Tarım Bakanlığı, veterinerleri sahaya gönderdi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı, veterinerleri sahaya göndererek, besi sığırı envanterinin çıkarılmasını istedi. Hekimlerin sayımlarından elde edilecek sonuca göre, Avrupa ülkelerinden damızlık sığır ithalatı gündeme gelecek

SONGÜL SELVİ (Arşivi)

ANKARA- Et fiyatlarının tırmanışa geçmesinin ardından Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı il müdürlükleri aracılığıyla, veterinerleri sahaya göndererek, besi sığırı envanterinin çıkarılması için talimat verdi.

Hekimlerin sayımlarından elde edilecek sonuca göre, Avrupa ülkelerindeki hayvanların sağlık durum testleri doğrultusunda bu ülkelerden damızlık sığır ithalatı gündeme getirilecek. Mayıs ayında yapılması planlanan toplantıda Türkiye'nin AB üyesi olan ülkelerden sığır ithalatı yapması masaya yatırılacak. Tarım Bakanlığı yetkilileri deli dana hastalığı nedeni ile AB üyesi ülkelerden et ithalatı yapılmadığını anımsatırken, ?Artık Avrupa ülkelerinde de bu hastalığa rastlanmıyor. Sonuçta bizim için maliyeti çok düşük olacak. Veterinerlerimiz sebi sığırı sayımına başladı. Eğer damızlık sığır ithalatında gecikirsek fiyatlar daha da yükselecek? dedi.

AB ülkelerinden hayvan ithalatına yönelik düzenleme için Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından mayıs ayında Paris'te düzenlenen toplantıda ithalat yapan ve yapmalan ülkeler bir araya gelerek son durum değerlendirmesi yapacaklar. Bu kapsamda Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, mayıs ayında Paris'te gerçekleştirilecek olan uluslararası toplantıya katılacak. Tarım ve Kredi Kooperatiflerinden üst düzey bir yetkili, AB'de süt sığırı deli dana hastalığına yönelik toplantının her yıl mayıs ayında gündeme geldiğini ancak bu yıl et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle Türkiye'nin tavrının farklı olabileceğini söyledi.

Yetkili, ?Bu yıl et fiyatlarında gözlenen yükselme nedeni ile Türkiye'nin canlı hayvan ithalatına sıcak bakmasını bekliyoruz? dedi.

İhtiyaç belirlendi

Tarım ve Kredi Kooperatifi'nin ortakları olan çiftçilerin 5 bin damızlık süt sığır ihtiyacının olduğuna dikkat çeken yetkili, Avrupa'dan büyükbaş hayvan ithalatının önünün açılması durumunda hayvan başına 1000 dolar kâr edeceklerinin altını çizdi. Yetkili, ?Ortakların damızlık süt sığır ihtiyaçları 5 bin civarında. Onu yerli kesimden karşılamaya çalışıyoruz. Trakya'dan holştayn cinsi isteniyor. Ancak yeterli değil.

Fiyatlar çok yükseldi. Bizim Yozgat ile Boğazlıyan'da hayvan işletmesi var. Oraya iki sene önce 269 baş hayvan getirdik. Bu ithal ettiğiniz hayvanları 5 yıl satamıyorsunuz. Ayrıca satış yaptığınız işletmenin büyük olması lazım. Biz yine ithalat yapmayı düşünüyoruz. Bin baş daha damızlık sığır ithal etmek için başvuruda bulunacağız. Biz Avustralya ya da Amerika'dan getiriyoruz. Ancak bizim bu ülkelerden ithalatımızın nakli hayvan başına bin doları buluyor. Eğer Avrupa Birliği'nden ithalatın önü açılırsa tercihimiz orası olacak. Bunun için beklemedeyiz? diye konuştu.

Türkiye'nin gündeminde olan ithalat konusunda bazı şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün (OIE) aldığı kararlar arasında, insan ve hayvan sağlığı açısından en önemli olanı, deli inek hastalığı (BSE) riskini taşıyan ülkelerin grup değiştirilmesiyle ilgili. OIE, BSE açısından ülkeleri üç ana grupta topluyor. Birinci grup; Belirsiz bilinmeyen risk, ikinci grup; Denetlenebilir risk ve üçüncü grup ise İhmal edilebilir risk. Her ülke risk gruplarını dikkate alarak dışalımını düzenliyor. (Radikal)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber