Yatağa bağımlı özürlülerin bakımı özel şirketlere yaptırılacak

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, yatağa bağımlı özürlülerin bakımını özel şirketler eliyle yaptıracak. Özürlülerin bakımı için kurulacak şirketlere her bir özürlü için 450 milyon lira ödenecek.

Uzun süredir hazırlıkları devam eden Özürlüler Yasa Tasarısı'na son şekli verildi. Alınan bilgiye göre Özürlüler Yasa Tasarısı'nda bulunan bazı maddelere ilişkin Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Maliye Bakanlığı arasında yaşanan pürüzler de giderildi. Tasarıyla, ağır özürlü olarak nitelendirilen ve en az yüzde 66 özrü bulunan vatandaşlarla ilgili yeni bir uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Buna göre Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) yatak sıkıntısının ortadan kaldırılması amacıyla ağır özürlülerin bakımları evlerinde yapılacak. Ağır özürlü vatandaşların bakımları için özel şirketler kurulacak. Devlet, her bir özürlü vatandaş için bu şirketlere 450 YTL ödeyecek.

Maliye Bakanlığı, bu projeye, bütçeye ek yük getireceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Devlet Bakanı Güldal Akşit, yurtlarda bakılan özürlülerin devlete maliyetlerinin bin YTL'yi bulduğunu belirterek Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ikna etti. Uygulama, sayıları 50 bini aşan ağır özürlü vatandaşın yaşadığı büyük sıkıntıları ortadan kaldırmış olacak. Tasarı yasalaştığında ilk etapta SHÇEK'E bağlı yurtlardaki yatak sıkıntısından dolayı bekleyen 5 bine yakın yatağa bağımlı özürlüye evlerinde bakım hizmeti verilecek.

Uygulamanın kapsamı daha sonra genişletilecek ve 3 yıl içinde bakıma muhtaç tüm özürlülerin ayağına bakım hizmeti götürülecek. Özürlülerin uzun süredir bekledikleri tasarının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmesi ve kısa süre içinde Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber