İsrail sınırına giden binlerce kişilik konvoy, Kilis il sınırında durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2010 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıyı İsrail sınırında protesto etmek için Suriye'ye hareket eden grup, yola barikat kuran polis tarafından Kilis girişinde durduruldu.

Gaziantep Kırkayak Parkında sabah saatlerinde toplandıktan sonra Suriye'ye gitmek için araçlarıyla yola çıkan, aralarında Gaziantep ile birlikte çevre illerden gelen vatandaşların da bulunduğu konvoyun Kilis'e girişine izin verilmedi.

Grubu durduran polis ekipleri, yola barikat kurdu. Araçlarından inen yaklaşık 300 kişi, Gaziantep-Kilis kara yolunu trafiğe kapatarak eylem yapıyor.

Tertip Komitesi adına açıklama yapan Turgay Aldemir, komite olarak Kilis Valisi Turhan Ayvaz'ı ziyaret ettiklerini, 200 kişinin pasaportunun Suriye'ye geçiş için hazır olduğunu söylediklerini belirtti.

Vali Ayvaz'ın, kendilerine, kimsenin seyahat özgürlüğünü engellemeye çalışmadıklarını fakat ülkenin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak, Gazze'ye yardım götüren gemilerin durumu netleşene kadar, konvoyun geçişine izin verilmeyeceğini söylediğini aktardı.

Aldemir, ''Biz buna rağmen sivil bir hareket olarak siyasetin ve bürokrasinin bizi engelleyemeyeceğini, gerekirse geçiş için her yolu deneyeceğimizi belirttik'' dedi.

Kilis Emniyet Müdürü Kadir Esir ve Vali Yardımcısı Erkan Çapar da grubun bulunduğu bölgeye gelerek, konvoydakilere geçişin mümkün olmadığını bildirerek, eylemlerini bitirip dönmelerini istedi.

Konvoydakilerin yol kapatma eylemi sürüyor.

-KİLİS VALİSİ AYVAZ-

Kilis Valisi Turhan Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konvoyun geçişine şimdilik izin vermediklerini, konvoyun içinde yer alan bazı kişilerin pasaportunun bulunmadığını belirtti.

İki ülke arasındaki vizenin kalktığını, ancak geçiş için pasaport gerektiğini ifade eden Ayvaz, ''Birinci sıkıntımız o. İkincisi de şu anda gösteriye müsait değil. Geçişlerine izin vermedik. Biraz ertelemelerini istedik. Şu anda belli değil. Hükümetimizin aldığı kararlar var onların sonuçlarını bekleyeceğiz. Şu anda tahliyeler, sevkıyatlar falan var'' diye konuştu.

İSRAİL SINIRINDA EYLEM YAPACAKLAR

AA - Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıyı İsrail'i sınırında protesto etmek isteyen bir grup vatandaş, Suriye'ye hareket etti.

Kırkayak Parkı'nda toplanan ve çevre illerden gelen vatandaşların da bulunduğu grup, Suriye'ye gidecekleri araçları Filistin ve Türk bayraklarıyla süsledi.

İHH İnsanı Yardım Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Şükrü Okudan, burada yaptığı açıklamada, yardım gemilerine yapılan saldırıyı İsrail sınırında protesto edeceklerini söyledi.

İsrail saldırısını protesto etmek için üç gündür Kırkayak Parkı'nda eylem yaptıklarını hatırlatan Okudan, ''Allah nasip ederse Suriye'de, İsrail sınırına yakın bir yerde bu eylemi devam ettirmeyi planlıyoruz'' dedi.

İHH olarak gemilerin geri verilmesini istediklerini ifade eden Okudan, ''Buradan araçlarımızla Kilis'e gideceğiz oradan da Suriye'ye geçeceğiz. Orada provokasyonlara gelmeden düzenli bir şekilde eylememizi gerçekleştiririz'' diye konuştu.

Konvoya katılan diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin yaptığı konuşmanın ardından, Suriye'ye gidecek kafile araçlarla yola çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber