14 ilde Eğitim-Sen eylemi

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA: KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in kapatılması için açılan davayı, Eğitim-Sen Konya Şubesi üyeleri mum yakarak protesto etti.
Merkez İş Bankası önünde düzenlenen protesto gösterisinde konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Veli Demir, sendikalarının Türkiye'de doğruları açıkça söylediği için kapatılmak istendiğini ileri sürerek, "Eğitim-Sen, Türkiye' de yolsuzlukları, vurgunları açıkça söylediği, Amerika'ya ve Irak savaşına karşı olduğu için kapatılmak isteniyor. Eğitim-Sen, IMF'ye, Dünya Bankası'na, özelleştirmeye karşı olduğu için kapatılmak isteniyor. Milyonlarca öğrencinin ve 700 bin öğretmenin sesi olan Eğitim-Sen, demokratik ve özgür bir eğitim istediği için kapatılıyor. Biz doğruları söylemek için son nefesimize kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Veli Demir' in basın açıklaması yapacağı anda kameraların önüne atlayan sarhoş bir vatandaşı ise polisler uzaklaştırmak zorunda kaldı. Eyleme katılan Eğitim- Sen üyeleri, bir süre slogan attıktan sonra sessizce dağıldı.

ADIYAMAN: Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi tarafından yapılmak istenen meşaleli yürüyüşe polis izin vermedi.
Eğitim-Sen'in kapatılma davası öncesi, Eğitim-Sen üyeleri bu durumu protesto etmek için meşaleli yürüyüş yapmak istedi. Eğitim-Sen binasından Orman binası önüne gidip oradan meşaleler ile Gölbaşı Caddesi üzerinde yürümek isteyen 100 kişilik gruba, polis izin vermedi. Eğitim-Sen binası önünden yürüyen 100 kişilik grubun önünü Üçgen Park önünde kesen polis ekipleri, yürüyüş yapmaya izin vermeyeceğini, Üçgen Park'ta basın açıklaması yapılmasını istedi. Bunun üzerine Eğitim-Sen üyeleri kaldırım üzerinde oturma eylemi yaptı.
Meşaleli yürüyüş öncesi 300 kişiden oluşan polis kuvveti hazır bulundu. Özel harekat ve önleyici hizmetlere ait zırhlı araçlar caydırıcı olması için Gölbaşı Caddesi'nde devriye gezdi. Polis ekiplerinin tutumları karşısında Eğitim-Sen üyeleri yürümekten vazgeçerek, Üçgen Park'ta basın açıklaması yapmaya karar verdi. Basın açıklaması esnasında slogan atmak isteyen gruba polis megafonlarla uyarı gönderdi. Bir taraftan grubun megafonla basın açıklaması yapması, diğer taraftan polisin megafonundan yapılan uyarılar birbirine karıştı.
Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı İzzet Karadağ, elindeki megafonla polis megafonuna karşı konuştu. İzzet Karadağ, demokratik haklarını kullanmak istediklerini fakat polisin buna engel olduğunu ileri sürerek, "Böyle yapılırsa hukuk devleti değil de polis devleti olmaya doğru gideriz"dedi.
Basın açıklamasının sona ermesinin ardından grup ellerindeki meşaleler ile Eğitim-Sen binasına kadar yürümek istedi fakat polis ekipleri meşalelerin söndürülmesini istedi.Grup ellerindeki meşaleleri söndürerek sessiz bir şekilde dağıldı.

AMASYA:Eğitim-Sen Amasya Şubesi üyesi bir grup, yarın görülecek olan sendikanın kapatılma davasını meşalelerle protesto etti.
Eğitim-Sen Amasya Şubesi'nin önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik sendikalı, ellerindeki meşaleleri yakarak basın açıklaması yaptı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan basın açıklamasında, kapatma davasının hiçbir hukuki ve meşru dayanağı olmadığını ileri süren Şube Başkanı Mehmet Saydam, "Bu dava demokrasi ayıbıdır. Bu dava demokratikleşme iddialarının koca bir yalan olduğunun kanıtıdır. Demokratikleştiğimizi söyleyenlerin ikiyüzlülüğünün bir göstergesidir. Bu dava, kamu emekçilerinin mücadelesini zayıflatma, bizi meşru ve demokratik ilkelerimizden vazgeçirme, güdümlü bir sendika çizgisine çekme davasıdır. Eğitim-Sen'e açılan bu dava, herkese eşit, parasız, bilimsel eğitim hakkına, dolayısıyla milyonlarca öğrenci ve velisine açılan davadır" dedi.
Yapılan açıklamanın ardından sloganlar atan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

VAN: Van'da Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) kapatılma davasına karşı çıkan öğretmenler, ellerinde meşalelerle il merkezinde Kürtçe slogan atarak protesto yürüyüşü yaptı.
Hacıbekir Caddesi üzerindeki Mavi Plaza binasındaki Eğitim-Sen Van Şubesi'nde toplanan yaklaşık 100 öğretmen, ellerinde "Eğitim-Sen'i Kapattırmayacağız" pankartı ve meşalelerle binadan çıktılar. Aralarında Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Özdal Üçel ile Yönetim Kurulu üyelerinin de bulunduğu öğretmenler, yaktıkları meşalelerle sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Geniş güvenlik önlemleri altında "Eğitim-Sen kapatılamaz", "Eğitim hakkı engellenemez", "Be zıman jiyan nabe (Anadilsiz yaşam olmaz)", ve "Katil ABD işbirlikçi AKP" sloganları atan grup, Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüyerek, Tekel Van Başmüdürlüğü binası önünden geri dönerek eylemlerini başlattıkları yerde sonlandırdılar.
Yürüyüşün ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

SAMSUN:Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen'in kapatılma davasını protesto eden eğitimciler, meşalelerle yürüyüş yaptı.
Eğitim-Sen Samsun Şubesi'ne üye 200 eğitimci, Eğitim-Sen'e açılan kapatma davasına tepki göstermek için Samsun'un en işlek caddesi olan Çiftlik (İstiklal) Caddesi'nde yürüyüş düzenledi. Meşalelerle yaklaşık 2 kilometre yürüyen memurlar, "Eğitim-Sen kapatılamaz" şeklinde sloganlar atarak, alkış tuttu.
Geniş güvenlik önlemleri altında karanlıkta yapılan yürüyüş sonrasında bir açıklama yapan Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Alparslan Çepni, Eğitim-Sen'e açılan davanın, herkese eşit, parasız, bilimsel eğitim hakkına, dolayısıyla milyonlarca öğrenci ve velisine açılan bir dava olduğunu öne sürdü.
Eylem, olaysız sona erdi.

İZMİR:Eğitim-Sen'in kapatılma davasının yarın görülecek olması nedeniyle ellerindeki meşalelerle meydana çıkan eğitimciler, eylem yaptı.
Konak Meydanı'ndaki YKM binası önünde toplanan Eğitim Sen'e mensup yaklaşık 300 kadar eğitimci, ellerinde tuttukları meşalelerle eski Sümerbank binası önüne kadar yürüdü. Burada, sendikacılara katılmak isteyen 50 kadar DEHAP'lıya polis müsaade etmezken, daha sonra aralarına katılmalarına izin verdi. "Eğitim-Sen kapatılamaz, Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz" şeklinde slogan atan grup adına Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ali Kılıç bir açıklama yaptı. Eğitim-Sen'in 200 bin üyesi, 100 şubesi ve 400 temsilciliği olduğunu kaydeden Kılıç, "En doğal haklardan biri olan anadilde eğitim hakkı, çok yeni ve korkutucu bir kavrammış gibi gösterilmiş ve sendikamız kamuoyunda yıpratılmaya çalışılmıştır. Açılan kapatma davasının eğitim bilimine ve insan haklarına karşıt bir içerik taşıması haklılığımızı bir kere daha gözler önüne sermektedir. Ankara 2. İş Mahkemesi'nin Türkiye'nin demokratikleşmesine önemli bir katkı koyacak kapatmaya ret kararının, 17 Aralık görüşmeleri öncesinde Yargıtay tarafından bozulması oldukça düşündürücüdür. Eğitim-Sen'i kapattırmayacağız" şeklinde konuştu.
Bu sırada DEHAP'lı grup, "Apocular geliyor, Öcalan Öcalan" şeklinde slogan atmaya başladı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.

ANKARA:Eğitim-Sen üyeleri, yarın Ankara Adliyesi'nde görülecek olan sendikanın kapatılması davalarını protesto için Adalet Bakanlığı'na meşalelerle yürüyerek mum bıraktı.
Kızılay YKM binası önünde toplanan Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 150 kişi, ellerinde meşalelerle 'Eğitim-Sen kapatılamaz' yazılı bir pankart açarak Adalet Bakanlığı'na yürüdü. Yoğun güvenlik önlemleri altında yürüyen grup, 'Ana dil hakkı engellenemez', 'Direne direne kazanacağız' ve 'Eğitim-Sen kapatılamaz' şeklinde sloganlar attı. Adalet Bakanlığı'na gelen grup, burada çevik kuvvet barikatı ile durduruldu. Polis, grubu açıklamalarını yaparak dağılmaları konusunda uyardı.
Grup adına bir açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, Eğitim-Sen üyelerin örgütlerine sahip çıkmak için eylem yaptıklarını belirtti. "Onlardan Türkiye'nin demokratikleşmesini beklemek hayaldir" diyen Dinçer, hükümetin şimdiye kadar dava ile ilgili müspet veya menfi hiç bir açıklama yapmayarak sustuğunu öne sürerek, "Avrupa'daki dostlarımız yarın bizimle beraber olacaklar. Bu dava hukuki değil, siyasidir" dedi.
Ana dilde eğitim hakkını 'bilimsel bir gerçeklilik' olarak nitelendiren Dinçer, davanın basit bir örgüt kapatma davası olmaktan çıkarak demokrasi davasına dönüştüğünü söyledi. Dinçer şöyle devam etti:
"Hiç bir güç eğitim emekçilerin örgütlü mücadelesini engelleyemeyecektir. Mum bırakmamıza bile izin vermiyorlar. Mumun aydınlığından bile korkuyorlar. Hiç bir güç Eğitim-Sen'i kapatamayacaktır. Eğitim-Sen güneşini karartamayacaktır."
Yapılan açıklamanı ardından eylemciler, beraberlerinde getirdikleri mumları yakarak Adalet Bakanlığı'nın bahçe duvarına bıraktılar. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

KIRIKKALE:Eğitim- Sen'in kapatılma davasını protesto etmek için Kırıkkale'nin Hüseyin Kahya Parkı'nda bir araya gelen yaklaşık 70 kişilik grup, meşaleli eylem yaptı.
Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin, davanın Eğitim-Sen'i kapatma davası olmaktan çıktığını belirterek, "Tüm emek ve demokrasi güçleri, aydınlar, bilim insanları, demokrasi mücadelesi yürüten tüm toplum kesimleri kapatma davası ile bir kez daha sindirilmeye ve ezilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle tüm demokrasi güçleri, özgürlük isteyen, eşitlik isteyen herkesi bu davanın takipçisi olmalıdır. 1990'da baskılara rağmen sendikamızı kurduk. Sendikamızı kuramazsınız diyerek kapıları mühürlediler. Fiili, meşru, hukuksal mücadelemizle mühürleri kırdık ve yolumuza devam ettik. Bugün yeniden kapatmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.
Kadınlarla çocukların da ön saflarda yer aldığı meşaleli eylem, polisin sıkı güvenlik tedbirleri arasında son buldu.

MALATYA:Eğitim-Sen'in Malatya'daki eyleminde gerginlik yaşanırken, polis meşaleli yürüyüşe izin vermedi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim- Sen Malatya Şubesi üyesü bir grup, sendikanın kapatılması için dava açılması nedeniyle Malatya'da akşam meşaleler eşliğinde yürüyerek eylem düzenlemek istedi. Polis, mahkeme kararı olduğu gerekçesiyle meşaleli yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine, ellerinde bayraklarla Eğitim-Sen'den Soykan Parkı'na kadar sloganlar atarak yürüyen Eğitim-Sen üyeleri, Soykan Parkı'nda basın açıklaması yaptılar. Basın açıklaması sırasında, meşaleler yakıldı.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Erdoğan Canpolat, "Davalar açarak eğitim emekçilerinin sesini susturamazsınız. Bu çalışmalar eğitim emekçilerinin örgütlü yapısını dağıtamayacaktır" dedi.

ANTALYA:Eğitim-Sen Antalya Şubesi tarafından sendikanın kapatılma davasını protesto etmek için yapılan eylemde olaylar çıktı. Eylem sonunda, aralarında Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek'in de bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.
Eğitim-Sen'in kapatılması davasını protesto etmek üzere şubeye üye yaklaşık 100 kişi, ellerinde pankart ve mumlarla saat 18.00 sularında Attalos Heykeli önünde toplandı. "Eğitim-Sen Kapatılamaz", "Öğrenciye Barikat Değil Çetele Barikat" sloganları atan grup, basın açıklamasını Doğu Garajı mevkiindeki sendika binası önünde yapmak üzere harekete geçti. Çok sayıda Çevik Kuvvet polisinin görev aldığı eylem sırasında, sendika üyelerinin yürümesine izin verilmedi. Grup, polis tarafından çember içine alındı. Bu sırada, aralarında Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek'in de bulunduğu 12 kişi gözaltına alınarak, minibüslere bindirildi. Yaşanan arbede sırasında çok sayıda sendika üyesi yerlerde süründü.

DENİZLİ:Eğitim-Sen Denizli Şubesi üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen'in kapatılmasını protesto etti.
Denizli Delikliçınar Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişi, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in kapatılmasını, okudukları basın açıklaması ile protesto etti. Eğitim-Sen'in banka hotumlamadığını belirten Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, "Eğitim-Sen, faili meçhul cinayetler işlemedi. Ülkenin varlıklarını yabancılara ve onların yerli işbirlikçilerine satmadı. Ülkenin demokratikleşmesini savundu. Bundan sonra da savunmasını sürdürecektir. Eğitim-Sen şeriat okullarına 10 bin öğrenci alınmasına karşı çıktı. Eğitimde fırsat eşitliğini savundu. Bu bayrağı, aydınlanma devrimlerinin önderi Mustafa Kemal'den, Hasan Ali Yücel'den, İsmail Hakkı Tonguç'tan, Fakir Baykurt'tan devraldık. Bu bayrak her zaman dalgalanacaktır. Eğitim-Sen güneşi hep dalgalanacak. Eğitim-Sen güneşi hiç sönmeyecek. 100 şubesi, 400 temsilciliği ile 200 bin üyesiyle gücüne güç katacak" dedi.
Eğitim-Sen'in kapatılacağına inanmadığını belirten Dede, "Devlet bir taraftan değişik lehçelerde, dillerde dershaneler açılmasına izin verirken, TRT'de yayınlar yaparken, BM İnsan Hakları Bildirgesi'nde de yer alan insanların anadillerini öğrenme hakkı kararının altına imza atarken, şimdi bu kararlara bakmadan Eğitim-Sen'i kapatma kararı alacaksınız. Eğitim-Sen'in kapatılacağına inanmıyorum ama böyle birşey olursa daha güçlü çıkarız karşılarına. 'Ezilir un geliriz, bir gider, bin geliriz' bizi kapatmak kurtuluşmudur?" şeklinde konuştu.

SİİRT:Eğitim-Sen Siirt Şubesi üyeleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen'in kapatılmasını protesto etti.
Eğitim-Sen Şubesi binası önünde toplanan yaklaşık yüz kişilik bir grup, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in kapatılmasını yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Grup adına konuşan Eğitim-Sen Siirt Şube Üyesi Şahin Kayıkçı, Eğitim-Sen'in sendikal hak ve özgürlükler sürecinde savunduğu temel ilkeler ve mücadelesi nedeniyle yargılandığını ileri sürdü. Kayıkçı, milyonlarca çocuk ve gencimizi yetiştiren Eğitim-Sen'in kapatılma davası duruşmasının 21 Şubat Pazartesi günü yapılacağını ifade ederek, "Eğitim-Sen olarak, Türkiye'nin onuru çocuklarımızın, gençlerimizin yarınlarının güvencesi olmanın bilinciyle eğitim-öğretim sürecinde ve her toplumsal sorunda daima ezilenlerin yanında taraf olmakla gurur duyuyoruz. Eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik sosyal hak ve özgürlüklerini savunmak, aynı zamanda demokratik, barışçı ve özgür bir ülkeyi savunmak anlamına geliyor. Türkiye'nin en büyük eğitim örgütünün tüm demokratik ülkelerce kabul edilen evrensel bir hakka tüzük maddesinde yer verdiği için kapatılmak istenmesi, Türkiye açısından utanç verici bir gelişme olarak görülmektedir. Kapatma davası, sadece Eğitim-Sen'e karşı değil, demokrasi ve barış mücadelesi veren herkese karşı açılmıştır. Bu nedenle tüm demokrasi güçleri, bu davanın takipçisi olmalıdır" dedi.
Tüm emek ve demokrasi güçlerinin Eğitim-Sen'e sonuna kadar sahip çıkacağına inandıklarını belirten Kayıkçı, "Eğitim-Sen kapatma davası, hem Türkiye'nin demokratikleşmesi, hem de çalışma yaşamının demokratikleşmesi açısından son derece önemlidir. 21 Şubat Pazartesi günü verilecek kapatma kararının, ülke demokrasisi açısından ve Türkiye'yi nasıl bir geleceğin beklediğini görmemiz açısından hayati bir önemi vardır. Bugün burada olan ve Eğitim-Sen ile dayanışma duygularını paylaşan dostlarımıza teşekkür ediyor, tıpkı bugün olduğu gibi, dava günü de Eğitim-Sen'i yalnız bırakmayacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Polisin yoğun güvenlik önlemi altında yapılan basın açıklamasının ardından grup, "Eğitim-Sen kapattırılamaz" şeklinde slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

BARTIN:Eğitim-Sen Bartın Şubesi üyeleri, düzenledikleri basın açıklamasıyla sendikanın kapatılmak istenmesine tepki gösterdi.
Hükümet Caddesi'nde biraraya gelen Eğitim-Sen üyeleri, sendikanın kapatılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, hükümete tepki gösterdiler. Sendika Şube Başkanı Firuzan Akkaya, eğitim ve öğretim sürecinde taraf olmakla gurur duyduklarını belirterek, sendikanın kapatılmaması için gereken mücadeleyi vereceklerini söyledi. Akkaya, "Tüm emek ve demokrasi güçlerinin destek vermesini, bizimle dayanışma içinde olmasını bekliyoruz. Eğitim-Sen'in kapatılma davası artık Türkiye için bir demokrasi davasına dönüşmüştür. Eğitim emekçileri, ülkede gerçek demokrasi hakim olana kadar eylemlerini sürdürecektir" dedi.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber