Bağları kamulaştırılan çiftçiler, BOTAŞ'la mahkemelik oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, doğalgaz boru hattı döşemek isteyen Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile üzüm üreticileri mahkemelik oldu.

Bakanlar Kurulu'nun 2001 tarihinde düzenlediği Kamulaştırma Kanunu'nun 27. maddesi gereğince BOTAŞ lehine kamulaştırılan araziler konusunda, İslahiye Altınüzüm beldesinde kamulaştırma yapılarak üzüm başlarının sökülmesi kararı verilince, çiftçiler ile BOTAŞ yetklileri mahkemelik oldu.

BOTAŞ'ın, Kahramanmaraş-Türkoğlu, Gaziantep-Nurdağı ve İslahiye-Hatay Hassa ve Kırıkhan ilçelerini kapsayacak olan boru hattı, geçtiği güzergah üzerindeki köylülerin tepkisine neden oldu. Kendilerine haber verilmeden ve tespit çalışmaları yapılmasına kızan köylüler, dönüm başına verilen 3 bin TL'yi az bulunca mahkemeye başvurdular.

Türkiyenin sofralık üzüm ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan ve başta Rusya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine ihracata giden, bağlarının yok yere sökülmesine razı olmayan köylüler, BOTAŞ yetkililerini mahkemeye verdi. Yaklaşık, dekarda 60 kök üzüm bulunan ve yılda sadece üzümden bin 500 TL kazanan köylüler, üzüm çubuklarını söktürmemek için yasal yollara başvuruyor.

Belde sakinleri, Botaş Genel müdürlüğünün 11.10.2010 tarihinde İslahiye Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı davada, 'taşınmaz malın 1,5 metre altından geçen boru hattının üzerine köklü bitki ekilemez, bağ tahsis edilemez raporu, beldenin arazisinde yaklaşık 3 bin dekar bağının sökülmesine ve bağ sahiplerine ömür boyu bağ ekemeyeceklerini, ekenlerin ise cezalandırılmasına' sebep olacak karara sinirlendi.

Yaklaşık 3 bin dekarda elde edilecek üzümün yılda 3 milyon 780 bin TL yapacağını belirten köylüler, BOTAŞ'ın kendilerine kamulaştırma bedeli olarak gerçek değeri vermesini istediler. 12 metre enindeki kullanılacak alandaki dönümde yaklaşık 60 bağ bulunduğunu, arazilerin zorla ellerinden alınarak kamulaştırılmak istendiğini belirten bağ sahiplerinden ve Altınüzüm Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Karaca, "kamulaştırma çalışmaları bitince bizim haberimiz oldu. Bilirkişi heyetindeki kişiler, ilçedeki ziraat mühendisleri değil. Hayatta üzüm bağı görmemiş ziraat mühendisleri var. BOTAŞ, en azından ilçedeki ziraat mühendislerini bilirkişi olarak tutabilirdi." dedi.

Kararın oldu bittiye getirilmesine çalışıldığını savunan Karaca, çalışmalar sürerken şirket yetkilileri ile tartıştıklarını belirterek, anlaşma yapılmadığını, kamu bedeline itiraz ettiklerini belirtti.

BOTAŞ Gaziantep Saha Kısım Şefi Ergün Ünlü de Altınüzüm beldesinde bağ sahiplerine seslenerek, şöyle dedi: "İsterseniz mahkeme yolu açıktır. Siz mahkemeye itirazda bulunabilirsiniz. Ama bizim elimizde acele ile kamulaştırılmış mahkeme kayıtlarımız var. Biz inşaatımıza devam ederiz. Mahkemeyi kazanırsanız size istediğiniz miktar verilir."

Ünlü, mahkeme yolunun açık olduğunu, kendilerinin inşaata 2 ay gibi kısa sürede başlayacaklarını belirtti.

Bağ sahipleri ise Ünlü'ye cevap vererek, "Çiftçiler olarak doğalgazın arazimizden geçmesine karşı değiliz. Bizler hasat mevsimi yaklaşmasına günler kala BOTAŞ şirket yetkililerinin iş makinelerinin bağımızı sökmesine karşıyız, bize dönüm başına 3 bin TL verdiler. Zaten biz dönümde, yılda bunun yarısını kazanıyoruz. İşin en kötüsü ise altın yumurtlayan tavuğu kesin diyorsunuz." dediler. Beldede yaşayan köylüler, sökülecek yaklaşık 3 bin dekar bağın gerçek irtifak değerinin verilmesi için resmi başvuruları yaptıklarını belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber