30 madencinin cesedine ulaşıldı - Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta, üç gün önce meydana gelen patlamada yer altında mahsur kalan 30 işçinin bugün cesedine ulaşıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bu sabah itibariyle yaptıkları açıklamada 30 işçinin de cenazesine ulaşıldığını bildirmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Zonguldak ziyaretinde yaptığı açıklamada 400 kişilik ekibin 20'şerli gruplar halinde çalışmalarını sürdüreceğini söylemişti. Gece 01.00 sıralarında madencilerin cenazelerine ulaşıldığı öğrenilmişti. 28 işçinin cenazesine ulaşıldığı, iki madencinin de cenazesine ulaşılmaya çalışıldığı

bildirilmişti. Yaklaşık bir saat önce kalan iki madencinin de cenazesine ulaşıldığı belirtildi.

Öte yandan patlamanın meydana geldiği ocağın ağzında hazır bulunan ambulanslar, yukarı çıkarılan madencilerin cenazelerini başta Atatürk Devlet Hastanesi olmak üzere çeşitli hastanelerin morglarına taşıdı. Morg önünde hazır bulunan aileler sinir krizi geçirdi. Bazı madencilerin cenazelerinin yıkanarak ailelerine teslim edildi.

ESKİ KUYU ALANINDA ÇOK SAYIDA AMBULANS

- Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilerin cesetleri, olayın meydana geldiği yeni servis kuyusu alanındaki eski kuyudan çıkarılacak.

Ulaşılmaya çalışılan madencilerden 28'inin cesedinin bulunması üzerine eski kuyu alanına çok sayıda ambulans sevk edildi. Madenci yakınlarının da geldiği kuyu önünde bazı vatandaşlar sinir krizi ve baygınlık geçirdi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgeye basın mensupları alınmıyor. Eski kuyu alanına girmeyi başaran bazı basın mensupları ise polis ekiplerince dışarıya çıkarıldı.

Bu arada, olay yerine hareket eden Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait bir araç kaza yaptı. Ölen ya da yaralananın olmadığı kazada maddi hasar oluştu.

28 MADENCİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

ZONGULDAK - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında göçük altında kalan işçilerden 28'inin cesedine ulaşıldığını bildirdi.


İŞÇİLERİN YAKINLARINA 10'AR BİN LİRALIK YARDIM

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetiminin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10'ar bin liralık yardım yapacağını bildirdi.

Dinçer,işçilerin tamamının sigortalı olduğunu, bunlardan da 23'ünün emekliliği hak ettiğini bildirdi. Emekliliği hak edenlerin tamamının ailelerine ölüm aylığı bağlanacağını açıklayan Dinçer, emeklilik için yeteri kadar prim yatırmamış işçilerin hak sahiplerine ise ömürleri boyunca, işbaşında vefat etmeleri sebebiyle, emekli aylığının yüzde 70'i düzeyinde olan ''sürekli iş göremezlik ölüm geliri'' bağlanacağını ifade etti.

Bütün ailelerin her halükarda bir emekli aylığına hak kazanacağını kaydeden Dinçer, ''SGK zaten bütünsigortalıların cenaze masrafları için küçük de olsa bir yardım yapıyor. O masrafları karşılayacağız. Ayrıca Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetimi ölen işçilerin yakınlarına ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10'ar bin liralık yardım yapacak. Bu yardımlar bugün Zonguldak Valiliğine aktarıldı, oradan da ailelere iletilecek'' dedi.

Bir gazetecinin ''Şöyle bir eleştiri bugün gazetelerde yer aldı: Özel firmalara burada yetki veriliyor. Bu firmalar içlerinde bir denetçi barındırmak zorunda ama denetim ücreti de aynı firmaca ödeniyor. Bu yüzden o denetçilerin yaptığı denetimler sağlıklı olabilir mi? Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soruya Dinçer, şu yanıtı verdi:

''Bu, bizim kaza sebebiyle konuşmamız gereken bir soru değil. Bu soru bizim denetim sistemimizle alakalı olarak tartışabileceğimiz bir sorudur. Bu eleştirilerin haklı ve haksız boyutları var. Temelde şöyle bir varsayımdan hareketle eleştiriler yapılmaktadır: 'Bu tip kurumlarda mutlaka bir iş güvenliği uzmanı çalışmak zorunda. Bu uzman maaşını işverenden alırsa acaba orada görevini yapmakta bir ihmal ortaya çıkar mı?' Bu endişe ile eleştiriler yapılmaktadır. Olabilir, olmayabilir de. Ama zaten Türkiye'deki iş güvenliği sistemini değiştirmeye çalışan bir hazırlık yapıyoruz. Kendi içimizde tartıştığımız konulardan biri de bu. Eğer bahsedildiği gibi mahsurlu bir boyutunu da görürsek değiştirmeyi de düşünürüz.''

Dinçer, şçilerin patlama anında gaz zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini söyledi.

Dinçer, dört kişinin kimlik tespitinin yapılamadığı için ulaşılamayan işçilerin kimler olduğunun bilinemediğini söyledi.

Defin işlemleriyle ilgili bir soru üzerine Dinçer, ''Bugün mümkün olduğunca ailelere teslim etmeye uğraşıyoruz. Aileleri nasıl karar verirlerse defin işlemleri ona göre tamamlanacak diye bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

''Dört gün gibi bir sürede göçüğe ulaşılması gibi bir zaman telaffuz edilmişti. Sabah erken saatlerde cenaze haberleri gelmeye başladı. Ne değişti?'' şeklindeki bir soru üzerine Dinçer, şöyle konuştu:

''Şunu söyleyeyim. Aslında değişikliğin özü gece orada çalışan arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği mucize. Başka bir izahı yok. Çünkü orada 550 metreye kadar zaten riskli de olsa inme imkanımız vardı bizim, onu yapıyorduk. Kurtarma kafesi, 360 metreden sonraki bölümde inmekte zorlanıyordu ve platform üzerinde dağılmıştı. Bu açıdan da biz hiç kimsenin hayatını riske etmeyi düşünmediğimiz için tedbirli davranıyorduk. Mümkün olduğu kadar yedek kafesi sabitlemeden inmeyi düşünmemiştik. Ama arkadaşlarımız, dün geceden itibaren burayı tamir etmeye başlamışlardı. Sabaha karşı tamiratları bitti. Biraz riskli olmasına rağmen kafesi oraya yerleştirmeyi başardılar.

Doğrusu, ben buradan o arkadaşlarımızın bir mucize yaptığını düşünüyorum. Hepsine teşekkür ediyoruz. Platformu oraya indirdikten sonra kurtarmak için arkadaşlarımızı gönderme şansımız doğdu. Zaten o bölge bütünüyle betonla kaplı olduğu için orada çöküntünün olma ihtimalinin zayıf olduğunu biz biliyorduk. Çöküntü yok şimdi orada. Oraya gittiğimiz zaman arkadaşlarımızı topluca belli bir yerde bulduk.''

Bütün işçilerin aynı yerde bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine Dinçer, 19 kişiyi bir yerde, dokuz kişiyi başka yerde bulduklarını, iki kişinin ise nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

Dinçer, 540 metrede bir platform olduğunu kurtarma çalışması yapanların oradan indiğini belirterek, ''Muhtemeldir ki yine çöküntünün olduğu yerde bulunuyorlar. Biz onların çalıştıkları yerleri tahmin ederek ulaşmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

KİMLİKLERİN ÇOĞU TESPİT EDİLDİ

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında göçük altında kalan iki işçiye henüz ulaşılamadığını kaydederek, ''28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı ve hastanelere sevkıyatı başladı. İşlemleri bitirmek üzereyiz. O iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış olacağız'' dedi.

Dinçer, garama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dinçer, şunları söyledi:

''28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı ve hastanelere sevkıyatı başladı. Aşağı yukarı şu ana kadar 10-15'e yakın arkadaşımızn hastanelere nakli tamamlandı. Geri kalanları da seri bir şekilde 5'er, 10'a dakika arayla 540 metre aşağıdan çıkarılıyor ve hastanelere gönderiliyor. Oradaki savcılığın tespitinden sonra da ailelerine teslim edilecek. Dolayısıyla işlemleri bitirmek üzereyiz. Çok büyük ihtimalle eğer o iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış olacağız.''

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, ocakta mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, bir kısmının bittiğini belirterek şöyle konuştu:

''Ocak içerisindeki havuz mevkisinde 19 işçinin, 2. ayak dediğimiz bölgede de 9 işçimizin cesedine ulaştık. Çalışmalara devam ediyoruz. Karadon'daki asansörün kısmen tamir edilmesiyle arkadaşlarımız oradan indiler ve cesetlere ulaştılar. Arkadaşlarımız büyük risk alarak burada çalışma yaptılar. Ama biz 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında bulunacağız. Basın mensupları arkadaşlarımdan ricam Karadon'a gitmemeleri. Biz bütün bilgileri buradan aktaracağız. Cesetler, Karadon bölgesinden çıkarılacak. Başımız sağ olsun. Kalan 2 arkadaşımıza ulaşmak için çalışmalar sürdürülüyor.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Ömer Dinçer de ''Çok üzgünüz, işçilerimizin ailelerine ve Türkiye'ye 'başımız sağ olsun' diyoruz. Diğer arkadaşlarımız için elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber