Doğalgazda indirim mi geliyor? - Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Mayıs 2010 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

" ( Doğalgazda İndirim ) Bununla alakalı çalışmalar başlayıp da biten çalışmalar değil, başlayıp devam eden çalışmalardır. Bu bir süreçtir. Güzel gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz "

" ( İkinci Nükleer Santral ) Aynı işlemin benzerini şartların uygun olması halinde karşılıklı mutabık kalmamız halinde, Sinop için de yapacağımızı buradan duyuruyorum Bu kararlılığımız devam ediyor "

"( Nükleer Enerjide Fiyat ) Biz nükleer güç santrallerinin mutlaka Türkiye'ye kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Rakamları da birçok detayı da önümüzdeki süreçte hem tv programlarında hem de yazılı basın ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bundan emin olabilirsiniz. "

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrol Jeologları Derneği ( TPJD ) ve TMMOB Petrol Mühendisleri Odası ( PMO tarafından düzenlenen Karadeniz 2. Petrol ve Gaz Zirvesinin açılışında bir konuşma yaptı.



" BU PROJE BİZİM İÇİN STRATEJİK BİR PROJE "

Yıldız konuşmasında, Rusya ile dün Ankara'da imzalanan anlaşmaya değindi. Yıldız, " 17 anlaşma imzaladık. Bu 17 anlaşmanın içinde bir tanesi özellikle Samsun - Ceyhan ham petrol boru hattı Karadeniz'i ilgilendiren bir proje. 170 milyon ton civarındaki gazın boğazlardan geçişini düzenleyecek. Petrol düzenlemeleri ve petrol türevleriyle ilgili düzenlemelerin kaynağı olacak. Bu proje bizim için stratejik bir projedir. Bu konudaki hassasiyetimizi kamu ve özel sektörle paylaşarak hep beraber düzenleyeceğiz " dedi.

NABUCCO PROJESİ

Yıldız konuşmasında, Nabucco projesine de değindi. Yıldız, "Avrupa Birliğinin gazdaki özellikle arz güvenliğiyle ilgili problemin çözümünün parçası olması için yaptıklarımız devam ediyor. Bunlardan biri Nabucco . Nabuccoyla ilgili 6 ülkeyle beraber çalışmaların bu yıl içinde kaynak ilkelerini tespit etmiş, ön anlaşmalarını imzalamış, fizibilitelerin de nihayetlendiği bir yıl olmasını temenni ediyorum. Bu projenin Türkiye açısından önemi kadar Avrupa açısından da önemi var. Hem Avrupa ülkelerinin hem de Türkiye'nin bu konudaki kaynak çeşitlendirmesi ve güzergahın çeşitlendirmesiyle ilgili çabalarını doğru buluyoruz" diye konuştu. .

" NABUCCO GİBİ PROJELER ROMANYA AÇISINDAN ÖNEMLİ PROJELERDİR "

Yıldız'ın konuşmasının ardından, Romanya Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Violeta Ivanov da bir konuşma yaptı. Nabucco gibi projeler Romanya açısından öncelik taşıyan projelerdir. Bunların geliştirilmesi için tedarik taşıma ve tüketici ülkeler arasında açık ve şeffaf birleşim olmalıdır ki bütün paydaşlar hepsi bu diyalogdan faydalanabilsin. Romanya'daki şirketlerin arama ve çıkarma faaliyetlerinde derin bir tecrübesi vardır. Petrol ve doğalgaz malzemelerinin üretiminde tecrübemiz bulun maktadır. Biz bölgesel ve uluslar arası projelerde yer almaktan büyük gurur duyarız" dedi.

" NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ MUTLAKA TÜRKİYE'YE KAZANDIRILMALI "

Bakan Yıldız, konferans çıkışında gazetecilerin nükleer enerjide fiyatla ilgili sorularını yanıtladı. Yıldız, projenin yaklaşık 70 yıla yayılabilecek bir sürece tekabül ettiğini kaydetti. Yıldız, " Açıkça söyleyeyim biz nükleer işine hiç başlamadık şu ana kadar; ülke olarak 40 yıldan beri başlamak istiyoruz.Bu işin ne yazık ki kültürünü kazanmamış olarak bu işi bilmiyoruz. Bu iş kendi içinde öğrenilecek. Çok önemli bir birikim olacak bu.Bizim bu işe bir yerinden başlamamız lazım. Şimdiye kadar şu veya bu vesileyle birtakım gerekçeler öne sürülerek , bir kısmı tutarlı bir kısmı tutarsız, şu ana kadar bunlar 4 defadır iptal oldu. Biz nükleer güç santrallerinin mutlaka Türkiye'ye kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Rakamları da birçok detayı da önümüzdeki süreçte hem tv programlarında hem de yazılı basın ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bundan emin olabilirsiniz." diye konuştu.

" ALIM GARANTİSİ YÜZDE 70'E YÜZDE 30 OLACAK "

Bakan Yıldız, alım garantisiyle ilgili olarak ise, " Alım garantileriyle alakalı dört tane ünitenin 1. ve 2., 3. ve 4. ünitelerin alım garanti oranları farklı. Bunlar hem yatırımın kendini döndürme hem de teknik konular. Ama ilk anda, yüzde 70'e yüzde 30. Yüzde 70 alım garantili, diğer üniteler içinde yüzde 30 alım garantili olduğunu söyleyebiliriz.Minimum 7 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık bir aktivite sağlanmış olacak. " dedi.

"İKİNCİ BİR NÜKLEER SANTRAL ELZEMDİR "

Bakan Yıldız, ikinci bir nükleer enerji santralinin gerekliliğine de değinerek, " Aynı işlemin benzerini şartların uygun olması halinde karşılıklı mutabık kalmamız halinde, Sinop için de yapacağımızı buradan duyuruyorum. Bu kararlılığımız devam ediyor. Yani Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 10'una yüzde 11'ine tekabül eden bu rakamın 2023'lere geldiğimizde yüzde 5'ler - 6'lar civarına düşeceğini biliyoruz. O açıdan ikinci bir nükleer santralin da başlatılması aslında yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynaklarımızı için de elzem. Sinop'ta da aynı noktaya ulaşmamız halinde 7 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık bir hareketlenme, 20 milyar dolarlık da hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de Akkuyu ve Sinop'ta olmak üzere önemli bir anlaşmanın altına imza atmış olacağız. " diye konuştu.

" GÜZEL GELİŞMELERİ HEP BERABER İZLEYECEĞİZ "

Rusya ile görüşmede doğalgazda indirimin gündeme geldiğini kaydeden Yıldız, " Benim yalnızca size söyleyebileceğim karşılıklı iyiniyet ve yaklaşımları bir Rusya Federasyonu tarafından gördük. Bununla alakalı çalışmalar başlayıp da biten çalışmalar değil, başlayıp devam eden çalışmalardır. Bu bir süreçtir. Güzel gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. " dedi.Yıldız ,Karadeniz'de petrol çıkarma çalışmalarıyla ilgili bir soruya ise, " Bu konuda sondaj çalışmaları bitmeden spekülasyon oluşturacak bir haberi telaffuz etmiyoruz. Eğer çıkarsa ki inşallah çıkar; bunu hep beraber halkımızla paylaşacağız. Şu anda sondaj çalışmaları devam ediyor. Şu anda bir şey söylemek için erken. Bu cümlelerden itinayla kaçınıyoruz " yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber