Muammer Yıldız: İstanbul YGS'de başarılı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2010 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Cuma günü açıklanan YGS sınavlarında İstanbul'un bireysel ve kurumsal bazda başarılı olduğunu söyledi. Birincilerin İstanbul ve Konya'dan çıktığını hatırlatan Yıldız, "Bu yıl ilk kez 6 puan türüne göre yapılan değerlendirme sonucunda, dereceye giren İstanbullu öğrencilerin hepsi 3 puan türünde birinci oldu." dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız İstanbul'dan YGS sınavına giren 222 bin öğrencinin sınav sonuçlarını değerlendirdi. Eğitim alanında İstanbul'dan farklı beklentiler olduğunu hatırlatan Yıldız, "Her alanda olduğu gibi İstanbul'un eğitim alanında da birinci sırada olma beklentisi var." dedi. YGS sınav sonuçlarını ve Türkiye genelinde bireysel değerlendirmeler dikkate alındığında İstanbul'un çok başarılı olduğunu vurgulayan Yıldız şöyle konuştu: "Birinci İstanbul ve Konya'dan çıktı. İkinci olarak ilan edilen bir öğrencimiz 6 puan türünün içinde 3'ünde birinci oldu. Dereceye giren diğer öğrencilerimizde 6 puan türünün üçünde birinci oldu. Bu anlamda İstanbul başarılı durumda. Kurumsal bazda değerlendirme yapacak olursak yine en başarılı okullar İstanbul'da. Bu resmi olarak açıklanmadı ancak biz böyle olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla İstanbul, bireysel bazda ve kurumsal bazda başarılıdır." ifadelerini kullandı. İstanbul'un önceki yıllarda yapılan 3 puanlı değerlendirmeye göre iller arasında 60'lı sıralarda yer aldığını dile getiren Yıldız, bu yıl 6 puan türüne göre sıralama yapılmasına rağmen İstanbul'un 20 basamak yükselerek 43. sırada yer aldığını söyledi. Yıldız, "İstanbul geçen yıla nazaran bu yıl büyük bir başarı elde etmiştir. Farklı bir puan türleri olsa bile geçen sene sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerine göre 59, 64 ve 68 gibi bir sıralama vardı. İller sıralamasında 63 gibiydi. Bu seneki sınav sonucunda İstanbul'umuz 63'ten 43. Sıraya geldi. İller sıralamasında 43. Sıradayız bu büyük bir başarıdır." diye konuştu.

İstanbul'un her alanda olduğu gibi eğitim alanında da birinci olma beklentisinin bakış açısı olarak doğru olduğunu ancak teknik olarak mümkün olmadığını belirten Yıldız, "Teknik bir analiz yapıldığı zaman sınavı geçerli sayılan 1 milyon 300 bin öğrencinin 222 bini İstanbul'dan. Bu kadar büyük bir küme içerisinde değerlendirme yaparken uçlar problemi ortaya çıkıyor. Bir tarafta çok iyi kurumlar var. Türkiye'nin en başarılı okulları ve öğrencileri var. Diğer taraftan da dezavantajlı kesimden gelen, dezavantajlı koşullarda okuyan öğrencilerimiz ve okullarımız var. Öğrenci sayısında 222 bin gibi bir rakam olunca istatistiki olarak elde ettiğimiz başarı çok büyük bir başarı ancak, bu şekildeki bir sıralamada birinci ya da ikinci olması neredeyse imkansız. İki uç arasında çok fark var. Ancak İstanbul'un kendi içinde başarısı giderek artıyor. Önümüzdeki yıl daha da artacak." şeklinde konuştu.

Okullar arasında sıralama yapılırken kategori farkının gözetilmesi gerektiğini ifade eden yıldız, "Okullar arasında sıralama yapılırken bir ayrım yapılması gerekir. Bir kategori oluşturulmalı. Normal liseler ayrı, Anadolu liseleri ve meslek liseleri ayrı değerlendirilmek gerekiyor." diye konuştu.

"SBS İLE ÖĞRENCİLERİN KAZANIMI ÖLÇÜLECEK"

İstanbul genelinde yarın Türkiye'de bir ilk olarak deneme sınavı yapmaya hazırlanan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilere sayısal olarak sonuç bildirmeyecek. Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız bu sınavla amaçladıklarını şöyle anlattı. "Hem SBS 'ye bir hazırlık olsun hem de çocuklarımız ortak bir değerlendirmeye alalım istedik. İstanbul genelinde tüm okullarda bir çalışma yaptık. İlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıflara yönelik bir sınav olacak. Bu bir deneme sınavı ancak biz denemeden farklı bir anlam yükledik. Burada çocuklarımıza sınav soncunda bir puan vermeyeceğiz. Kurumlar için bir sıralama yapılmayacak. Biz buna kazanım değerlendirme sınavı diyoruz. Biz öğrenciye istediğimiz kazanımı verebilmiş miyiz bunu ölçeceğiz. Yarın yapılacak sınavın sonucunda öğrencilerimizin eksiklerini tespit edip eksik oldukları noktalarda nasıl yardımcı olabiliriz, bunu değerlendireceğiz. Bir okulda birkaç öğrencide aynı kazanım eksikliği varsa geriye dönük bir bildirimde bulunacağı ve diyeceğiz ki şu sınıfta şu konuda bir eksiklik var. Hizmet içi eğitimde bir veri sunacağız. Esas olan burada öğrenciye öğretmene, okula veliye öğrencinin durumu ile ilgili bir veri sunabilmek. Bu veriler ışığında bundan sonraki süreçte onlara planlı ve programlı bir şekilde yardımcı olabilmek. Okul idaresine diyeceğiz şu konularda hizmet içine ihtiyacınız var. Bunu birlikte yapacağız. Veliye diyeceğiz ki öğrencinizi izleyin şu konularda performansı iyi ama şu konularda takip edilmesi gerekiyor. Böylece veliyi sürece dahil ederek eğitim öğretime katkı sağlayacağız."

Okullarda yarın ders yapılmayacağını söyleyen Yıldız, "Birinci kademe gelmeyecek. Diğer öğrencileri ise yarın saat 10.00'da sınava girecek. Sınavın güvenilirliği için öğretmenler kendi okulları dışındaki okullarda sınavlarda görev alacak. Bin 644 okulda yapılacak sınavda 636 bin öğrenci sınava girecek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber