Tarım İl Müdürleri toplantısı gerçekleştirildi.

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, il müdürlerinin çalışmalarını yoğunlaştırmaları gerektiğini belirterek, "2004'teki hedeflerden geri düşerseniz sizinle çalışmayacağız" dedi.

Tarım İl Müdürleri Toplantısı bugün Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıda önce, her bölgeyi temsil eden bir il müdürü bölge sorunları, ihtiyaçları ve çözümler konusunda sunum yaptı. Daha sonra bir değerlendirme konuşması yapan Bakan Sami Güçlü, dünyanın temel sorununun kaynak kıtlığı olduğunu belirterek, bu durumun gelecekte de devam edeceğini kaydetti. Toplumların bu kaynakları verimli kullanma kaygılarına dikkat çeken Güçlü, "Gelişmekte olan ülkelerin negatif katkısı, kendi sorunlarını iyi tespit edememek, etse de bunu çözecek mekanizmaları kuramamak, kursa da bunu sürdürememek" dedi.

Türkiye'nin tarım sorunları konusunda önemli yol katettiğini ancak, yine de çözülmemiş birçok sorunu olduğunu ifade eden Güçlü, süne mücadelesi, tohumluk ve tarımsal krediler konularında bazı adımlar atıldığını söyledi. İl müdürlerinin özellikle kaynak tahsisi konusundaki isteklerini hatırlatan Güçlü, il müdürlerinin valiler başta olmak üzere şehirlerin üst düzey yetkililerini ikna etmeleri gerektiğini belirterek, "Biz çözüm üretirsek kaynak bulunamayacağına inanmıyorum" diye konuştu.

"GELECEK 10 YIL BÜYÜK BİR UYANIŞ YILI OLACAK"
2000'li yıllarda bir moda gibi tarım sektörünün öne çıktığını belirten Güçlü, Türk tarımının önemli kararların alındığı ve büyük değişimlerin yaşanacağı bir döneme girdiğini dile getirdi. Güçlü, dünyada tarım ürünleri ticaretinin serbestleşmesi durumunda, Türkiye'nin fiyat mekanizması yüzünden zorluklar yaşayacağını kaydetti. Türkiye'nin çok dar bir alanda üretimini sürdürdüğünü belirten Güçlü, bunun da fiyat dışı mekanizmalarla, koruyucu tedbirlerle gerçekleştiğini söyledi. Koruyucu tedbirlerin sanayi sektöründe artık kalmadığını belirten Güçlü, Türkiye'nin bu konuda gerekli değişiklikleri yapması gerektiğini ifade ederek, "Biz çözüm üretemezsek, başkaları bizim adımıza üretecektir. Tarım Bakanlığı olarak sektörle ilgili birikimi, dünyadaki gelişmeleri ve AB'deki gelişmeleri hızla bünyemize katmalıyız" şeklinde konuştu.

"2014 yılında Türkiye'nin AB'ye girdiği gün hayvancılığın sürmesini istiyoruz. Tarımsal üretimin ve su ürünlerinin sürmesini istiyoruz" diyen Güçlü, çünkü tarımsal üretimin ana gerekçesinin gıda ihtiyacı olduğunu ve Türkiye'nin AB'ye girse de girmese de gıda ihtiyacı ve gıda güvenliğini güvenceye alması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 2014 yılında 83 milyon nüfusu olacağını belirten Güçlü, "Bu kadar büyük bir nüfusa karşı bir ülkenin, potansiyeli olduğu halde, üretim yapamaması kabul edilemez" dedi.

"Yarın millet, vatan dediğimiz topraklarında üretim yapamayabilir" diyen Güçlü, bu yüzden kendilerini büyük bir mücadelenin beklediğini söyledi. Teşkilatların da başlarını yerden kaldırarak, daha çok çalışması gerektiğini vurgulayan Bakan Güçlü, gelecek 10 yılın büyük bir uyanış yılı olacağını belirtti.

DESTEKLENECEK KOOPERATİFLERİ TARIM İL MÜDÜRLERİ BELİRLEYECEK
Tarımsal kredilerin küçük çiftçilere ulaşmadığını da bildiren Güçlü, il müdürlerinin Ziraat Bankası müdürleri ile görüşerek çiftçilere kredi sağlamaları ve her konuda yardımcı olmaları talimatını verdi. Yapılacak çok fazla iş olduğunu belirten Güçlü, "Sakın bunlar yapılamaz demeyin. Yapılması gereken dünkü gibi çalışmak değil, tam anlamıyla reform ve devrim niteliğinde işler yapmalısınız" diye konuştu.

Mera ıslahı konusunda da il müdürlerine talimatlar veren Bakan Güçlü, gelecek yıla kadar her bölgenin mutlaka ıslah edilmiş meraları çiftçilere teslim etmiş olması gerektiğini söyledi. Güçlü, "İl müdürleri ile ilgili değerlendirme kriterim bu olacak" dedi.

2005'te gelişmelerin 'yüzde binlerin üzerinde' olacağını dile getiren Güçlü, kooperatif faaliyetlerinden de il müdürlerinin sorumlu olduklarını belirterek, "İl müdürlerinin desteklemediği hiçbir kooperatif desteklenmeyecek. Biz kooperatifleri merkezden bakarak sizden daha iyi mi biliyoruz" diye konuştu.

Kayıt sistemi konusunda da her il müdürünün bölgesi ile ilgili çalışmalarını tamamlamasını isteyen Güçlü, süne mücadelesindeki kararlılığın 2005'te de süreceğini söyledi. Tarım il müdürlerinin çalışmalarını yoğunlaştırmaları gerektiğini belirten Bakan Güçlü, "2004'teki hedeflerden geri düşerseniz sizinle çalışmayacağız" dedi.

Nerede sorun varsa oraya gideceğini de belirten Güçlü, insanların yapılan değişiklikleri farketmeleri gerektiğini söyledi. 2006 Kurban Bayramı için de il müdürlerinin iyileştirme önerilerini beklediklerini ifade eden Güçlü, 2004 yılında hayvan kaçakçılığı ile mücadelede olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber