Bekçilere müjdeli haber

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, mahalle ve çarşı bekçilerinin özlük haklarını düzeltecek yeni bir yasa taslağı hazırladı. Yeni yasa ile bekçiler emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilecek ve ek gösterge alacaklar.

İçişleri Bakanlığı mahalle ve çarşı bekçilerinin özlük haklarını düzeltecek yeni bir yasa tasarısı taslağı hazırladı. Bakanlık taslağın gerekçesinde mahalle ve çarşı bekçilerinin mevcut durumunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Yeni yasa ile bekçiler emniyet hizmetleri sınıfına dahil edilecekler. Ek gösterge alacaklar ve alınacak ek gösterge 1995 yılından bu yana geçerli olacak. Emekli olan ve ölen bekçiler için ise ek göstergeler geriye dönük olarak işletilecek. 14 yıllık hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca Meclis Dilekçe Komisyonu'nu dilekçe yağmuruna tuttu. Meclis Dilekçe Komisyonu, konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak, raporu başta Başbakanlık olmak üzere parti grupları ve ilgili birimlere gönderecek.

Sekiz hükümet eskittiler

1991'deki DYP-SHP Hükümeti'nin çabaları ile hukuk mücadelesi başlatan çarşı ve mahalle bekçileri aradan geçen 8 hükümet boyunca sonuç alamadılar. Bekçilerin 750 bin imza toplamaları ve Meclis Dilekçe Komisyonu'nu dilekçe yağmuruna tutmaları üzerine, Komisyon konuyla ilgili bir rapor hazırlamaya karar verdi. Bekçilerin talepleri ile ilgili bugüne kadar milletvekilleri tarafından 20'den fazla kanun teklifi verildi. Ancak ilk kez İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak yasa taslağı hazırladı.

"Yıpranma hakları verilmiyor"

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla hazırlanan yasa tasarısının gerekçesinde çarşı ve mahalle bekçilerinin genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet hizmetleri yaptıkları hatırlatılarak, bekçilerin yıpranma hakkı, fiili hizmet zammı, ek gösterge gibi yasal haklardan faydalanamadıklarına dikkat çekildi. Tasarıda, durumun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Meslek tarihe karışmak üzere

Uzun yılardan beri verdikleri hukuk mücadelesinde yorgun düşen Bekçiler, 10 binden fazla fire verdi. 1994 yılında sayıları 20 bin olan bekçilerin sayısı şu anda 8 bine düştü. Bekçiler karakol baskınlarında bugüne kadar 106 şehit verdi. Devletin aldığı bir kararla 1994'ten sonra çarşı ve mahalle bekçisi alımına da son verildi. Mevcut 8 bin bekçinin de 5 ila 10 yıl arasında emekliye ayrılması durumunda çarşı ve mahalle bekçiliği tarihe karışmış olacak. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun talimatı ile hazırlanan yasa taslağına göre, çarşı ve mahalle bekçileri Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Yardımcı Emniyet Hizmetleri' sınıfına tabi olacak. Bekçiler, ek gösterge, emniyet hizmetleri tazminatı, fiili hizmet zammı ve fazla mesai iyileştirmesinden de yararlanacak.

Ek gösterge geriye dönük olacak

Çarşı ve mahalle bekçilerinin hizmette geçirdikleri her yıl için 3 ay eklenmesi hükmünü de getiren taslağının tamamlanarak önümüzdeki ay Meclis'e sevkedilmesi bekleniyor. Taslağına göre çarşı ve mahalle bekçilerinden 1. dereceye yükselenlerin ek göstergesi 1500 olarak belirleniyor. Yasa taslağı bu haliyle Meclis'e gelir ve yasalaşırsa söz konusu ek göstergeden emekli olan ya da ölen bekçiler de geriye dönük olarak yararlanacak. Kanun taslağına koyulan geçici maddede "Bu kanunun 2. maddesi, kanunun yayımı tarihinden önce emekli olan, 3. maddesi ile tespit edilen ek gösterge rakamları ise hem emekli olan hem de ölen çarşı ve mahalle bekçileri için geriye yönelik olarak uygulanır" denildi.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber