampanyanın fikir babası, Türkiye Beyazay Derneği'nin Genel Başkanlığını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, ikinci yılda kampanyanın hedefini anlatan sloganın ?Herkesle Beraber Kaynaşmış Eğitim? olacağını söyledi. Ayva sorularımızı yanıtladı:

HERKES BİLİNÇLENECEK

? Kampanyanın hedefi nedir?

Özürlülerin kurtuluşu eğitimden geçiyor. Bu kampanyayla özürlüleri eğitime kazandırmak, özürlü olmayanları da bilinçlendirmek istiyoruz. Eğer bir insan eğitim alırsa, eğitim aldığı konu ile ilgili her şeyi yapabilir. Ben görme özürlü olduğumdan görerek öğrenemiyorum ama görerek öğrenilmesi gereken davranışlar vardır. Otobüse binerken koltuk düzenini bile bilmek gerekir. Bunlar hep eğitimle kazanılıyor.

? Kampanyanın Çankaya himayesinde yürütülmesi kimin fikriydi?

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantısı için Starzburg'a uçarken Hayrunnisa Hanımefendi'ye açtım konuyu. Kampanyamız için güvenilir bir isim aradığımızı söyleyince ?Tamam ya, ben varım? dedi. Emel Sayın, Oktay Kaynarca, Zara benim gibi görme özürlü olan yakın dostum Metin Şentürk, hemen kampanyaya dahil olup işin içinde yer aldılar.

YETİŞKİNLER DE EĞİTİLİYOR

? Şu ana kadar neler yapıldı?

3 yıl devam edecek olan kampanya Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği işbirliği ile yürütülüyor. Bugün artık Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle her okulda bir sınıf ayrılıyor özürlülere. Kampanya ile geride kalan bir yılda ilköğretimde 24 bin çocuk okula kaydoldu. Yetişkin eğitimi de var. Ankara ve Maraş'ta Milli Eğitim Bakanlığı körler, ortopedik özürlüler ve sağırlar için olan 6 okulu tahsis etti.

? Milli Eğitim Bakanlığı bu yıldan itibaren özürlü öğretmen kontenjanı ayırdı. Bunu nasıl buluyorsunuz?

Çok sevindirici. MEB bin tane özürlü öğretmen alıyor. Özürlü eğitim alsın derken, artık eğitim de verecek. Özürlü öğretmen ve öğrencilerin tüm okullarda bulunması diğer öğrenciler açısından da çok faydalı. Onların da hayatı daha iyi tanıması, özürlülerle arkadaş olarak büyümeleri açısından muhteşem olacak.

Hayata karışmalarını istiyoruz

? Kampanyanın ikinci yılı için hedefleriniz nelerdir?

Bizim hedefimiz resmi kayıtlara göre Türkiye'de bulunan 102 bin özürlü çocuğun hepsine eğitim vermek. İkinci yılda hedef, herkesle beraber kaynaşmış eğitim. Kaynaşmış eğitimde görme özürlü bir çocuk körler okulunda değil normal bir okulda diğer öğrencilerle oluyor. Sadece gezici öğretmenle kabartma yoluyla ilave dersler alıyor. Özürlüler hayata karışmış olmalı. Burada önemli olan bugüne kadar körler okulu, sağırlar okulu açalım derken şimdi artık körler okulunu ortadan kaldırmak hedefimiz.

? Kampanyaya destek olmak veya yararlanmak isteyen vatandaşlar nereye başvurmalı?

Kampanyanın çağrı merkezi telefon numaramız

0 212 444 60 00.

İnternet www.eğitimherengeliasar.org? web adresi. Devlet her desteği veriyor sadece duyarlı olalım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber