Etik Kurulu Başkanı: Rüşvet tanımı yeniden yapılsın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Mayıs 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Türkiye'de rüşvet çarkı özel sektörde bile dönüyor' diyen AB'ye bir destek de Etik Kurul'dan geldi. Başkan Eryılmaz, 'Rüşvetin ne olduğu, hangi eylemleri kapsadığı net bir şekilde yeniden tanımlanmalı' dedi

Avrupa Birliği'nin (AB) yolsuzlukla mücadele platformu GRECO'nun, Türkiye ile ilgili yolsuzluk ve rüşvet konularındaki uyarılarını değerlendiren Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Bilal Eryılmaz, raporda dile getirilen 'Rüşvet konusunda kapsamlı tanımınız yok' görüşünü destekledi. Mevcut yasal mevzuattaki tanımların yetersizliğine dikkat çeken Eryılmaz, 'Rüşvetin ne olduğu, hangi tür eylemlerin bu kapsama girdiği konularında, farklı yorumlara sebep olmayacak açıklıkta yeni bir tanımlamaya ihtiyaç var' dedi.

BAHŞİŞ SAVUNMASI

Bütün sıkıntının mevzuat yetersizliğinden kaynaklandığını da belirten Eryılmaz, ekledi: 'Zaman zaman medyaya da yansıyan bir konu var. Kimi trafik polisleri sürücülerden para alırken görüntüleniyor. Olay ortaya çıkınca da 'Rüşvet değil bahşiş' savunması yapılıyor. İşin garip tarafı, mahkemeler de bu savunmadan hareketle en fazla 'Görevi kötüye kullanma' cezası veriyor.'

Düzenli rapor veriyoruz

ETİK Kurul Başkanı, GRECO'nun, Türkiye'de yolsuzlukla mücadele ve etik değerlerin geliştirilmesi konularını izlemekle yükümlü bir kuruluş olduğunu belirterek, kendilerinin de bu çerçevede 6 ayda bir GRECO'ya rapor verdiklerini bildirdi. Raporlarını, Başbakanlık kanalıyla aktardıklarını belirten Eryılmaz, yolsuzlukla mücadelede yaptıkları çalışmaları anlattıklarını belirtti. Eryılmaz, 'Ciddi bir işbirliği içindeyiz' diye konuştu.

10 bin kişiye ahlak eğitimi

Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele konusunda bilgi de veren Başkan Eryılmaz, bugüne kadar 10 bin üst düzey kamu görevlisine eğitim verdiklerini vurguladı. Eryılmaz, 'Ayrıca, Avrupa Konseyi ile işbirliği yaparak, 'Yolsuzlukla Mücadele İçin Etik Projesi'ni tamamladık. Eğitim materyalleri geliştirdik. Avrupa Konseyi bu çalışmamızı çok takdir etti' diye konuştu.

O belge hayata geçirilmeli

Eryılmaz, 2 Şubat 2010'da Bakanlar Kurulu'nca çıkarılan 'Saydamlığın Artması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Geliştirilmesi Stratejisi'nin çok önemli bir adım olduğunu da belirterek, 'Bu çok iyi hazırlanmış bir belgedir. Yolsuzluk, rüşvet ve etik kurallarla ilgili çok iyi hazırlanmış bir plandır. İzlenecek süreç konusu da belgede oldukça iyi işlenmiş. Ancak bu belgenin bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerekir' diye konuştu.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber