Erdoğan: Kimsenin liste hazırlamaya hakkı yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı Bülent Arınç'a 8. Maddeye detek vermeyen AK Parti'li vekillerin listesi soruldu. Partinin söz sahibi iki ismi bu listede adı geçen vekillere şu sözlerle sahip çıktı:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8. Maddeye destek vermeyen vekillerin adının yazılı olduğu liste için, "Kimsenin böyle bir liste hazırlamaya hakkı yok" dedi.

8. Maddenin veto edilmesini yol kazası olarak nitelendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise şunları kaydetti: "Biz hiç bir arkadaşımızın arkasına nöbetçi koymayız. Grubumuza güveniyoruz. Hiç bir arkadaşımıza kem gözle şüpheyle bakmayız."

FARUK KOCA: ÖZÜR DİLİYORUM

Yaşanan gelişmelerin ardından Faruk Koca yazılı bir açıklama yaptı.

Koca, "Liste hazırlanması söz konusu değil. İsmi geçen arkadaşlarımdan teker teker özür diliyorum" ifadelerini kullandı.

Murat Başesgioğlu ve Reha Çamuroğlu'nun grup toplantısına katılmaması ise dikkat çekti.

Liste İddialarını Kesinlikle Reddediyoruz

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine "ret" oyu verdiği iddia edilen AK Parti milletvekilleriyle ilgili ortaya atılan bir listenin gazetelere yansıdığını belirterek, "Bunu kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir görev hiçbir milletvekiline verilmemiştir. Hiçbir arkadaşımızdan da ne şüphe ederiz ne onu kontrol etmek ihtiyacı duyarız" dedi.

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürlük Binası Sergi Salonu'nda Kula El Sanatları Sergisi'nin açılışını yapan Arınç, gazetecilerin Anayasa değişikliği teklifinin siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 8. maddesinin reddedilmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği teklifini iki, üç madde için değil, tümünü önemli görerek parlamentoya getirdiklerinin altını çizen Arınç, "Bütün maddelerde aynı hassasiyeti göstereceğiz ve umuyorum ki anayasa değişikliği büyük bir başarıyla tamamlanacak" dedi.

Arınç, bugünkü oylama rakamlarının devam etmesi halinde anayasa değişikliğinin halkın önüne gideceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Dünkü yol kazasından dolayı hepimiz üzgünüz. Buna sevinenler de var. Birbirlerine 'çak' yapanlar da var. Bu maddenin düşmüş olmasından dolayı bayram neşesi yaşayanlar da var. Biz onlardan değiliz. Biz bu maddenin Türkiye demokrasisi için çok önemli olduğunu biliyor, doğru olduğuna inanıyor ve beyaz oy kullanıyorduk. Ama görüyoruz ki bazı arkadaşlarımız, belki kendilerince haklı sayılabilecek endişelerle bu maddede kabul değil, ret oyu kullanmışlar gibi... Rakamlar onu gösteriyor. Yolumuza devam ediyoruz. Durmak yok, doğru bildiğimiz yolda işe devam."

GAZETECİLERİN ARASINA GİREN KİŞİ UZAKLAŞTIRILDI

Arınç'ın soruyu cevaplamasının ardından gazetecilerin arasına giren Adnan Yıldırım adlı bir vatandaş, Arınç'a hitaben bir şeyler söylemek istedi. Arınç'ın, "Sen gazeteci misin?" dediği Yıldırım, polislerin müdahalesiyle uzaklaştırıldı ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 1969 Düzce doğumlu olduğu öğrenilen Yıldırım'ın daha önce de çeşitli protesto gösterilerinde bulunduğu ve sabıkasının olduğu öğrenildi.

Olayın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamaya devam eden Arınç, maddeye ret oyu veren milletvekillerinin isimlerine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine, bu isimlerin hayali isimler olduğunu, tahminlere dayandığını belirtti.

"MİLLETVEKİLLERİMİZİN VİCDANLARINA GÜVENİYORUZ"

AK Parti Grubu'ndaki bütün milletvekillerine prensip olarak inandığını ve güvendiğini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

"Çalışmaları birlikte yaptık. Bütün grubumuzun ittifakıyla bu anayasa değişikliğinin doğru olduğu yönünde izlenim edindik. Biz, diğer partiler gibi oylamaya katılmayarak fire ihtimali düşünen CHP değiliz. Oylamaya katılanların oylarını kontrol etmek suretiyle herkesin ret oyunu vermesini temin etmeye çalışan bir başka parti gibi de değiliz. Biz, partilerinin kapatılmasından dolayı mağdur olduğunu düşündüğümüz ama hiçbir oylamaya katılmayarak kendilerine göre bir tavır içerisinde olan BDP gibi de değiliz. Biz, bütün milletvekillerimize güveniyoruz, onların vicdanlarına güveniyoruz. Onların en doğru kararı vereceğine de inanıyoruz.

Ortaya birisinin yazdığı bir liste bugün gazetelere de aksetmiş durumda. Bunu kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir görev hiçbir milletvekiline verilmemiştir. Hiçbir arkadaşımızdan da ne şüphe ederiz ne onu kontrol etmek ihtiyacı duyarız. Elbette bu oylamada nasıl oy kullandığını söylemesi gerekenler varsa, bu açıklamaları yapacaklardır. Hiçbir milletvekili arkadaşımızın arkasına nöbetçi koyarak, oyunu kontrol etmek ihtiyacı duyan bir yapıda değiliz. Biz güçlü bir grubuz. 335 milletvekilimiz var. Bunların içinden 5, 6, 7 tanesi farklı oy kullanmışsa eminiz ki onlar, bundan sonraki oylamalarda yine bizimle birlikte yine doğru oyu kullanmak suretiyle devam edeceklerdir. Hiçbir arkadaşımıza kem gözle bakmayız, şüpheyle bakmayız. Onları rencide edecek hiçbir davranışın içinde olmayız."

BDP'LİLERİN OYLAMALARA KATILMAMASI

Arınç, "8. maddenin oylamasına yakın zamanda kapatılan bir partinin mensupları olan BDP milletvekillerinin katılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup toplantısında konuyla ilgili ipuçlarını verdiğini söyledi.

BDP'nin parlamento içinde olmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Arınç, "Siyaset böyle bir şeydir. Sokakta olacaklarına parlamentoda olurlar. Milletin hür kürsüsünden fikirlerini ortaya koyarlar. Beğeniriz, beğenmeyiz. Uygun buluruz, yanlış buluruz ama halkın seçtiği milletvekillerinin parlamentoda temsil edilmesinden biz memnun oluruz ve onları destekleriz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber