Baykal'ın adamları yok, rakipleri listede

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Mayıs 2010 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA

Baykal döneminin, aralarında güçlü isimlerin de bulunduğu 46 ismi liste dışı kalırken, daha önce genel başkanlık yarışına soyunan Haluk Koç, Hurşit Güneş ve Umut Oran yönetimde

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 1189 oyla Genel Başkanlık koltuğuna oturduğu CHP'nin yeni vitrini belli oldu. Yeni Parti Meclisi listesinde, eski lider Deniz Baykal'a yakın tüm yöneticiler "çizildi." Baykal dönemi MYK'sından, Genel Sekreter Önder Sav'ın yakın çalışma arkadaşları Mesut Değer ve Mehmet Ali Özpolat ile Faik Öztrak yeni yönetimde de varlığını sürdürürken, CHP'nin vitrinindeki Baykal'a yakın dört isim; Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Onur Öymen ve Cevdet Selvi liste dışı kaldı. Baykal'a karşı geçmişte genel başkanlığa soyunup kaybeden üç isim Haluk Koç, Hurşit Güneş ve Umut Oran'ın yeni yönetime girmesi dikkat çekerken, yeni yönetim adeta "Baykal'sız bir koalisyona" dönüştü. Sav'a yakınlığı ile tanınan Mamak İlçe Başkanı Veli Gündüz Şahin, Cahide Tunç, Atilla Sav, İsa Gök ve Yücel Artantaş da listede yer alan isimler oldu. Anayasa Profesörü Süheyl Batum, özellikle terör örgütleriyle ilgili haberleriyle tanınan tanınan gazeteci Mehmet Faraç, Türkan Saylan'ın cenaze namazını kıldıran emekli Beyoğlu müftüsü İhsan Özkeş listede dikkat çeken isimler arasında yer aldı. Yine Sav'a yakınlığıyla bilinen Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Okay'ın en yakınındaki isimlerden Şahin Mengü, Tekin Bingöl ve Anayasa Profesörü Oya Araslı da listeye taşındı.

GEÇMİŞLE BULUŞMA

PM listesinde SHP döneminin bakanlarından Nihat Matkap, genel seçimlerde alt sıralardan aday gösterilen İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan Toker, Oğuz Oyan gibi isimler yönetime alındı. Böylece çeşitli dönemlerde partiden uzaklaşan bazı isimler yeniden vitrine çıkarılarak "geçmişle buluşma" mesajı verildi. Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Turan Güneş'in oğlu Hurşit Güneş yönetime girdi. Harekâtın "Ayşe tatile çıkabilir" parolasına ismini veren Turan Güneş'in kızı Ayşe Ayata ile evli olan Prof. Sencer Ayata da CHP PM'nin yeni vitrinindeki isimlerden biri oldu. Kılıçdaroğlu'nun listesinde aynı soyadı taşıyan dört ismin olması dikkat çekti. Birbiriyle akrabalık bağı bulunmayan bu isimler Prof. Dar. Sacit Yıldız, gazeteci-yazar İrfan Hüseyin Yıldız, bir dönem Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a da danışmanlık yapan, gazeteci/iletişimci, "Liderler İmajlar Medya Türkiye'de Siyasetin Yeni Biçimi" kitabının yazarı Nuray Yıldız ve Azmi Yıldız oldu. Yeni dönemde etkin bir görev üstlenmeleri beklenen Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Baykal'ın dönmemesini ilk seslendiren Ali Topuz ve SHP'den gelerek parti içinde "sessiz bir konumda bekleyen" Murat Karayalçın liste dışı kalan isimler olarak dikkat çekti. Kurultaya kadar CHP'nin sözcülüğünü yürüten Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, blok listede yer almamasına rağmen PM üyeliğine aday oldu

En genç üye

Parti Meclisi'nin en genç üyesi 27 yaşındaki Ekrem Kerem Oktay, Bilkent Üniversitesi Kamu Yönetimi Mezunu. Yurtdışında hukuk yüksek lisansı yapan Oktay'ı Genel Sekreter Önder Sav keşfetti. Oktay SABAH'a şöyle dedi: "Dededen CHP'liyiz. Parti Meclisi'nde bir düşünce takımı oluşturulacak. Neden CHP sorusuna 1970 ve 80 yılları insanların kulağına CHP hoş bir efsane olarak geliyor. Öyle akıllarda kalmıştır. Şu anda da aynı efsanenin yaşandığını düşünüyorum. Dünya ve Türkiye çok değişiyor. Bilgi değişiyor. Bu değişim herkesi her şeyi etkiliyor. Ben zaman ruhunu yakalamanın gençlikle olacağına inanıyorum. Biz de bir bütünün parçası olacağız."

İşte CHP'nin kadınları

CHP'nin 80 kişilik parti meclisi listesinde yüzde 2'lik kadın kotasıyla 20 kadın Parti Meclisi'ne girdi. Sürpriz isimlerin yanı sıra hem Baykal hem de Önder Sav ile yakın çalışan Oya Araslı, Gaye Erbatur, Necla Arat ve Birgen Keleş parti yönetimi listesinde yer aldı. CHP'nin Parti Meclisi'ne seçilen kadın üyeler şöyle: Oya Araslı, Necla Arat, Deniz Pınar Atılgan, Aydan Baran, Işık Bildacı, Gülsün Bilgehan, Asuman Çakmakçı, Didem Engin, Gaye Erbatur, Neriman Genç, Hülya Güven, Melda Onur, Halide Jale Tamzok, Semra Tanülkü, Fatma Füsun Tatlıdil, Cahide Tunç, Nuran Yıldız, Seyhan Erdoğdu, Sema Kendirci ve Birgen Keleş.

4 gazeteci listede

Kılıçdaroğlu'nun listesinde "gazeteci" kimliği ile dikkat çeken 4 isim bulunuyor: Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Faraç, Akşam Gazetesi ekonomi yazarlarından İ. Hüseyin Yıldız, Sky Türk'te "Aykırı Sorular" programı yapan Enver Aysever ve Korkmaz Karaca.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber