Katı atık arıtma tesisi kuracak belediyelere destek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2010 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak katı atıklar ve tıbbi atıkların arıtılmasına çok büyük önem verdiklerini belirterek, "Birlik oluşturarak katı atık bertaraf tesisi kuracak belediyelere maddi destek vereceğiz." dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sakarya'da, 'AB Sürecinde Çevre Yönetimi Çalıştayı'na katıldı. Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada Bakanlık olarak katı atıklar ve tıbbi atıkların bertarafına çok büyük önem verdiklerini anlattı. Eroğlu, bu konuda belediyelere gerekli destekleri verdiklerini dile getirdi. Katı atık tesislerinin ayrı ayrı yapılmasının ve işletilmesinin maliyetli olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: "Birbirine yakın olan belediyeler katı atık bertaraf birliği ve işletmesi kurdukları zaman bunlara maddi destekte vereceğiz. Bu konuda çok önemli adım atıldı. Hükümetimizden önce 15 tane katı atık bertaraf tesisi varken şu anda bunu 42'ye yükselttik. 32 milyon kişiye hizmet verir hale getirdik. Bizim hedefimiz 2012 yılı sonuna kadar 57 milyon nüfusun katı atıklarını toplayıp bertaraf edecek tesisleri yapmak.Belediyelerimizin çok daha hızlı adım atması gerekir. Bu konuda teknik destek başta olmak üzere her türlü maddi ve manevi desteği vereceğiz. Hatta yer tahsisinide yağacağız."

Hükümetleri döneminde atık su arıtma tesisi sayısının 145'ten 242'ye yükseldiğini kaydeden Eroğlu, 2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 34'ü atık su arıtma tesisine bağlıyken, geçen yıl bu rakamın yüzde 68'e ulaştığını belirtti. Eroğlu,2012 için yüzde 81 olan atık su arıtma hedefinin yüzde 90 olarak yeniden belirlediklerini ifade etti.

15 MİLYAR EUROLUK AB FONLARINDAN YARARLANAMIYORUZ

Belediyeler ve kamu kuruluşları için AB fonları kapsamında yaklaşık 15 milyar euroluk bir pastanın bulunduğunu söyleyen Eroğlu, Türkiye'nin AB fonlarından diğer ülkeler kadar yararlanamadığını ifade etti. Fonlardan yararlanmak için AB normlarında proje hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Eroğlu; "Biz bu konuda da öncü olduk. Nitekim AB fonlarıyla ilgili çalışmalar başladı. İlk defa 8 içme suyu, 15 atık su projesi için master planları, ÇED, fizibilite, tasarım raporları ve ihale dokümanlarının hazırlanması çalışmaları tamamlandı. Belediyelerin bu konuda özellikle ellerini çabuk tutmalarını istiyorum. Hatta bu işlerin daha hızlı yürümesi için bakanlık olarak AB mali destek projelerinin denetimi ve kontrolünü yapacağız ve işler hızlanacak. Bu konuda 60 kişilik bir ekip hazırladık. Belediyelerimize yardımcı olacağız, ama belediyelerin bu konuda talepte bulunup AB normlarında proje hazırlamaları lazım. AB normlarında proje hazırlamakta geciktiğimiz için AB fonlarından diğer ülkeler kadar yararlanamıyoruz" diye konuştu.

MAVİ BAYRAKLI PLAJ SAYIMIZ 300'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI, TURSİT SAYISI ARTTI

Mavi bayraklı plaj sayısındaki artışa da vurgu yapan Bakan Eroğlu, Antalya'nın mavi bayrakta ilk üçe giren şehir olduğunu söyledi. Türkiye'de mavi bayrak alan plaj sayısının 300'ün üzerine çıktığını anlatan Eroğlu; "Bizim plajlarımız dünyadaki en temiz plajlar bizde diye gururla söylüyoruz. Turist sayısının artmasının sebeplerinden birisi de bu. Turist eskisi gibi rastgele gelmiyor, bakıyor mavi bayrak plajı nerede var. Ona göre geliyor.Antalya'da turist sayısının 500 binden 8 milyona çıkmasının sebebi temiz deniz ve güzel otellerdir. Denizlerde ölçümler devam ediyor. 198 noktadan biz bütün kıyı ve sahillerimizden su kalitesi numunesini alıyoruz ve kontrol ediyoruz" ifadesini kullandı.

Çalıştay'a Sakarya Vali Vekili Hikmet Dinç, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bilim adamları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber