Asırlık raylar yenileniyor, trenler hızlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2010 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD, Türkiye'nin Orta Doğu'ya yönelik ihracatının can damarlarından biri olan 326 kilometrelik Karkamış-Nusaybin demir yolu hattında, yaklaşık 1 asırdır el sürülmeyen rayları yeniliyor.

TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplu yük taşımacılığında demir yolunun önemine değindi.

İskenderun ve Mersin limanlarından yurt içi ve yurt dışı kombine taşımacılığı yapacak toplu taşımacılığı TCDD'ye celp etmek istediklerini belirten Köprülü, şöyle devam etti:

''Ekonomik ve emniyetli taşımacılığı yaygınlaştırmak için Ulaştırma Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün plan ve programları çerçevesinde, bölge müdürlüğümüz sorumluluk sahasında bulunan Karakamış-Nusaybin arasındaki 326 kilometrelik yolun yenilenmesi, programa alınmış ve ilk etap olarak Şenyurt-Nusaybin istasyonları (Mardin sınırlarında) arasındaki 58 kilometrelik yol, 2006-2007 yıllarında tamamlanmıştır. 2010 yılı içerisinde ise 120 kilometrelik kesimin yenilenmesi yapılacaktır.

Yenilenecek hattın Akçakale-Ceylanpınar arasındaki bölümünün 1916 yılında, Ceylanpınar-Akdoğan (Mardin) arasının ise 1912'de işletmeye açıldığını bildiren Köprülü, ''Ceylanpınar-Akdoğan arası 36 kilometrelik kesim 1968-1970 yılları arasında hattan çıkma eski malzemeyle takviye edilmiş, kalan 84 kilometrelik yol Osmanlı dönemindeki ilk döşendiği üst yapı malzemesinden oluşmaktadır'' dedi.

-''YOLUN JEOPOLİTİK ÖNEMİ''

''95 yaşında olan ray ve traverslerin üzerinde sağlıklı bir ulaşımın sağlanabilmesi için işletmecilik hızının yer yer saatte 20 kilometreye kadar düşürülmek zorunda kalındığına'' değinen Köprülü, son dönemlerde Suriye ve Irak'ta ihtiyaç duyulan ürünlerin Nusaybin'e sevkinde artış olmasına bağlı olarak, bu hatta tren trafiğinin de arttığını belirterek, ''Özellikle petrol ve petrol ürünlerinin sevki sebebiyle yolun eskiliğinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaktadır'' diye konuştu.

Taşımacılığın arttığı Karakamış-Nusaybin arası demir yolunun her geçen gün jeopolitik öneminin de arttığını ifade eden Köprülü, ''Bundan dolayı Genel Müdürlüğümüz 2010 yılında, 120 kilometrelik yolun yenilenmesi ve standardının yükseltilmesi için gerekli yatırım ödeneğini bölgemize tahsis etmiştir'' dedi.

Yol yenileme çalışmalarının başlayacağını bildiren Köprülü, günlük 1080 metre yol yenilemesiyle, 1 Aralık 2010 tarihinde 120 kilometrelik yolun yenilemesinin tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, ''Yol yenilemesinin tamamlanmasına müteakip bölgede çalışan trenlerin hızı ortalama 100-120 kilometre olacaktır'' ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber