Çanakkale şehitlerini topluca ziyaret etmek artık ücretli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Haziran 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Ayakbastı' parasını artık devlet alıyor

Çanakkale şehitlerini topluca ziyaret etmek artık ücretli. Türkiye'de bugüne kadar gruplardan para alınmayan tek milli park olma özelliğine sahip Gelibolu Yarımdası Tarihi Milli Parkı'nda halkın 'ayakbastı' parası diye tabir ettiği alan kılavuzları Yönetmeliği yürürlüğe girdi.

1 Haziran itibarıyla uygulanan sisteme şehitlikler de dahil edildi. Artık şehitliklere gelen 12 kişi ve üzeri gruplar, giriş kontrol noktalarında ödedikleri 140 lira karşılığında kendilerine temin edilen Alan Kılavuzu ile gezebilecek. 2007 yılında özel bir firmaya verilen ancak tepkiler üzerine geri çekilen rehberlik ücretini şimdi Gelibolu Milli Park Müdürlüğü topluyor.

Milli park yetkilileri, bir haftadır yönetmeliği gerekçe göstererek giriş kontrol kapılarında araçları durduruyor. Şehitliğe giren gruplardan 140 lira alınıyor. 2007 yılında ihaleyi kazanan şirket tarafından alınmak istenen ayakbastı parası bu kez Gelibolu Milli Park Müdürlüğü çalışanları tarafından toplanıyor. Bu duruma hem alan kılavuzları, hem kokartlı rehberler hem de ziyaretçiler büyük tepki gösteriyor. Milli park müdürlüğü yetkilileri, verilen emirleri yerine getirdiklerini belirterek yorum yapmaktan kaçınıyor. Park yetkilileri, alan kılavuzu almayan grupların şehitliklerde gezemeyeceğini ifade ederek bölgede gelişigüzel dolaşımların ve kaçak rehberlik olaylarının sona erdirilmesi için bu sistemin getirildiğini savunuyor.

Şehitliği ziyaret için gelen Balıkesirli Mustafa Tutku, grup halinde otobüsle geldiklerini belirterek, alan kılavuzu istememelerine rağmen zorla 140 lira para alınmasına tepki gösteriyor. Soğanlıdere Şehitliği'nde yatan dedesinin mezarını görmek için geldiğini ifade eden Tutku, uygulamayı şu sözlerle eleştiriyor: "Görevliler bana alan kılavuzu alınmaması halinde otobüsün plakasına para cezası tatbik edileceğini söyledi. Bu durum üzerine parayı vererek alan kılavuzu da almadan şehitliklere gittik. Şimdi bu durum ayakbastı parası değildir de nedir?"

MUZAFFER ALTUNAY ÇANAKKALE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber