Gayrimenkul ve taşıtlara da elektronik haciz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2010 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi borcu olanların banka hesaplarından sonra gayrimenkul, gemi ve taşıtlarının da elektronik ortamda haczi için altyapı çalışması yapıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağıyla mücadeleye hız veriyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede otomasyon sisteminin büyük önem arz ettiğini, idarenin de bu amaçla yeni bir yapılanmaya gittiğini bildirdi.

-E-HACİZ YAYILIYOR-

Gelir İdaresi Başkanlığının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye dönük çeşitli projeleri ile bu projelerde gelinen nokta şöyle:

-E-Haciz Projesi: Kamu alacaklarının süratle tahsili, takip masraflarının ve İdareyle ilgili kurumların iş yükünün azaltılması, zaman tasarrufu sağlanması ve haciz uygulamalarının elektronik ortamda yapılması amacıyla elektronik haciz (e-haciz) projesi geliştirildi.

36 banka ve tüm vergi dairelerinde pilot uygulamaya geçildi.

5904 sayılı kanunla yapılan yasal değişikliklerin ardından gayrimenkul, gemiler ve taşıtların da elektronik ortamda haczi için altyapı çalışmalarına başlandı. Bu şekilde bankalardaki hesapların ardından gayrimenkul, gemi ve taşıtlara da E-Haciz uygulanacak.

-KREDİ KARTIYLA VERGİ TAHSİLATI-

- GİB internet sitesi üzerinden motorlu taşıtlara ait vergi ve cezaların kredi kartıyla ödenmesiyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu çerçevede Akbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, HSBC, Finansbank, Bankasya, Türkiye Ekonomi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın kredi kartlarıyla tahsilata başlandı.

-VERİA VE MERAK PROJELERİ-

- Veri Ambarı Projesi (VERİA): Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iç ve dış kaynaklardan alınan veriler diğer kamu kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarından sağlanan verilerin işlenmesi suretiyle kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile mücadele edilmesine yönelik bir sistem kurulması amacıyla VERİA Projesi hayata geçirildi.

VERİA'ya yönelik bilgi akışı önümüzdeki dönemde daha da artırılacak.

- Merkezi Risk Analizi ve Katmanlaştırma Projesi (MERAK): Projeyle Kurumlar Vergisi mükelleflerinin iç ve dış kaynak verileri kullanılarak, oluşturulmakta olan yazılım aracılığıyla riskli olanların tamamen istatistiki yöntemlere dayalı olarak tespit edilecek.

Projede belirlenen risk faktörleri çerçevesinde, riskli mükelleflerin tespit edilmesini sağlayacak program oluşturulması çalışmaları devam ediyor.

-E-FATURA VE E-DEFTER UYGULAMASI-

-E-Fatura: Türkiye çapında elektronik fatura altyapısını oluşturmak için yapılan çalışmalar sonucunda ülkemiz koşullarına uygun e-fatura modeli oluşturularak hizmete hazır hale getirildi.

E-fatura göndermek ve almak isteyen kurumlara elektronik mali mühür sertifikası verilmesi amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile sürdürülen çalışmalarda protokol imzalandı ve faturanın iş süreçlerinde dolaşımının sağlanacağı merkezi mesajlaşma ağının kurulum çalışmaları tamamlandı.

Bilgi işlem sistemleri yeterli ve faturalaşma ihtiyacı kapsamlı olan mükelleflere, Başkanlık sistemi ile gerekli entegrasyonu sağlamaları koşuluyla, doğrudan kendilerine ait bilgi sistem işlemleri aracılığıyla kullanarak fatura gönderme imkanı sağlandı.

-E-Tahsilat: E-Tahsilat sisteminde, yetkili bankaların yaptığı tahsilatların mükellef hesaplarına işlenmesindeki gecikmeyi ortadan kaldırmak hedeflendi. Bunun için, tahsilatlar yapıldığı anda banka tarafından GİB Bilgi İşlem Merkezine aktarılacak ve burada eş zamanlı olarak mükellef hesaplarına işlenecek.

Böylece kim vergi borcunu ödemiş, kim ödememiş sistemden hemen görülebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber