Ve Baykal dönüyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deniz Baykal'a 'Geri dön!' çağrısını en yüksek sesle dile getiren İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Baykal'ın aday olacağını açıkladı. AKŞAM'a konuşan Sevigen, 'Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyen milletvekillerine, 'Baykal dönmeyecek' denilerek imzalar attırılmış. Biz de Baykal dönsün diye imza topluyoruz ve Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini açıklayanları da imzalarını çekmeleri için arıyoruz. Baykal yeniden aday olacak ve partinin başına dönecek' dedi

Dün Başkent'teki baş döndürücü trafikte üç adres vardı: CHP Genel Merkezi (Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını burada açıkladı)

Meclis (60'a yakın milletvekili Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yaptı)

Angora Evleri (Baykal ile ona yakın isimler gelişmeleri burada takip etti)

Üç adreste de televizyonlar açıktı. Olan biten medyadan takip edildi. Bu bile yaşananların spontane geliştiğinin kanıtıydı. Öyle ki, pozisyonlar 'Son dakika'lara göre belirlendi.

Deniz Baykal telefonlara çıkmak için MYK'dan çıkacak sonucu bekledi. Çalan telefonlara kızı Aslı Baykal ile eşi Olcay Hanım aynı yanıtı verdi: Genel Başkan uygun değil.

Genel Başkanlığa adaylığını açıklayan Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav'la görüşürken partinin yöneticileriyle sohbet için katlarda dolaşırken fark ettik ki herkes Sav'ın tepkisine odaklanmıştı. Sav, Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladı, alkış koptu. Genel Merkez koridorları odalarından fırlayanlarla hareketlendi. Önce kısa bir şaşkınlık, sonra telefon trafiği ve ardından başlayan MYK...

Merkez Yönetim Kurulu toplantısı gergin geçti. MYK üyesi Savcı Sayan Sav'a, 'Bunlar Amerikan emperyalizminin ve cemaatlerin oyunu. Alet oluyorsunuz' dedi. Sav toplantıyı terk etti. Bu sırada Meclis'te partinin önemli isimleriyle yine televizyon başındaydık. Yaşananlara tepkiliydiler. 'Parti bölünüyor' kaygısı dile getirilirken Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapan milletvekillerinin telefonları çalmaya başladı. Yüksek sesle hatta bağırarak yapılan şu konuşmaya tanık olduk, 'Milletvekilleri geri zekalı değil. Neye imza attığımızı biliyoruz. Siz bizi okuduğunu anlamayan geri zekalı mı sanıyorsunuz? İmzamı geri çekmem!'

Telefonun diğer ucundaki isimler, Baykal'a en yakın yöneticilerinden Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ile Mehmet Sevigen'di. Telefonda konuştuğumuz Sevigen 'Arkadaşlarımız, Baykal dönmeyecek sözü üzerine Kılıçdaroğlu'na destek vermişler. Ancak Baykal dönecek. Baykal'ın dönmesini isteyen milletvekilleri olarak biz de imza topluyoruz' dedi.

KAMUOYUNUN VE MEDYANIN GÜCÜ

CHP'de yaşananları anlamak için taze bilgileri ve şu değerlendirmeleri görmekte fayda var: Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler 'Seçmen kendi kahramanını yarattı. Bu kişi Kemal Bey'dir' diyorlar.

Kılıçdaroğlu adaylığını bugün açıklamayı planlıyordu. Bir grup milletvekili il başkanlarının toplantısından bir gün önce açıklama yapması için kendisini ikna etti.

Kılıçdaroğlu'na 'Bu iş icazetle olmaz' diyen medya ve kamuoyunun baskısı galip gelmiş görünüyor. Gandhiciler, 'Açılım sürecindeki Türkiye'de 'Kürt-Alevi' bir genel başkanın büyük bir kazanım olacağını' savunuyorlar.

Kılıçdaroğlu'na destek veren milletvekillerinde, 'parti örgütleri üzerindeki gücü tartışmasız olan Önder Sav'ın desteğini alması önemli olsa da onun gölgesinde kalmamalı' düşüncesi hakim.

Genel Sekreter'in yetkilerini elinden alan parti tüzüğündeki değişiklik Kurultay'a getirilecekti. Kılıçdaroğlu acaba bu değişiklikten vazgeçecek mi?

Önder Sav'ın Baykal'dan uzaklaşmasının altında değiştirilen tüzüğün yanı sıra son zamanlarda kendisine yakın il ve ilçe yöneticilerinin görevden alınması da yatıyor (İzmir, Kahramanmaraş-Pazarcık, Adana-Çukurova vb)

Delege sayısıyla büyük bir güç olan İstanbul örgütünün vereceği karar önemli. Gürsel Tekin gelişmeleri televizyonlardan izledikten sonra Ankara'ya geldi. Baykal'la görüşmesi bekleniyor.

Baykal'a muhalif isimler de dün Ankara'ya doğru yola çıktılar. Baykal'ın tek aday olması durumunda Kurultay'a katılmayacağını söyleyenler Kılıçdaroğlu'na destek için delegeleri ikna görüşmelerine başladılar.

CHP'de her an yeni sürprizler yaşanabilir!

Özlem AKARSU ÇELİK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber