Kül bulutları, astım ve bronşit ataklarına yol açabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İzlanda'da yanardağ patlamasının ardından oluşan kül bulutlarının alçalması ve Türkiye'yi etkisi altına alması durumunda kronik astım hastaları ile bronşiti olan çocuklarda hastalık ataklarına yol açabileceği kaydedildi.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sema Oymak, "Kül bulutlarının ülkemize yerleşmesi durumunda kronik akciğer rahatsızlığı bulunanlar, kalp hastaları, bebekler ve küçük çocuklar dışarı çıkmamalı. Pencereler kapalı tutulmalı. Kronik akciğer hastaları günlük kullandıkları ilaçların dozunu artırmalı. Eğer zorunlu olarak dışarı çıkmaları gerekiyorsa ağız ve burunlar mutlaka maske, eşarp ya da atkı ile kapatılmalı" dedi.

Doç. Dr. Oymak, yaptığı açıklamada, İzlanda'da patlayan yanardağın oluşturduğu kül bulutlarının Türkiye'yi de sarması durumunda ciddi sağlık tehditlerine yol açabileceğini kaydetti. Doç. Dr. Oymak şu uyarılarda bulundu:

"Yanardağ püskürmesinden çıkan kül bulutu, partiküller, değişik organik ve inorganik tozlar etrafa atmosfere yayılmış durumda. Fakat toz bulutları çok yüksekte olduğundan sadece uçak trafiğini etkiliyor deniliyor. Toz bulutları ülkemizi sardığında, daha alt tabakalara indiğinde, yağmurla beraber aşağılara çöktüğünde kronik akciğer hastalarını bir şekilde etkileyecektir. Sağlam kişileri etkileme ihtimali de var. Yani alerjik rahatsızlığı olanlar, kronik bronşit ve astım hastalığı olanlar, solunum yetmezliği çekenler, kalp hastalığı olanlar, solunum bozukluğu çekenler havadaki partikül yoğunluğundan mutlak etkilenecektir. Kül bulutları ülkemize yerleşmesi risk durumunda bulunanlar mümkünse dışarı çıkmamalı ve pencerelerini kapalı tutmalılar. Dışarı çıkmak zorunda kalırlarsa da maske kullanmalı, bir eşarp yada atkı ile ağız ve burnunu kapatmaları gerekir. Ve hızla iç ortama girmeliler. Kül bulutları bebekleri ve küçük çocukları da etkileyeceğinden, kül bulutları geldiğinde çocukların dışarıda kalmasına ve oynamasına asla müsaade edilmemeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber