Eğitim-İş'ten yönetmelik açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2010 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin atanmaları ve yer değiştirmelerine esas olan yönetmelik 06.05.2010 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Eğitim İş, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonrasında bir açıklama yayımlamıştır.

06.05.2010 tarihi itibari ile zorunlu hizmet muafiyeti getirildiiğine dikkat çekilen açıklamada "Yani bu tarihten sonra göreve başlayanlar zorunlu hizmete tabi olacaklardır. Bakanlık kendi yayımladığı taslağa tarih koymasa da muafiyet beklentisini zaten beraberinde getirmiş; bu beklentinin hiçbir sınırlamaya tabi tutulmaması ve mevcut öğretmenlere uygulanması yönündeki talep yerine gelmiştir. Bu öğretmenlerimiz zorunlu hizmeti tamamlamış sayılacaklarından ilk atama döneminden itibaren istedikleri yere yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir." denildi

Sendikadan yapılan açıklamada bu noktada bir sorun olmadığı ancak, öğretmenlerin istedikleri yerlere gitmelerinin önünün tıkandığı belirtildi.

Yönetmeliğe konulan;

?(2) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı olarak il içinde ve iller arasında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalarda öğretmenlerin tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları; mevcut öğretmenlerle ya da yükseköğrenimlilerce ihtiyacın karşılanabilirliği dikkate alınarak öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumları arasından il millî eğitim müdürlüklerince belirlenir. İller arasında yer değiştirecek öğretmenlerin alanlar bazındaki kontenjanları ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenir. Yer değiştirme suretiyle atamalar sonucu norm kadro açığı oluşan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bu Yönetmeliğin 19'uncu maddesinde belirtilen öğretmen atama döneminde yapılacak atamalarla karşılanır.?

(3) Öğretmenlik görevine atamalarda adayların tercihlerine yansıtılacak eğitim kurumları, illerin alanlar itibarıyla doluluk oranları esas alınarak ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde belirlenir. Bu şekilde belirlenen eğitim kurumları, öğretmen atama döneminde başvuruda bulunan adayların tercihine imkân sağlayacak şekilde Bakanlıkça açılan elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.?

hükümleri ile tüm hakların geri alındığının belirtildiği açıklamada, bu düzenlemeler ile hatada ısrar edildiğine dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada, bunun ise şu sorunlara yol açacağına değinildi.

1- Zorunlu hizmeti affedilen zorunlu hizmet bölgesindeki öğretmenin aynı yerde kalmasına yol açacaktır.
2- Bu durumda zorunlu hizmet affı kapsamında sadece ve sadece zorunlu hizmet kapsamı dışındaki okullarda görev yapanların yerleri zorunlu olarak değiştirilemeyeceğinden, bu öğretmenlerimizi kapsamakla sınırlı kalacaktır.
3- Yani zorunlu hizmet affı zorunlu hizmet bölgesinde olmayanlara getirilmiş olacak ve zorunlu hizmet bölgesinde bulunanlar yine mağduriyet yaşayacaklardır.
4- Boş kadrolar olduğu halde, atanmak istedikleri eğitim kurumları valiliklerce elektronik başvuru sayfasına yansıtılmayacağı için, puanları ne olursa olsun, bırakın bu kurumlara atanmayı, tercih bile yapamayacaklardır.
5- İyi okul diye tabir edebileceğimiz okullarda oluşan boş kadrolara ilk atama öğretmen atanabilecek kıdemli öğretmenler atanamayacaklardır.

Eğitim İş açıklamasında "Bu karar yanlıştır, hak gaspıdır ve bu yanlışa dur denilmelidir. Bakanlık en azından 15 Mayıs'a kadar yayımlayacağı kılavuzda tüm boş kadroların duyurulmasını sağlamalıdır. Bunun yanı sıra boşalan kadrolar için de sıra çalıştırılmasını hep talep ettik ve yine talep ediyoruz." dedi.

Yönetmeliğin 45. maddesinde yer alan "Özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin özür gereklerinin karşılanabilmesi bakımından öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarının tamamı il millî eğitim müdürlüklerince elektronik başvuru sayfasına yansıtılır.? şeklindeki düzenleme ile tüm boş kadroların özür grubuna duyurulacağına dikkat çekilen açıklamada "Bu, yerinde bir uygulamadır; fakat ısrarla belirttiğimiz İL EMRİ uygulamasına yönetmelikte yer verilmemiştir. Bu durum da düzeltilmelidir." denildi.

Atamalarda 30 Eylül'ün baz alınmasının talep edilmiş olmasına rağmen, bu tarihin baz alınmamasına anlam verilemediğinin belirtildiği açıklamada;.yönetmeliğin geçici 2. maddesinde yer alan "(1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre 2010 ve 2011 yıllarında yapılacak isteğe bağlı il içi yer değiştirmeye esas alınan bulunduğu eğitim kurumunda çalışma süresi ?2? yıl olarak uygulanır.? hükümle ilgili olarak "2009 yılında atamaların 14 Eylül'de yapıldığını, kişilerin 15 Eylül'de göreve başlamalarının mümkün olmadığını ısrarla vurgulamamıza ve ara bir formül sözü verilmesine rağmen sorunun çözümlenmediğini görüyoruz.Bakanlık yayımlayacağı kılavuzda bu hususa da dikkat etmeli ve özellikle bu öğretmenler için 30 Eylül 2010 itibari ile adaylığı kaldırılacak olanlara da isteğe bağlı yer değiştirme hakları teslim edilmelidir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber