Kırım Kongo'dan ölüm oranı yüzde 5

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı tanısıyla tedavi gören hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, hastalıkta ölüm oranının yüzde 5 olduğu tespit edildi.

CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp ve İlk Yardım Anabilim Dalı öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Şevki Hakan Eren, Yrd. Doç. Dr. İlhan Korkmaz ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, ''Sivas yöresinde kene tutma şikayeti olan kişilerden çıkarılan kenelerin cins ve tür dağılımı'' ve ''Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında tanı koyma durumu ve kriterler'' konulu 2 ayrı araştırma yaptı.

Hastanenin acil servisine 2006-2008 tarihleri arasında kene tutma şikayeti ile gelen toplam 422 kişiden çıkarılan kenelerin tanımlandığı ''Sivas yöresinde kene tutma şikayeti olan kişilerden çıkarılan kenelerin cins ve tür dağılımı'' adlı araştırmada, 6 sert kene, bir yumuşak kene cinsi tanımlandı.

Uluslararası Afrika Mikrobiyoloji Dergisi'nde de yayınlanan araştırmada, en fazla bulgunun halsizlik, ateş, ağrı, kanama olduğunun belirlendiği araştırmada, hastalığın en çok kırsal alanda yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda görüldüğü tespit edildi.

Yıllar içinde vaka sayısının giderek arttığı, ancak ölüm oranının aynı hız ve oranda artmadığının belirlendiği araştırmada, hastalarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 5 olduğu ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber