Şimşek: Türkiye kredi notu artırılan tek ülke

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2010 19:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen 1,5-2 yıllık dönemde yüzlerce ülkenin kredi notunun düştüğünü belirterek, Türkiye'nin, bu dönemde her kurum tarafından kredi notu artırılan, hatta 2 kademe artırılan dünyadaki tek ülke olduğunu söyledi.

Şimşek, Gaziantep Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (GESOB) salonunda oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, esnaf ve sanatkara yönelik desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

"Biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz, doğru bildiğimiz şey, bu ülkeyi uluslararası arenada daha saygın hala getirmek" diyen Şimşek, bunun için ülkenin sorunlarına sahip çıkmaya ve çözmeye, sorunların çözümü için gerekli iradeyi ortaya koymaya devam edeceklerini kaydetti.

Şimşek, aslında günümüzde birçok ülkenin borç stokundaki ciddi artış ve kamu finansmanındaki ciddi bozulma nedeniyle ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, bu sıkıntıların ister istemez o ülkelerin emeklilerine, çalışanlarına ve esnafına yansıdığını, çünkü herkesin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Çok şükür, biz ülkemizde bu işi çok iyi idare ettiğimiz kanısındayız. Rakamlar, her şey bunu gösteriyor, kim ne derse desin" diye konuştu.

Şimşek, "Bakın en son olarak mali kuraldan bahsediyoruz. Yani ikinci, üçüncü nesil reform dediğim reformlardan birini yapıyoruz. Türkiye'nin uzun vadede geleceğini yani kamu finansmanındaki düzelmeyi kalıcı hale getirmek, Türkiye'nin kamu maliyesi alanında geleceğini garanti altına almak için bir mali kural getiriyoruz. Net olarak inşallah bunu uygulamaya koyacağız. Bundan sonraki bütçelerimizi bu çerçevede yapacağız" dedi.

Uzun bir süredir "esnaf değişim dönüşüm destek" stratejisi üzerinde çalıştıklarını ve nihayet stratejinin tamamlandığını belirten Şimşek, Türkiye'de ilk defa ileriye dönük bir vizyon koyduklarını, bir çerçeve çizdiklerini ve bu çerçevenin içinde 30'a yakın tedbir bulunduğunu ifade etti. Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu tedbirlerin peyderpey hayata geçirilmesi eminim esnaf ve sanatkarımızı tabii ki değişen dünya koşullarına daha rahat ayak uydurmalarında önemli bir destek olacak diye düşünüyorum.

Esnaf ve sanatkara verdiğimiz kredi miktarı 2002 yılında 154 milyon liraydı. O günkü parayla 154 trilyon liraydı. Şimdi 3.3 milyar, yani 3.3 katrilyona çıkmış. Tam 21 kat. Yani 2002'den bu yana enflasyon bir kat arttı ancak, bizim esnaf ve sanatkara verdiğimiz kredi desteği, kredi miktarı 21 kat artmış durumda."

Şimşek, kredi maliyetlerinde çok ciddi düşüşler sağlandığını, 2002 yılında kredi maliyetlerinin sübvansiyona rağmen yüzde 47 civarında olduğunu ancak şu anda faiz oranlarının yüzde 6,5'e düştüğünü belirtti.

Şimşek, dünya şartlarının, tüketici tercihlerinin ve piyasa dinamiklerinin çok hızlı bir şekilde değiştiğini, bu değişime ayak uydurmak için esnafın desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber