Veri denetiminde sistem değişiyor

Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB Başkanı Rifat Hisarscıklıoğlu başta olmak üzere iş dünyasının son günlerde sıkça eleştiri konusu haline getirdiği yoğun vergi denetimleri Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Maliye, bu konuda yeni bir mekanizma hazırladı. Maliye, vergi denetim elemanlarına sorumluluk getiren ve denetime yeni sistem öngören düzenlemeyi, Başbakanlık'a sunulan vergiyle ilgili torba yasa tasarı taslağına ekledi. En geç temmuz ayı içinde Meclis'ten geçmesi beklenen düzenlemenin ayrıntıları ise Maliye'nin çıkaracağı yönetmeliklerle belirlenecek. İşte yeni sistemin ayrıntısı:

RİSK ANALİZİ

Yeni sistemle birlikte denetlenecek mükellefleri denetim elemanları değil, merkezden yapılacak risk analizi sonuçları belirleyecek. Analiz sonuçları vergi kayıp ve kaçağı yönünden en riskli sektör ve işyeri gruplarını ortaya çıkaracak. Denetim elemanları işte bu riskli sektörlerde yer alan firmalardan kendisine göre en riskli gördüğü firmayı denetleyecek. Risksiz sektörlerde ve işyerlerinde denetime yoğunlaşılmayacak. Denetimler belirli bir standart çerçeve içerisinde yapılacak ve performans sistemi uygulanacak. Denetim elemanı kendi seçip denetlediği mükellefin kayıtlarında vergi kaçağı bulursa raporunu yazıp cezayı kesecek. Ancak mükellef bu cezaya itiraz edip mahkemeye başvurur, mahkeme de mükellefi haklı bulursa denetim elemanı sicil cezasına çarptırılacak. Cezalar ve mükafatlar o denetim elemanının performansını belirleyecek. Performansı bozulan deneticiler gerekirse eğitime alınacak.

GİB TEK SÖZ SAHİBİ OLSUN

Gelirler Kontrolörlüğü'nün 74'üncü yıl dönümü Ankara'da kutlandı. Gelirler Kontrolörleri Derneği Başkanı Burhan Düz, vergi denetim birimleri arasında yaşanan sorunun, Gelir İdaresi'nin vergi denetiminde tek söz sahibi, otoriter olamamasından kaynaklandığını söyledi.

HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN


TOBB uyardı, Maliye düğmeye bastı

Hükümet, esnaf denetiminde 'Biz raporumuzu yazalım, sonra siz yargıya gidin, çözün' tavrındaki Maliye denetim elemanlarına müeyyide getirecek düzenleme hazırlığına başladı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Hükümet, başbakanlıkta bekleyen Maliye Bakanlığı'nın Kanun Tasarısına denetim raporlarında ortaya çıkan yanlışlıklar nedeniyle denetim elemanlarına da bir müeyyide getiriyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun uyarısının ardından hükümet, tasarıda denetim elemanlarının çalışmalarına standart getirilmesine ilişkin bir düzenleme ekledi. Buna göre, müeyyide uygulanabilmesi için önce kanuni yetki alınması gerektiğine dikkat çekiliyor.

TASARIYA EKLENİYOR

Bu kapsamda, başbakanlıktaki tasarıya denetmenlere uygulanacak müeyyide yetkisi verecek kanuni düzenleme getiriliyor. Yetkinin alınmasının ardından ikincil yönetmelikle 'Performans Yönetimi' olarak belirtilen düzenleme hayata geçirilecek. Uygulama kapsamında yeni bir yöntem devreye sokulacak. Bu yönteme göre, bir sektörde yapılacak denetimlerde, mükellefin özelliğine göre de ayrı bir veri tutulacak. Ve o veri kıstas alınarak denetim davranışı sergilenecek. O verilere rağmen denetim sırasında tutulacak raporlarda bir suistimal, ya da denetim tebliğine aykırılık tespit edildiğinde, denetmenin mesleki performansında notu düşürülecek.

DENETİM ELEKTRONİK

Maliye Bakanlığı yetkilileri ise elektronik sistem üzerinden denetimlerin oldukça iyi geliştirildiğini belirtirken, "Ancak bu denetimlerde bazen 'Türk işi' model uygulanabiliyor. ABD, İngiltere'deki denetim standardının karışımı bir uygulama konulmasına çalışılıyor" dedi. Bu arada, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de vergi denetim elemanlarının, tebliğlere uymak zorunda olduklarına dikkat çekmişti.

UYGULANMASI ZOR

Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili ise performans yönetiminin uygulanmasının iyi sonuç vereceği konusunda şüpheli olduğunu belirtti. Yetkili, denetim elemanının raporuyla ilgili mahkemenin sonuçlanmasının en az 4 yılı bulduğunu belirterek, "Bu sürede denetmen farklı görevlere atanabiliyor. Mahkemece, denetmenin yeterince dikkatli davranmadığı belirlendiğinde, zaten aradan en az 4 yıl geçmiş oluyor ve o denetmen görevde yükseltilmiş olabiliyor. O zaman yükseltilen görevden geri mi çekilecek. O nedenle uygulamanın yapılması zor görünüyor. Ama gerekiyorsa, kanuni yetki alındıktan sonra bir düzenleme yapılabilir" diye konuştu.

Genel Kurul'da dikkat çekmişti

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 65'inci Genel Kurulu'nda şu serzenişi yapmıştı: "Bürokratlar tarafından her işletmenin, potansiyel olarak vergi kaçıran kötü niyetli bir mükellef gibi algılanması, iş yapmayı imkansız hale getiriyor. Evet, vergi cezalarının neredeyse yüzde 90'ı mahkemeden geri dönüyor olabilir. Ama kaybedilen itibar geri gelmiyor."

CAHİT SARAÇOĞLU / YENİ ŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber